Η λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων, μετά από τις νομοθετικές παρεμβάσεις Αρβανιτόπουλου ήταν αδύνατη, καθώς η πολιτεία δεν είχε τη δυνατότητα άσκησης εποπτείας σ’ αυτά. Η Δ/νση Ιδ. Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ (που έχει καταργηθεί…) απηύθυνε ερωτήματα προς το ΝΣΚ που εξέδωσε την περίφημη γνωμοδότηση 266/2014 που αρνήθηκε να υπογράψει ο κ. Λοβέρδος. Ωστόσο η Κομισιόν πίεζε για τη λήψη μέτρων με σκοπό να αποκατασταθεί η νομιμότητα στην ιδιωτική εκπαίδευση που αποτελεί προαπαιτούμενο για να επανεκκινήσει η διαδικασία της αντιστοίχισης του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων. Η Γενική Διεύθυνση Προσωπικού Π.Ε. και Δ.Ε του ΥΠΑΙΘ, χωρίς να έχει καμιά εντολή από τον Υπουργό, αλλά λειτουργώντας με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, προχώρησε στην έκδοση δύο εξαιρετικά σημαντικών εγκυκλίων που αφορούν τον κλάδο, βάζοντας έτσι το θεμέλιο λίθο για τη σταδιακή αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Η πρώτη εγκύκλιος, για την οποία σας ενημερώσαμε με σχετική ανάρτηση, αναφέρεται στην πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας που έχει διανυθεί στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η έκδοση της εγκυκλίου αυτής είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι αναγνωρίζει πως η ιδιωτική εκπαίδευση είναι αναπόσπαστο τμήμα του ενιαίου εκπαιδευτικού συστήματος και πως ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός είναι λειτουργός της εκπαίδευσης.
Η δεύτερη εγκύκλιος έχει πολύ μεγάλη σημασία και αφορά την εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων που την τελευταία τριετία τελούν υπό καθεστώς πλήρους ασυδοσίας. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος έρχεται να θεραπεύσει εν μέρει τις ολέθριες συνέπειες της απορρύθμισης που επέβαλε στην ιδιωτική εκπαίδευση η λαίλαπα Αρβανιτόπουλου και επαναφέρει σε ένα βαθμό την κρατική εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων που εδώ και μήνες είχε πλήρως αποσυρθεί.
Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο γίνεται σαφές ότι η πολιτεία οφείλει να ελέγξει άμεσα τα τυπικά προσόντα όλων των εν ενεργεία ιδιωτικών εκπαιδευτικών για να διαπιστωθεί, εάν πληρούν τις προϋποθέσεις για την μισθολογική και τη βαθμολογική τους κατάταξη. Τονίζει επίσης ότι οι Δ/νσεις Π.Ε. και Δ.Ε. σε όλη τη χώρα είναι αποκλειστικά αρμόδιες για την αυστηρή εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων σε ζητήματα όπως η καταγραφή και η παρακολούθηση των προσλήψεων αλλά και των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ακυρώνοντας έτσι επί της ουσίας τις επιδιώξεις αυτών που φιλοδοξούσαν να μας εντάξουν στο Υπουργείο Εργασίας.
Δείτε εδώ τη σχετική εγκύκλιο.
Έχοντας καταγράψει τις θέσεις των κομμάτων για την ιδιωτική εκπαίδευση κατά τη προεκλογική περίοδο, θεωρούμε πως ο κλάδος μπορεί να ελπίζει για αλλαγή σελίδας στο χώρο της Παιδείας.
Η ΟΙΕΛΕ με το αίσθημα ευθύνης που την χαρακτηρίζει και διατηρώντας στο ακέραιο την πολιτική της αυτονομία θα επιδιώξει άμεσα συνάντηση με τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, ώστε να ξεκινήσει ένας ευρύς και αναλυτικός διάλογος για τα ζητήματα που αφορούν την ιδιωτική εκπαίδευση και γενικότερα της εκπαίδευσης . Όπως έχουμε πράξει τα τελευταία χρόνια, θα στηρίξουμε κάθε θετική παρέμβαση της νέας κυβέρνησης στο χώρο της παιδείας και θα αναμένουμε την τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων που δημόσια κατέθεσαν τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση.
ΟΙΕΛΕ