Ο Υφυπουργός Παιδείας, κ. Νίκος Παπαϊωάννου, απάντησε σε κοινοβουλευτική ερώτηση σχετικά με την ισοτίμηση των πτυχίων των αποφοίτων των πρώην Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) με εκείνα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων.
Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι η διαδικασία συγχώνευσης των ΤΕΙ με πανεπιστήμια πραγματοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) με ταχύτητα και χωρίς την απαιτούμενη ακαδημαϊκή αξιολόγηση, παρακάμπτοντας θεσμικά όργανα όπως η ΑΔΙΠ.
Αναγνώρισε ότι το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό και απαιτεί προσεκτική προσέγγιση, καθώς δεν υπάρχει σαφές θεσμικό πλαίσιο για την επίλυσή του. Το Υπουργείο εξετάζει όλες τις παραμέτρους με ενδελεχή μελέτη και σχεδιασμό, αποφεύγοντας βιαστικές αποφάσεις, προκειμένου να μην αδικηθούν οι περίπου 400.000 απόφοιτοι των πρώην ΤΕΙ.
Δείτε επίσης Το πτυχίο Τοπογραφίας του ΔΙΠΑΕ γίνεται Integrated Master
Σύμφωνα με τους νόμους 4521/2018, 4559/2018, 4589/2019 και 4610/2019, τα ΤΕΙ συγχωνεύτηκαν με πανεπιστήμια, είτε εντασσόμενα σε υπάρχοντα ιδρύματα είτε δημιουργώντας νέα. Για τους φοιτητές που ήδη φοιτούσαν στα ΤΕΙ κατά τη διάρκεια των συγχωνεύσεων, υπήρχαν δύο επιλογές: να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στα μεταβατικά τμήματα και να λάβουν πτυχίο ΤΕΙ ή, εφόσον δεν είχαν υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης, να αποκτήσουν πανεπιστημιακό πτυχίο.
Ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Παιδείας εργάζεται μεθοδικά για την εξεύρεση λύσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τα δικαιώματα των αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ.
Μέχρι στιγμής, το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανακοινώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της ισοτίμησης των πτυχίων των αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ με εκείνα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων. Ωστόσο, ο Υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Παπαϊωάννου, έχει επισημάνει ότι το ζήτημα εξετάζεται σοβαρά και με προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα και τις ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης. Ο ίδιος ανέφερε ότι το Υπουργείο μελετά θεσμικές λύσεις που θα βασίζονται σε ακαδημαϊκά κριτήρια, προγράμματα σπουδών και προσόντα των αποφοίτων, αποφεύγοντας βιαστικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να αδικήσουν τους περίπου 400.000 αποφοίτους των πρώην ΤΕΙ .
Οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Υπουργείο Παιδείας στην ισοτίμηση των πτυχίων των πρώην ΤΕΙ με εκείνα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, είναι οι εξής:
Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα σαφές και επαρκές νομικό ή θεσμικό πλαίσιο που να ρυθμίζει με ενιαίο και δίκαιο τρόπο την ισοτίμηση των πτυχίων των πρώην ΤΕΙ. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τις συγχωνεύσεις (Ν. 4521/2018, 4559/2018, 4589/2019, 4610/2019) δεν προέβλεψαν τι θα συμβεί με τους αποφοίτους που είχαν ήδη λάβει πτυχίο πριν από τις αλλαγές.
Το Υπουργείο θεωρεί ότι η διαδικασία συγχωνεύσεων πραγματοποιήθηκε εσπευσμένα από την προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς ακαδημαϊκή αξιολόγηση από θεσμούς όπως η ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση). Αυτό δημιουργεί προβλήματα αξιοπιστίας και συνέχειας των προγραμμάτων σπουδών.
Δείτε επίσης Σκάνδαλο σε πανεπιστήμιο: Δίδασκε 18 χρόνια χωρίς αναγνωρισμένο πτυχίο!
Τα πτυχία των ΤΕΙ και των πανεπιστημίων δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμα ως προς το περιεχόμενο και τη διάρκεια των σπουδών. Οι διαφορές αυτές καθιστούν δύσκολη την καθολική ισοτίμηση, χωρίς να εξεταστεί η κάθε περίπτωση ξεχωριστά με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.
Υπάρχει ανησυχία ότι μια γενική και άκριτη ισοτίμηση μπορεί να αδικήσει είτε τους αποφοίτους των πρώην ΤΕΙ (αν δεν αναγνωριστεί το πτυχίο τους ισότιμα) είτε τους αποφοίτους των πανεπιστημιακών τμημάτων (αν δοθεί ισοδυναμία χωρίς επιπλέον αξιολόγηση ή προϋποθέσεις).
Περίπου 400.000 απόφοιτοι των πρώην ΤΕΙ επηρεάζονται από το ζήτημα, γεγονός που καθιστά την υπόθεση εξαιρετικά ευαίσθητη πολιτικά και κοινωνικά, με μεγάλες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, στα επαγγελματικά δικαιώματα και στη δημόσια διοίκηση.
Το Υπουργείο δηλώνει ότι προσπαθεί να αντιμετωπίσει το θέμα με μεθοδικότητα και τεκμηριωμένο σχεδιασμό, αποφεύγοντας βιαστικές λύσεις.
Το ζήτημα της ισοτίμησης των πτυχίων των αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ με εκείνα των πανεπιστημιακών τμημάτων έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις και διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων, των αποφοίτων και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Η σημερινή κυβέρνηση, μέσω του Υφυπουργού Παιδείας Νίκου Παπαϊωάννου, έχει εκφράσει επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο Υφυπουργός τόνισε ότι οι συγχωνεύσεις έγιναν βιαστικά, χωρίς την απαραίτητη ακαδημαϊκή αξιολόγηση και χωρίς τη συμμετοχή θεσμικών οργάνων όπως η ΑΔΙΠ . Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή σχέδιο για την επίλυση του ζητήματος της ισοτίμησης.
Η αντιπολίτευση, ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει την ανάγκη για άμεση και δίκαιη ισοτίμηση των πτυχίων των αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει τη σύσταση επιτροπών εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση και αντιστοίχιση των προγραμμάτων σπουδών, με στόχο την εξομοίωση των πτυχίων μέσω επιπλέον μαθημάτων ή εξετάσεων, χωρίς την ανάγκη κατατακτήριων εξετάσεων .
Περίπου 400.000 απόφοιτοι των πρώην ΤΕΙ βρίσκονται σε αβεβαιότητα, καθώς δεν έχει θεσπιστεί διαδικασία για την ισοτίμηση των πτυχίων τους με τα πανεπιστημιακά. Πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν εμπόδια στην επαγγελματική τους αποκατάσταση και διεκδικούν την αναγνώριση των πτυχίων τους ως ισότιμων με τα πανεπιστημιακά, χωρίς επιπλέον διαδικασίες .
Μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας επισημαίνουν τις διαφορές στα προγράμματα σπουδών μεταξύ ΤΕΙ και πανεπιστημίων, υποστηρίζοντας ότι η ισοτίμηση θα πρέπει να βασίζεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια και αξιολογήσεις. Ωστόσο, αναγνωρίζουν την ανάγκη για δίκαιη μεταχείριση των αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ και την επίλυση του ζητήματος με τρόπο που να διασφαλίζει την ακαδημαϊκή ποιότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Συνολικά, το θέμα της ισοτίμησης των πτυχίων των πρώην ΤΕΙ παραμένει ανοιχτό και απαιτεί συντονισμένες ενέργειες από την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και την ακαδημαϊκή κοινότητα για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης.