ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – Στόχος, η απρόσκοπτη συνέχιση των σπουδών για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

, δομές κοινωνικής μέριμνας και παραχώρηση κενών διαμερισμάτων ιδιοκτησίας του Δημοσίου δίνονται σε χιλιάδες φοιτητές που προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους απρόσκοπτα.

Το υπουργείο Παιδείας έχει δεσμεύσει από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ποσό ύψους 51.033.496 ευρώ για το «Πρόγραμμα ενίσχυσης φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες». Με το πρόγραμμα αυτό, 2.700 υποτροφίες θα χορηγηθούν από το ΙΚΥ για 9 μήνες επί 4 χρόνια, που αντιστοιχούν σε 520 ευρώ ανά φοιτητή/τρια μηνιαίως που σπουδάζει εκτός τόπου διαμονής και σε 400 ευρώ ανά φοιτητή/τρια μηνιαίως που σπουδάζει στον τόπο διαμονής του/της.

21 εκατομμύρια για Δομές Κοινωνικής Μέριμνας

Συγχρόνως δεσμεύτηκαν 21.000.000 ευρώ για το πρόγραμμα «Υποστήριξη Δομών Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών/τριών». Το κονδύλι αυτό θα διατεθεί στα ΑΕΙ της χώρας και θα αξιοποιηθεί ανάλογα με τις ανάγκες που τα ίδια θα προκρίνουν.

Κενά διαμερίσματα του Δημοσίου δίδονται σε φοιτητές

Τέλος, τις επόμενες μέρες αναμένεται να παραχωρηθούν κενά διαμερίσματα ιδιοκτησίας του Δημοσίου σε φοιτητές/τριες που δεν μπορούν να ενταχθούν σε εστίες με βάση κοινωνικά – οικονομικά κριτήρια.

Ραγδαία αύξηση εγκατάλειψης σπουδών τα χρόνια της κρίσης

Τα παραπάνω μέτρα κρίθηκαν αναγκαία από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ώστε να βοηθηθεί να συνεχίζει τις σπουδές του τμήμα της φοιτητιώσας νεολαίας, αφού ειδικά κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της ανεργίας, πολλά νοικοκυριά έχουν δει το εισόδημά τους να μειώνεται δραστικά.

6 στους 10 φοιτητές εγκατέλειψαν τις σχολές τους

Ο αντίκτυπος στη φοιτητική κοινότητα είναι εμφανής και καταγεγραμμένος σε έρευνες, όπως αυτή που διενήργησε το ΕΚΠΑ πέρυσι, σύμφωνα με την οποία έξι στους 10 φοιτητές εγκαταλείπουν τις σχολές τους στο ιστορικό αθηναϊκό πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτοαξιολόγησης του ιδρύματος, οι ενεργοί φοιτητές αποτελούν μόνο το 38% του συνόλου των εγγεγραμμένων φοιτητών στο ίδρυμα, οι οποίοι ανέρχονται σε 103.972.

Ειδικά τα τελευταία 5 χρόνια, η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει επιδράσει αρνητικά στην προσπάθεια των φοιτητών να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Πολλοί εξ αυτών εγκαταλείπουν τις σπουδές τους επειδή η οικογένεια δεν δύναται να υποστηρίξει οικονομικά τις σπουδές των παιδιών, ενώ πολλοί είναι και οι φοιτητές που δεν παρίστανται σε εξεταστικές επειδή δεν μπορούν να σηκώσουν το κόστος διαμονής και μετακινήσεων.

Μάλιστα, στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι ο οικονομικός παράγοντας είναι καθοριστικός ακόμη και για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού των υποψηφίων για τις , ενώ πλήθος φοιτητών κυνηγούν τη μετεγγραφή τους σε περίπτωση που περάσουν σε σχολή που δεν βρίσκεται στην πόλη διαμονής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025