Έρχονται ανακοινώσεις – Τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας μας και πάνω από όλους οι φοιτητές τους, ανησυχούν για το μέλλον τους, καθώς σήμερα η κυβέρνηση μέσω του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, οι φοιτητές όπως λένε «φοβούνται ότι τα δημόσια ΑΕΙ παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης θα αφεθούν στην τύχη τους -μέσω της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης- για να μαραζώνουν όπως γίνεται και με τα δημόσια νοσοκομεία».
Στάση αναμονής
Όσο για τους πανεπιστημιακούς καθηγητές αλλά και τις διοικήσεις των ιδρυμάτων, τηρούν στάση αναμονής, αποφεύγουν τις δηλώσεις και ισχυρίζονται ότι περιμένουν τις τελικές διατάξεις του νομοσχεδίου, ώστε να πάρουν θέση και κυρίως ότι αναμένουν τα μέτρα στήριξης του δημόσιου πανεπιστημίου.
Πάντως, τόσο η πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και η κοινωνία η οποία ενδιαφέρεται σοβαρά για το ζήτημα της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων περιμένουν να ακούσουν και τις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς αυτή τη στιγμή απολύτως ξεκάθαρη θέση -ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων- έχει πάρει μόνο το ΚΚΕ. Οι φοιτητές, πάντως, θεωρούν ότι το νομοσχέδιο είναι αιτία πολέμου με την κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό, εκατοντάδες φοιτητικοί σύλλογοι, από τα πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα, ήδη εξήγγειλαν καταλήψεις στα πανεπιστήμια με την έναρξη της νέας χρονιάς τον Ιανουάριο, καθώς γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση θα βάλει προς διαβούλευση το νομοσχέδιο μέσα στις «νεκρές» μέρες των εορτών και αμέσως μετά εντός του Ιανουαρίου 2024 θα το φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.
«Τώρα είναι ώρα ξεσηκωμού! Όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι: Οργανώνουμε τις Γενικές Συνελεύσεις ετών, τμημάτων, σχολών για να καταδικάσουμε το νομοσχέδιο, να οργανώσουμε τον αγώνα για να μην περάσει! Οργανώνουμε συντονισμένες πανελλαδικά διαδηλώσεις και συλλαλητήρια με καταλήψεις στις σχολές το Γενάρη. Συντονιζόμαστε με τα εργατικά σωματεία και τους μαθητές γιατί η υπόθεση αυτή είναι όλου του λαού. Μπορούμε να τα καταφέρουμε», λένε οι φοιτητικοί σύλλογοι και παίρνουν θέση σκληρής μάχης με την κυβέρνηση.
Ρυθμίσεις και για τα δημόσια πανεπιστήμια
Η κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι υπάρχουν αντιδράσεις για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, θα παρουσιάσει και διατάξεις για την ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων προς την κατεύθυνση της διεθνοποίησης τους, με την δημιουργία κοινών προγραμμάτων με ξένα ΑΕΙ, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας κ.ά. Ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των πρυτάνεων, προανήγγειλε μεταξύ άλλων αύξηση της χρηματοδότησης, λιγότερα διοικητικά βάρη για τα ιδρύματα και απλουστεύσεις γραφειοκρατικών διαδικασιών, ίδρυση και κατάργηση τμημάτων χωρίς την εμπλοκή του υπουργείου Παιδείας κλπ
Ποιος θα είναι ο τρόπος λειτουργίας των ιδιωτικών ΑΕΙ
O υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, στην πραγματικότητα δεν έχει πει και πολλά πράγματα για την ουσία της λειτουργίας των ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα μας και τις διατάξεις που θα διέπουν τον σχετικό σχέδιο νόμου. Έχει δηλώσει ότι «θα έχουμε το αυστηρότερο σύστημα λειτουργίας στην Ευρώπη» και ότι η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) θα είναι τον έλεγχο για την ίδρυση, αξιολόγηση και πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών του.
Όσο αφορά στην εισαγωγή των φοιτητών στα ιδιωτικά ΑΕΙ έχουν ακουστεί πολλά σενάρια αλλά το πιθανότερο είναι ότι τα ίδια τα πανεπιστήμια θα βάζουν τα κριτήρια εισαγωγής (βαθμολογικά και άλλα) χωρίς παρεμβάσεις από το κράτος. Όσο για τα κριτήρια ίδρυσης και λειτουργίας τους θα τα ορίσει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευση, που έχει τη σχετική αρμοδιότητα και για τα δημόσια ΑΕΙ. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχουν κριτήρια για τα κτίρια, σχέδιο ανάπτυξης εγκαταστάσεων και υλικοτεχνικής υποδομής και οι ενδιαφερόμενοι ιδιωτικοί φορείς θα κληθούν να καταθέτουν εγγυητική επιστολή το ύψος της οποίας θα είναι προκαθορισμένο. Ιδιαίτερα το τελευταίο ενδιαφέρει άμεσα και τα κολέγια που λειτουργούν στη χώρα μας και τα οποία τώρα θα θελήσουν να βαπτιστούν ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Σε γενικές γραμμές δηλαδή η ΕΘΑΑΕ θα αξιολογεί εάν κάποια πρόταση για ιδιωτικό πανεπιστήμιο πληροί και τους οικονομικούς όρους για τη βιωσιμότητα του ιδρύματος.