Η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του και Θρησκευμάτων, κ. Σίσσυ Γκίκα, συμμετείχε, απευθύνοντας χαιρετισμό, στην έναρξη του Διαδικτυακού Χειμερινού Σχολείου–Online Winter School.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε από 5-7 Φεβρουαρίου 2021, για εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Κύπρου, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Διεθνών, Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ. και τον Επιστημονικό Οργανισμό “Change2Learn”.

Το Διαδικτυακό Χειμερινό Σχολείο είχε θέμα “Learning4Europe2Change” και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης των σκοπών – στόχων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA3 2018-2021, Ενίσχυση σε θέματα μεταρρυθμίσεων πολιτικής, με τον τίτλο: “Teachers4Europe: setting an Agora for Democratic Culture”.

Στον χαιρετισμό της, η Γενική Γραμματέας επεσήμανε ότι όλα τα κράτη – μέλη της Σύμπραξης θα πρέπει να ενεργούν προς όφελος των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών των χωρών μας, αναδεικνύοντας τις Καλές Πρακτικές και δράσεις που εστιάζουν στην «Ιδιότητα του Ευρωπαίου Ενεργού Δημοκρατικού Πολίτη», οι οποίες θα παραμείνουν ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές “T4E”, αλλά και θα συμβάλλουν στη βιωσιμότητα του κοινού μας Έργου.

Δυο λόγια για το  Πρόγραμμα Erasmus+ KA3 “Τ4Ε–Τeachers4Europe”

Το Πρόγραμμα “T4E” εγκρίθηκε από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Μέσων και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – EACEA και υλοποιείται από τη Γενική Διεύθυνση Διεθνών, Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ., σε συνεργασία με Ερευνητικά Κέντρα, Πανεπιστήμια και Εκπαιδευτικούς Φορείς του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Κύπρου, της Μάλτας και της Ρουμανίας, το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς (Συντονιστής της Σύμπραξης), την Έδρα Jean Monnet στις Πολιτικές της Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco. Πρόκειται για ένα καινοτόμο Πρόγραμμα που στοχεύει στην αναβάθμιση και προώθηση σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, που ανήκουν στην Κοινότητα των Εκπαιδευτικών “Teachers4Europe”, βέλτιστων εκπαιδευτικών πρακτικών με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που πραγματοποιούνται στο σχολικό περιβάλλον.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει τη συνολική ευθύνη της πολιτικής και της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA3 2018-2021 ”Teachers4Europe: setting an Agora for Democratic Culture”. Ειδικότερα, παρακολουθείται και εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Σ. Γκίκα. Η κα Γκίκα, ως Νόμιμη Εκπρόσωπος έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Erasmus+ για τους τομείς «Εκπαίδευση και Κατάρτιση» συμμετέχει ενεργά σε δραστηριότητες και διοργανώσεις δράσεων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “T4E”, ενθαρρύνοντας την εισαγωγή καινοτόμων πρακτικών κατά την υλοποίησή του, όπως είναι η εξ αποστάσεως διεξαγωγή Συνεδρίων σχετικά με την ιδιότητα του Ευρωπαίου Ενεργού Δημοκρατικού Πολίτη και με συναφείς θεματικές, και υποστηρίζοντας νέες καινοτόμες δράσεις για εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες, συνέργειες με Εκπαιδευτικούς Φορείς και Επιστημονικούς Οργανισμούς καθώς και δημιουργία σχετικών Εκπαιδευτικών Θεματικών Δικτύων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025