«Κόβουν» εξάμηνο και πτυχίο από φοιτητές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο!

Το πρόβλημα ξεκίνησε το 2012

Αναστάτωση επικρατεί μεταξύ των σπουδαστών του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, που εδρεύει στην Κέρκυρα, σχετικά μετην απόφαση κατάργησης της πρακτικής άσκησης ουσιαστικά των φοιτητών στο εξωτερικό.

Το «υποχρεωτικό» εξάμηνο που έγινε «δυνητικό»

Το πρόβλημα ξεκινά από το 2012, όταν και ο χαρακτήρας του εξαμήνου εξωτερικού μετατράπηκε από υποχρεωτικός σε δυνητικό, ανοίγοντας «κερκόπορτα» για την κατάργησή του (ΦΕΚ Β’ 3293/10.12.2012)

alt

«Από το 1988 έως το 2012 κάθε φοιτητής που έμπαινε στον 4ο χρόνο φοίτησης, μετέβαινε υποχρεωτικά σε χώρα του εξωτερικού (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία) για να φοιτήσει σε αντίστοιχο πανεπιστήμιο και να αποκτήσει την πολύτιμη εμπειρία να εξασκήσει μια ξένη γλώσσα στη χώρα προέλευσής της, παίρνοντας παράλληλα τις 21 πιστωτικές μονάδες που χρειάζεται για να πάρει πτυχίο. Τα έξοδα καλύπτονταν από τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου. Όμως το 2012 ο υποχρεωτικός χαρακτήρας έγινε δυνητικός» επισημαίνει η 20χρονη Χαρούλα από την Ανδραβίδα.

Αυτή η αλλαγή «έλυσε» τα χέρια του Πανεπιστημίου, με συνέπεια να αποκτήσει την ευχέρεια να περικόψει το σχετικό κονδύλι, ύψους 140.000 ευρώ περίπου, κάτι που έγινε πράξη στον προϋπολογισμό του 2015, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από τη φοιτητική κοινότητα.

alt

Στη μέση τα ποσά για τον προϋπολογισμό του 2015

«Η πράξη της πρυτανικής αρχής είναι απαράδεκτη και πέρα από κάθε έννοια επιστήμης. Το εξάμηνο εξωτερικού είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίο μπήκαμε σε αυτό το τμήμα, έχοντας μάλιστα υψηλή βαθμολογία, κοντά στα 20.000 μόρια. Είναι οι σπουδές που μας ανοίγουν επαγγελματικούς δρόμους και μας προσφέρουν την απαραίτητη κατάρτιση. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι των σπουδών μας, αφού ερχόμαστε σε άμεση επαφή με το αντικείμενό μας», τονίζει με αγανάκτηση η Χαρούλα και προσθέτει ότι τα προβλήματα από την περικοπή του σχετικού ποσού είναι πολλαπλά:

«Η κατάργησή του υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου, αφού δημιουργεί φοιτητές δύο ταχυτήτων. Όποιος έχει τη δυνατότητα, θα πηγαίνει με δικά του έξοδα στο εξωτερικό και θα πληρώνει τα δίδακτρα, ενώ όποιος δεν έχει, μοιραία θα έχει ελλιπή κατάρτιση. Εκτός αυτού, το πρόγραμμα σπουδών προβλέπει ρητά φοίτηση στο εξωτερικό. Εφόσον δεν μπορούμε να πάμε τι θα κάνουμε; Δεν θα μπορούμε να πάρουμε πτυχίο.

alt

Υποβαθμίζεται τμήμα-θησαυρός

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίπεδο των σπουδαστών είναι ιδιαίτερα υψηλό, ενώ η επαγγελματική τους αποκατάσταση «αγγίζει» τα επίπεδα του 95%, αφού απορροφώνται άμεσα στην αγορά εργασίας.

«Γνωρίζουμε άπταιστα δύο γλώσσες όλοι οι φοιτητές, ενώ σύμφωνα με την Ένωση Αποφοίτων, τα χρήματα που δαπανώνται για το Εξάμηνο Εξωτερικού (σ.σ. 140.000 ευρώ για 70 φοιτητές ανά έτος), τα έχουμε επιστρέψει στο ελληνικό κράτος μέσω φορολογίας από την πρώτη τριετία της εργασίας μας» δηλώνει στο patrisnews.com η 20χρονη Χαρούλα, θεωρώντας κατάπτυστα τα περί υπερβολικών δαπανών.

alt

Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Σύγκλητο και την πίστωση μηδενικού ποσού στον σχετικό κωδικό στις 17 Φεβρουαρίου, οι φοιτητές αποφάσισαν αρχικά να κάνουν κατάληψη στις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες του τμήματος και από τις αρχές Μαρτίου και στο ίδιο το τμήμα, ζητώντας να μην καταργηθεί το εξάμηνο εξωτερικού και επί της ουσίας οι σπουδές τους.

«Δεν διαπραγματευόμαστε το μέλλον μας. Δεν δεχόμαστε να καταργηθεί το εξάμηνο εξωτερικού, που είναι το βασικότερο κομμάτι της εκπαίδευσής μας και μας προσφέρει μοναδική εξοικείωση με το αντικείμενό μας και βαθύτερη μόρφωση. Το τμήμα μας είναι το παλαιότερο του ιδρύματος και είναι η μόνη σχολή μεταφραστών και διερμηνένων στην Ελλάδα, με διεθνώς αναγνωρισμένη ποιότητα και δεν μπορούμε να διανοηθούμε την ωμή υποβάθμισή του» ξεκαθαρίζει η ΧαρούλαΣωτηροπούλου, κατακεραυνώνοντας την απόφαση της πρυτανικής αρχής να ερμηνεύσει κατά το δοκούν τον νόμο και να περικόψει το σχετικό κονδύλι για το εξάμηνο εξωτερικού και στη συνέχεια να αλλάξει πλεύση και να στείλει επιστολή στο υπουργείο Παιδείας.

Δίπλα στον αγώνα των φοιτητών είναι αρκετοί φορείς και θεσμοί, όπως ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεοδ. Γαλιατσάτος, ο οποίος ζήτησε συνάντηση όλων των αιρετών με τη Σύγκλητο, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη, η οποία έφερε το θέμα στη Βουλή, το δημοτικό συμβούλιο Ζακύνθου με την έκδοση ψηφίσματος, κ.ά.

«Γνωρίζουμε ότι νομικά είμαστε σε δυσχερή θέση, αλλά έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Εάν το αφήσουμε να περάσει, τότε του χρόνου δεν θα γίνει καν συζήτηση και θα μείνουμε χωρίς πτυχίο» τονίζει η 20χρονη Χαρούλα, δηλώνοντας ως μέλος του ΔΣ του Συλλόγου των Φοιτητών ότι αγώνας θα συνεχιστεί παρότι στις 13 Μαρτίου ο νέος υπουργός Παιδείας, Αρ.Μπαλτάς, υπέγραψε την έγκριση του προϋπολογισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου, μειώνοντας τις πιθανότητες.

Δείτε την ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σ.Φ. ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

Τα τελευταία χρόνια τα πτυχία των φοιτητών του ΤΞΓΜΔ χάνουν όλο και περισσότερο την αξία τους. Ένα σοβαρό πρόβλημα που αντι­μετωπίζουμε, μεταξύ άλλων, είναι η σταδιακή κατάργηση του εξαμήνου εξωτερικού, δηλαδή η φοίτηση των ασκού­μενων μεταφραστών για ένα εξάμηνο στο εξωτερικό με έξοδα του τμήματος, με σκοπό την περαιτέρω εξοικείωσή τους με τη γλώσσα εργα­σίας τους. Βαθμιαία το ποσό του προϋπολο­γισμού που αντιστοιχούσε στο εξάμηνο εξωτερικού μειωνόταν, με αποκορύφωμα τη φετινή απόφαση της Συγκλήτου για μηδενικό προϋπολογισμό. Η υποβάθμιση αυτή του πτυχίου μας επικυρώθηκε και νομικά, με την υπουργική απόφαση του 2012 η οποία καθιστά δυνητικό πια, αντί για υποχρεωτικό, το εξάμηνο εξωτερικού. Η ίδια πολιτική λιτότητας προ­καλεί στο τμήμα μας εξίσου σημαντικά προβλήματα, όπως την έλλειψη διδακτι­κού προσωπικού, κυρίως στην κατεύθυνση της Διερμηνείας και την ειδίκευση της Ισπα­νικής που στην ουσία έχει καταργηθεί.

Το εξάμηνο εξωτερικού δεν αποτελεί πολυτέλεια, ούτε απλώς 21 διδακτικές μονάδες. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι των σπουδών μας και απαραίτητο εφόδιο για ένα μεταφραστή, καθώς έρχεται σε άμεση επαφή με το αντικείμενό του. Η κατάργηση αυτού απορρέει από την εσκεμμένη υποχρηματοδότηση της παιδείας και την υποβάθμιση του δημοσίου δωρεάν και ενιαίου χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Κατά συνέπεια, δημιουργούνται πτυχίων δύο ταχυτήτων: όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα έξοδά τους μόνοι τους για να μεταβούν στο εξάμηνο εξωτερικού, αυτόματα αποκτούν πτυχίο κατώτερο από αυτούς που «δύνανται».

Ως Σύλλογος Φοιτητών καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση της Συγκλήτου και της πρυτανικής αρχής, που ενώ γνωρίζει το πρόβλημα εδώ και χρόνια, όχι μόνο αδιαφορεί για αυτό και προωθεί την κατάργηση του εξαμήνου και δείχνει ξεκάθαρα τη στάση της απέναντι στους αγώνες των φοιτητών με συλλήψεις, μηνύσεις, εκφοβισμό και κλειστές πόρτες. Απαιτούμε:

  • αύξηση του προϋπολογισμού για το πανεπιστήμιο,
  • επαρκή χρηματοδότηση για την πλήρη κάλυψη των εξόδων των φοιτητών στο εξωτερικό,
  • διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα του εξαμήνου,
  • πρόσληψη μόνιμου διδακτικού και διοικητικού προσωπικού.

Με απόφαση Γενικής Συνέλευσης, ως Σύλλογος προβήκαμε σε κατάληψη των Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του Ιονίου Πανεπιστημίου στις 20/2/2015, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Επίσης, ψηφίστηκε από τις 3/3/2015 κατάληψη του τμήματος και συγκεκριμένα στα κτίρια Ιπποκράτης, Ασκληπιός και το Μέγαρο Καποδίστρια (Γραμματεία).

Ζητάμε τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, των εργαζομένων και της φοιτητικής κοινότητας για τον αγώνα μας. Καλούμε όλα τα όργανα του πανεπιστημίου να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ.

Δείτε το ψήφισμα της συνέλευσης

«Η Συνέλευση του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας παμψηφεί και ομοφώνως ζητά την κατάργηση της Υ.Α. 152841/Β1/4-12-2012 και την επαναφορά των πραγμάτων στην κατάσταση που οριζόταν από την Υ.Α. Β1/61/25-1-1998, σύμφωνα με την οποία το εξάμηνο εξωτερικού των φοιτητών του Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. είναι υποχρεωτικό και πλήρως επιχορηγούμενο (δωρεάν) από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.