Τη δημιουργία δύο τμημάτων τουριστικών, προπτυχιακών σπουδών, τετραετούς κύκλου, με αντικείμενο τον τουρισμό και τη διοίκησή του, για αλλοδαπούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με διδασκαλία στα Αγγλικά, εξήγγειλαν χθες μετά από συνάντησή τους στο υπουργείο Τουρισμού, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ανδρέας Λοβέρδος και η υπουργός Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη. Τα δύο τμήματα αναμένεται να λειτουργήσουν τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016 στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Ρόδο και στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης στο Ρέθυμνο.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας και συντονισμού των δράσεων των δυο υπουργείων σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση στον τουρισμό.
Μετά από τη συνάντηση η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει ένα πολύ δυναμικό τομέα, τον τουρισμό, ο οποίος διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Αξιοποιώντας τη φήμη της χώρας μας, ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού, αλλά και την τεχνογνωσία και τις υποδομές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στο Αιγαίο και στην Κρήτη, προχωράμε στην ίδρυση προπτυχιακών τμημάτων τουρισμού στη Ρόδο και στο Ρέθυμνο. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε ξένους φοιτητές να έλθουν στην Ελλάδα για να γνωρίσουν στη θεωρία αλλά και στην πράξη την οικονομία του τουρισμού.
Πολιτεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα προχωράμε μαζί και στηρίζουμε την εξωστρέφεια και την καινοτομία».
Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος ανέφερε: «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να εξαγγείλουμε αυτό που ονειρευόμασταν, τη δημιουργία δύο τμημάτων, προπτυχιακών σπουδών, τετραετούς κύκλου σπουδών, με αντικείμενο τον τουρισμό και τη διοίκησή του σε δύο πόλεις που έχουν δομές. Αναφέρομαι σε δύο Πανεπιστήμια της χώρας, σε δύο πόλεις που αποτελούν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, στη Ρόδο και στο Ρέθυμνο στην Κρήτη. Τα δύο Πανεπιστήμια έχουν και κτιριακή υποδομή και κάποια χρήματα για να υποστηρίξουν την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού. Τα τμήματα αυτά θα απευθύνονται σε αλλοδαπούς, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης φοιτητές και η διδασκαλία θα γίνεται στην Αγγλική με την καταβολή διδάκτρων. Από τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου της Κρήτης έμαθα τη ζήτηση που έχουν τα Πανεπιστήμιά μας. Σε μεταπτυχιακό για τον ορυκτό πλούτο για 20 θέσεις υπήρχαν 90 αιτήματα με κύρια πηγή προέλευσης αυτών των φοιτητών από την Αφρική. Οι τουριστικοί προορισμοί της Ρόδου και της Κρήτης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τόσο σημαντικοί που υπόσχονται ότι η συγκεκριμένη ενέργειά μας θα ευδοκιμήσει. Απομένουν πρώτον να ψηφίσουμε μία σχετική ρύθμιση στη Βουλή για να λύσουμε διαδικαστικές λεπτομέρειες και δεύτερον η σχετική απόφαση των Πανεπιστημίων για την έναρξη λειτουργίας των συγκεκριμένων τμημάτων την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016.
Παράλληλα με το ίδιο αντικείμενο θα δημιουργηθούν τμήματα για Έλληνες φοιτητές. Θα μπαίνουν στο μηχανογραφικό κανονικά όπως ισχύει για όλους τους υποψηφίους για τα ΑΕΙ, κατά τη λογική του άρθρου 16 και του νόμου για τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Τα τμήματα για τους Έλληνες και τους αλλοδαπούς θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα, αλλά μην τα συγχέετε. Είναι αίτημα των Πανεπιστημίων να λειτουργήσουν ταυτόχρονα για να βοηθούν το ένα το άλλο. Τα Πανεπιστήμια λένε ότι είναι έτοιμα να λειτουργήσουν τα εν λόγω τμήματα. Τα τμήματα για τους αλλοδαπούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα απευθύνονται σε 50-70 φοιτητές, αλλά αυτό είναι θέμα των Ιδρυμάτων.
Επιπλέον δύο φιλοσοφικές σχολές, δύο Πανεπιστημίων της χώρας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και του Δημοκρίτειου στη Θράκη ετοιμάζουν αντίστοιχα τμήματα για αλλοδαπούς με σπουδές στα ελληνικά γράμματα. Είμαστε πολύ κοντά στην σχετική εξαγγελία. Η Χίος, στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, είναι έτοιμη να οργανώσει στην ίδια λογική τμήματα στις ναυτιλιακές σπουδές. Τέτοια τμήματα θα στηριχθούν και νομοθετικά, θεσμικά και οικονομικά και με προσωπικό από το ΥΠΑΙΘ».