ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
“Το υπάρχον σύστημα διορισμών αναπληρωτών έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του” συμφωνούν υπουργείο Παιδείας και ΟΛΜΕ κάνοντας λόγο για ένα νέο μόνιμο σύστημα “υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ”, διαφωνώντας όμως στα σημεία για τις προσλήψεις αναπληρωτών το 2016-2017. Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν χθες παρουσία νομικών, με αφορμή τη σχετική μεταβατική διάταξη που ΔΟΕ και ΟΛΜΕ πήραν στα χέρια τους το απόγευμα της Παρασκευής, διάταξη που υποδέχθηκαν με οξύτατες αντιδράσεις και κάλεσμα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας την ερχόμενη Παρασκευή στις 11.30 το πρωί.
“Λαμβάνει υπόψη της την πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ” τονίζει από πλευράς του το υπουργείο Παιδείας σχετικά με την απόφαση 4303/2015 του Συμβουλίου, που θέτει ως ελάχιστο κριτήριο για τις προσλήψεις αναπληρωτών τη συμμετοχή στους γραπτούς διαγωνισμούς ΑΣΕΠ. Δεκαπέντε χρόνια τώρα, μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 που επέβαλε το ΑΣΕΠ, διάφορα σχήματα διορισμών επινοήθηκαν από τις κυβερνήσεις Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ -με το τελευταίο να λαμβάνει υπόψη τον γραπτό διαγωνισμό κατά 60%- και οξύνθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων εκπαιδευτικών.
Με την πρόσφατη απόφασή του το ΣτΕ ορίζει ότι το μεταβατικό πλαίσιο εφαρμογής των πάγιων διατάξεων του Ν. 3848/2010 δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2016. Οι συμβάσεις όμως αναπληρωτών και ωρομίσθιων λήγουν μέσα στο 2017. Επομένως σε κάθε περίπτωση ήταν αναγκαίο ένα μεταβατικό σύστημα.
Αντικρουόμενες απόψεις
Σύμφωνη με τη διάταξη δήλωσε η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Επιτυχόντων ΑΣΕΠ, “διότι για πρώτη φορά ενισχύει τον συσχετισμό μοριοδότησης υπέρ των επιτυχιών στο ΑΣΕΠ”, ζητώντας αναμόρφωση της διάταξης για τους επιτυχόντες προ του 2006 και όσους έχουν μηδενική προϋπηρεσία, διά του εκπροσώπου της Νίκου Μαλλιαρού.
Την ίδια ώρα, άλλοι εκπαιδευτικοί κύκλοι εστιάζουν στην υποβαθμισμένη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας -και δη σε δυσπρόσιτες περιοχές, που όμως δεν ελέγχθηκε ποτέ από το ΑΣΕΠ- θέτοντας παράλληλα ερωτηματικά σχετικά με τη μοριοδότηση του βαθμού πτυχίου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος λήψης του.
Το υπουργείο, πάντως, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως “τυχόν μη συμμόρφωση στις αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην ακύρωση των πινάκων αναπληρωτών για τη σχολική χρονιά 2016-2017 με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η ομαλή λειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβριο” υπενθυμίζοντας την περσινή εμπειρία.
Σημειωτέον ότι συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Ν. Φίλη, ζήτησε και η ΟΙΕΛΕ για το “φλέγον για ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα” ζήτημα, προτείνοντας να ισχύσει το άρθρο 47 του νομοσχεδίου Μπαλτά – Κουράκη που είχε υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση, συν τις προβλέψεις της προωθούμενης διάταξης για τους επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.
Τι προβλέπεται για την προϋπηρεσία
Ως ανώτατο πλαφόν στην πραγματική εκπαιδευτική προϋπηρεσία προσμετρώνται οι 60 μήνες με ανώτατο όριο μονάδων τις 16,80.
* 0-8 μήνες: 0,10 μονάδες / μήνα
* 8-16 μήνες: 0,15 μονάδες / μήνα
* 16-24 μήνες: 0,20 μονάδες / μήνα
* 24-32 μήνες: 0,30 μονάδες / μήνα
* 32-40 μήνες: 0,35 μονάδες / μήνα
* 40-60 μήνες: 0,40 μονάδες / μήνα