Με αίτημα, μεταξύ άλλων, «ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών μας για τη μόρφωσή μας», μαθητές της Αττικής καλούν τους μαθητές όλων των σχολείων σε καταλήψεις στις 7 Νοεμβρίου. Πρόκειται για το πρώτο σήμα καταλήψεων, που έχουν γίνει παράδοση τα τελευταία 30 χρόνια. Μένει να αποδειχθεί εάν θα έχουν δυναμική και διάρκεια.


Ειδικότερα, «είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από όσα μας αξίζουν και μας στερούν! Αυτή είναι η απάντησή μας στην κυβέρνηση και στο υπουργείο, που νόμιζαν πως μπορούν να μας πιάσουν στον ύπνο… Είναι μεγάλο το θράσος τους να διατυμπανίζουν όπου σταθούν κι όπου βρεθούν πως φέτος τα σχολεία λειτουργούν κανονικά. Η καθημερινότητα που ζούμε εμείς αποδεικνύει πως έχουν κάνει το ψέμα επάγγελμα», λέει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αττικής, που προγραμματίζει για τις 7/11 και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Hδη, έχουν γίνει μεμονωμένες καταλήψεις επαγγελματικών λυκείων επειδή, όπως λένε οι μαθητές, «το υπ. Παιδείας κλείνει δεκάδες τμήματα ειδικοτήτων σε όλη τη χώρα».

Μεταξύ των αιτημάτων του Συντονιστικού είναι «το υπουργείο να εξασφαλίσει τώρα χρηματοδότηση για να αντιμετωπιστούν τα κενά, οι ελλείψεις σε καθηγητές, να δοθούν λεφτά για αναλώσιμα, υποδομές. Να μη μας στοιβάζουν στις τάξεις, 20 μαθητές ανά τμήμα, για να μπορεί να γίνεται μάθημα. Δωρεάν – ασφαλής μεταφορά για όλους τους μαθητές, όλες τις ώρες. Ενα γεύμα για όλους τους μαθητές. Να μπορούμε να δίνουμε εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ όσες φορές θέλουμε, κρατώντας βαθμολογία στα μαθήματα που επιθυμούμε και οι εξετάσεις να γίνονται μετά το τέλος του λυκείου. Με ευθύνη του κράτους να υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων».

Την ίδια στιγμή, βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ των θεολόγων για τα νέα προγράμματα σπουδών των Θρησκευτικών. Μετά το αντάρτικο θεολόγων που δήλωσαν ότι δεν θα εφαρμόσουν το νέο πρόγραμμα, ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός» ζητάει από τους θεολόγους να το εφαρμόσουν, ενώ αφήνει αιχμές κατά της Ιεραρχίας. Συγκεκριμένα, ο «Καιρός» υπενθυμίζει πως «τη θετική τους στάση για το νέο πρόγραμμα διατύπωσαν, με γραπτές εισηγήσεις, οι μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος (Μάιος 2012) και Μεσσηνίας Χρυσόστομος (Νοέμβριος 2012). Ακόμη και στην τελευταία εισήγηση του μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιεροθέου (Ιανουάριος 2016), η οποία διαφοροποιήθηκε από τις εισηγήσεις των προαναφερθέντων ιεραρχών ασκώντας κριτική στο νέο Π.Σ., υπογραμμίστηκαν θετικά σημεία του. Είναι πραγματικά δύσκολο κάποιος να ερμηνεύσει τις όψιμες αντιδράσεις και καταγγελίες για έλλειμμα ενημέρωσης ή ακόμη περισσότερο για την εξαπάτηση του Αρχιεπισκόπου ύστερα από τόσες ανοικτές ενέργειες, γραπτές και προφορικές, από το 2011», λέει ο «Καιρός».

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι η σύνθεση της σχετικής επιτροπής της Εκκλησίας για τον διάλογο με το υπουργείο για τα νέα προγράμματα θα οριστικοποιηθεί έως την 1η Νοεμβρίου.