Υπολογισμός απουσιών Α΄ τετραμήνου στα ΕΠΑ.Λ. για τους απαλλασσόμενους από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας
Στις 20 Ιανουαρίου λήγει το Α’ τετράμηνο της φοίτησης των μαθητών Λυκείου. Οι Σύλλογοι Διδασκόντων θα συνεδριάσουν για τον έλεγχο και την καταγραφή της φοίτησης των μαθητών, οι οποίες πρέπει να καταγραφούν στο Πρακτικό Συνεδριάσεων. Στα ΕΠΑ.Λ. θα ανακύψει πρόβλημα από την καταγραφή και δικαιολόγηση των απουσιών των μαθητών της Β΄ τάξης που απαλλάχθηκαν από την παρακολούθηση των μαθημάτων Γενικής Παιδείας. Συγκεκριμένα προβλέπεται οτι:
«Οι κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου ή ισότιμου τίτλου, που εγγράφονται στη Β΄ τάξη Επαγγελματικού Λυκείου, απαλλάσσονται από τα μαθήματα γενικής παιδείας και λαμβάνουν μόνο πτυχίο» (δεύτερο εδάφιο της παρ.3 του άρθρου 59 του Ν.4310/2014, ΦΕΚ 258/τ.Α΄/8-12-2014)
Ο Νόμος δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 8-12-2014 και η Δ/νση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ. τον γνωστοποίησε στα σχολεία με υπ’ αρ. πρωτ. 201686/Δ4/11-12-2014 επείγον έγγραφό της. Από τότε, δεν καταχωρούνται απουσίες στους απαλλασσόμενους από τα μαθήματα γενικής παιδείας, για τι ώρες αυτές.
Δημιουργείται λοιπόν σύγχυση για τα παρακάτω:
α) Τι πρέπει να πράξει ο Σύλλογος για τις απουσίες που πραγματοποιήθηκαν (και καταχωρήθηκαν) από την έναρξη του σχολικού έτους 2014 – 2015 μέχρι και την ημερομηνία έκδοσης του ΦΕΚ, δηλαδήαπό τις 8 Σεπτεμβρίου ως τις 8 Δεκεμβρίου 2014; Νομιμοποιούνται οι Σύλλογοι να τις «διαγράψουν» αναδρομικά χωρίς ειδική εντολή του Υπουργείου;
β) Ποια είναι τα νέα ανώτατα όρια απουσιών (δικαιολογημένες, αδικαιολόγητες) με τα οποία θα ελεγχθεί η φοίτηση των μαθητών αυτών; Υπενθυμίζουμε ότι ισχύουσα Υ.Α. με αρ. 141641/Γ2/08-09-2014 και θέμα «Εγγραφές-Μετεγγραφές-Φοίτηση μαθητών στα Επαγγελματικά Λύκεια» δεν προβλέπει τη διαφοροποίηση των ορίων για τους μαθητές αυτούς (άρθρο 17 «Χαρακτηρισμός της φοίτησης – Συνέπειες»).
γ) Αν δεν διαγραφούν οι απουσίες για το επίμαχο τρίμηνο, με ποιόν «αλγόριθμο» θα υπολογιστούν τα νέα ανώτατα όρια απουσιών;
δ) Αν διαγραφούν, θα πρέπει οι υπεύθυνοι τμημάτων κάνουν έρευνα στα ημερήσια Δελτία Απουσιών, να εντοπίσουν τους μαθητές και τα μαθήματα Γ.Π., να διαγράψουν τις απουσίες και μετά να διορθώσουν τα χειρόγραφα Βιβλία Φοίτησης. Με ποιόν τρόπο θα γίνει αυτό, όταν στα Βιβλία αυτάαπαγορεύεται η διαγραφή των καταχωρήσεων, οι «μουτζούρες» και το «μπλάνκο»;
Πέραν αυτών, δημιουργείται μέγα θέμα ηθικής τάξεως για τους μαθητές εκείνους που διέκοψαν τη φοίτησή τους, απελπισμένοι από το γεγονός ότι υποχρεωνόντουσαν να παρακολουθήσουν μαθήματα Γ.Π. ενώ ήταν απόφοιτοι Λυκείου. Όταν τους δόθηκε η δυνατότητα να απαλλαχθούν, είχαν ήδη υπερβεί το ανώτατο όριο απουσιών !
Το πρόβλημα αυτό αφορά σε όλα τα ΕΠΑ.Λ., λαμβάνει όμως τεράστια έκταση ειδικώς στα εσπερινά ΕΠΑ.Λ. στα οποία φοιτούν εργαζόμενοι που επιθυμούν να λάβουν πτυχίο ειδικότητας για την εξάσκηση επαγγέλματος.
Ο Ν. 4186/2013 (παρ. 3 του άρθρου 11) δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στα σχολεία μας και απέτρεψε εγγραφές μαθητών στη Β΄τάξη των ΕΠΑ.Λ. Ο πρόσφατος Ν.4310/2014 (παρ.3 του άρθρου 59) ΟΡΘΩΣ επίλυσε το πρόβλημα (έστω και καθυστερημένα).
Σήμερα όμως πρέπει επειγόντως να αποκατασταθούν και οι συνέπειες του προβλήματοςπου αφορούν στους ήδη εγγεγραμμένους μαθητές και στη λειτουργία των σχολείων μας.
Κατόπιν αυτών,
ζ η τ ο ύ μ ε
1) Να ορισθούν ανώτατα όρια απουσιών (δικαιολογημένες, αδικαιολόγητες) αυτής της κατηγορίας μαθητών με τροποποίηση της Υ.Α. 141641/Γ2/08-09-2014,
2) Ειδικώς για φέτος, να διαγραφούν ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως οι απουσίες του Α’ τετραμήνου 2014 αυτής της κατηγορίας των μαθητών (μόνο απόφοιτοι Λυκείου, μόνο στη Β΄ τάξη),
3) Ειδικώς για φέτος, ο έλεγχος της φοίτησης των συγκεκριμένων μαθητών να γίνει μόνο με τις απουσίες του Β΄ τετραμήνου (ελεγχόμενες βέβαια με το μισό των ανωτάτων ορίων) ώστε να δοθεί η δυνατότητα να επανέλθουν στο σχολείο και όσοι μαθητές το εγκατέλειψαν εξαιτίας των επιλογών της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.
Η λύση που ζητούμε είναι καθόλα εφαρμόσιμη, δεδομένου και του ότι το Υπουργείο εφάρμοσε παρόμοιο (και απείρως δραστικότερο) μέτρο μόλις πρόσφατα, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές της τελευταίας τάξης των καταργημένων ειδικοτήτων να συμμετάσχουν στις εξετάσεις, ακόμη κι αν δεν είχαν παρακολουθήσει ούτε μία ώρα μαθήματος !!!
Ο χρόνος που απομένει μέχρι την Συνεδρίαση του Συλλόγου διδασκόντων είναι απελπιστικά λίγος !!
Η λύση πρέπει να δοθεί ΑΜΕΣΑ, να είναι γενναία και ολιστική !
Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. ο Πρόεδρος Σταμάτης Σταματιάδης ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Αμπόνης