Υπ. Παιδείας: Έως 300 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία για έρευνα και καινοτομία
Το νέο Ταμείο για την Έρευνα και την Καινοτομία που πρόκειται να δημιουργηθεί, αναμένεται να αντλήσει από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους 200 έως 300 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν μέσα στην επόμενη διετία για τη στήριξη των ελλήνων ερευνητών.
Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών για την παρουσίαση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης για τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ICT), καθώς επίσης για τις Μελλοντικές και Αναδυόμενες Τεχνολογίες (Future and Emerging Technologies-FET) μέσω του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».
Το Ταμείο, όπως είπε ο κ.Φωτάκης, θα αποτελέσει τον νέο τρίτο πυλώνα χρηματοδότησης των Ελλήνων ερευνητών, παράλληλα με τους ήδη υπάρχοντες δύο πυλώνες, τον «Ορίζοντα 2020» της ΕΕ και τα ΕΣΠΑ. Οι δημόσιοι πόροι του Ταμείου θα προέλθουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όχι από τα ΕΣΠΑ (για να αποφευχθεί η σχετική γραφειοκρατία), ενώ οι ιδιωτικοί πόροι θα αντληθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ο κ.Φωτάκης ανέφερε ότι έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις στην απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ και σε αυτό ευθύνονται και οι γραφειοκρατικοί κανόνες και αγκυλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο υπουργός τόνισε ότι οι ελληνικοί ερευνητικοί φορείς έχουν εμφανίσει εξαιρετικές επιδόσεις μέχρι τώρα, έχοντας αντλήσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ, που προηγήθηκε του «Ορίζοντα 2020».
Επίσης οπως διαβαζουμε στο dikaiologitika.gr επεσήμανε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τόσο τις ερευνητικές πρωτοβουλίες άμεσης εφαρμογής που καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς, π.χ. στους τομείς της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, όσο και τις πρωτοβουλίες βασικής έρευνας που προκύπτουν ως αποτέλεσμα επιστημονικής περιέργειας. Για τις τελευταίες, είπε ότι, αν και δεν έχουν άμεσα αποτελέσματα «που αρέσουν στους πολιτικούς», συχνά επιφέρουν ριζοσπαστικές καινοτομίες και μπορούν να μετασχηματίσουν μία οικονομία. Ο κ.Φωτάκης υπογράμμισε ότι «η καινοτομία δεν προκύπτει ως αποτέλεσμα διατεταγμένης έρευνας».
Η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) δρ Εύη Σαχίνη επεσήμανε τη σημασία των προγραμμάτων ICT και FET για την ελληνική ερευνητική κοινότητα. Όπως είπε, «μέχρι σήμερα η Ελλάδα τα έχει πάει αρκετά καλά».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ICT) η Ελλάδα είναι στη ένατη θέση στην ΕΕ, έχοντας ήδη απορροφήσει ερευνητικούς πόρους περίπου 42 εκατ. ευρώ, με ελληνική συμμετοχή σε 76 έργα, από τα οποία τα 16 έχουν ελληνικό συντονισμό. Αντίστοιχα, στις Μελλοντικές και Αναδυόμενες Τεχνολογίες (FET) η Ελλάδα κατέχει την όγδοη θέση σε άντληση χρηματοδοτικών πόρων, με ελληνική συμμετοχή σε 12 ερευνητικά έργα, από τα οποία τα πέντε έχουν ελληνικό συντονισμό.
Το “Horizon 2020” αποτελεί το χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία κατά την περίοδο 2014-2020. Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Θωμάς Σκορδάς και Νίκος Ίσαρης παρουσίασαν τα νέα προγράμματα εργασίας για τη διετία 2016-2017 στους διαφορετικούς πυλώνες του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».
Η εκδήλωση έγινε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Ανάλογη ημερίδα θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης.