«Παρ’ ότι έχετε λάβει και νέο έγγραφο από το ΥΠΑΙΘ με το ίδιο αίτημα για γνωμοδότηση από τη νέα Επιστημονική Επιτροπή Καλλιτεχνικής Παιδείας, πάλι δεν συνεδριάζετε για να γνωμοδοτήσετε! »
H ερώτηση
Σε σχετική ενημέρωση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, επισημαίνεται ότι η διοίκησή του πληροφορήθηκε από τις 13/4/2022 ότι, συγκροτήθηκε η νέα Επιστημονική Επιτροπή Καλλιτεχνικής Παιδείας, με σχετική απόφασή σας. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του ανωτέρω Συλλόγου, έχουν περάσει 40 και πλέον ημέρες και παρ’ ότι έχει ζητηθεί από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου η γνωμοδότηση της επιτροπής για τα δύο παρακάτω θέματα, η συγκεκριμένη επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει ακόμη για να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.
Όπως υπογραμμίζουν οι ανωτέρω γονείς, τα θέματα για τα οποία έχει ζητηθεί από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου η γνωμοδότηση της επιτροπής είναι:«1. Να προσδιοριστούν τα κριτήρια για την μοριοδότηση των προσόντων των
ωρομισθίων εκπαιδευτικών χορού και κινηματογράφου. Αναλυτικά: Η άμεση απόφαση των μελών της Επιτροπής είναι αναγκαία, προκειμένου να προχωρήσει εγκαίρως η προκήρυξη των συγκεκριμένων θέσεων. Υπενθυμίζουμε ότι μόνο η αξιολόγηση (αιτήσεων και ενστάσεων) των υποψηφίων ωρομίσθιων εκπαιδευτικών χορού-κινηματογράφου από την προηγούμενη Επιστημονική Επιτροπή Καλλιτεχνικής Παιδείας του ΙΕΠ ξεπέρασε τους 2 μήνες!
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι καθηγητές των συγκεκριμένων ειδικοτήτων να αρχίσουν το εκπαιδευτικό έργο τους τον Ιανουάριο 2022 και τα 2/3 των μαθητών όλων των καλλιτεχνικών σχολείων της Ελλάδας να ΧΑΝΟΥΝ κάθε μέρα τις μισές διδακτικές ώρες, το μισό σχολικό έτος!
Το γεγονός αυτό προκάλεσε 30 Αναφορές – Ερωτήσεις – Επίκαιρες Ερωτήσεις στη Βουλή το τελευταίο 6μηνο (συν. «1» στο κείμενο των γονέων) και την αναφορά για “παραβίαση του δικαιώματος των συγκεκριμένων παιδιών στην εκπαίδευση” της Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού (συν. «2» στο κείμενο των γονέων). Γι’ αυτό είναι απαραίτητο η προκήρυξη των ωρομισθίων καθηγητών χορού και κινηματογράφου να πραγματοποιηθεί άμεσα και όχι τον Σεπτέμβριο, όπως κάθε προηγούμενη χρονιά. 2. Nα προσδιοριστούν οι οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών ΠΕ Κινηματογράφου που μπορούν να συσταθούν ανά Καλλιτεχνικό Σχολείο προκειμένου να δημιουργηθεί ο νέος εκπαιδευτικός κλάδος ΠΕ Κινηματογράφου.
1
Αναλυτικά: Με το υπ’ αρ. 24/24-9-2019 Απόσπασμα Πρακτικού η Επιτροπή Ένταξης Πτυχιούχων σε Κλάδους Εκπαιδευτικών του Ι.Ε.Π. έχει εισηγηθεί θετικά για τη σύσταση νέου εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ Κινηματογράφου, αλλά παρ’ ότι έχουν περάσει δυόμισ χρόνια η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει. Tο Υ.ΠΑΙ.Θ. με το υπ’ αριθμ. 136974/Ε1/27- 10-2021 έγγραφο είχε ζητήσει από την προηγούμενη Επιστημονική Επιτροπή Καλλιτεχνικής Παιδείας του ΙΕΠ να προσδιορίσει τις οργανικές θέσεις που μπορούν να συσταθούν ανά Καλλιτεχνικό Σχολείο, αλλά η Επιτροπή ΔΕΝ συνεδρίασε επί τεσσεράμισι μήνες (!) για να εκδώσει σχετική απόφαση και η θητεία της έληξε στις 16-3- 2022.
Παρ’ ότι έχετε λάβει και νέο έγγραφο από το ΥΠΑΙΘ με το ίδιο αίτημα για γνωμοδότηση από τη νέα Επιστημονική Επιτροπή Καλλιτεχνικής Παιδείας, πάλι δεν συνεδριάζετε για να γνωμοδοτήσετε! Επιπροσθέτως, είχαμε πληροφορηθεί πως η γνώμη των μελών της προηγούμενης επιτροπής ήταν ότι δεν είναι αρμοδιότητά της να προσδιορίσει τις οργανικές θέσεις κι αυτό πρέπει να το αποφασίσει η Δευτεροβάθμια!
Σε κάθε περίπτωση, όποια κι αν είναι η απόφασή σας, ζητάμε να συνεδριάσετε άμεσα, να γνωμοδοτήσετε και να μην συνεχίσετε την παράδοση στην κωλυσιεργία των μελών της προηγούμενης Επιτροπής».
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Θα λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να προσδιοριστούν άμεσα τα κριτήρια για την μοριοδότηση των προσόντων των ωρομισθίων εκπαιδευτικών χορού και κινηματογράφου;
2. Θα λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να προσδιοριστούν άμεσα οι οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών «ΠΕ Κινηματογράφου», που θα μπορούν να συσταθούν ανά Καλλιτεχνικό Σχολείο, προκειμένου να δημιουργηθεί ο νέος εκπαιδευτικός κλάδος «ΠΕ Κινηματογράφου»;
Η Ερωτώσα Βουλευτής
ΣΟΦΙΑ – ΧΑΪΔΩ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ