Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή ανέφερε για την επέτειο «Τα Επτάνησα γιορτάζουν την ενσωμάτωσή τους στην Ελλάδα και τιμούν την επέτειο με βαθύ σεβασμό και ταπεινή μεγαλοπρέπεια.
Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή παρέστη στις επετειακές εκδηλώσεις της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκαν στη Ζάκυνθο, και κατέθεσε στεφάνι, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, την Παρασκευή 21 Μαΐου.
Το πρόγραμμα της Υφυπουργού Παιδείας περιελάμβανε την παρουσία της στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζακύνθου, όπου τελέστηκε η επίσημη δοξολογία για την Ένωση της Επτανήσου με τη Μητέρα Ελλάδα, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κκ. Διονύσιος Δ΄ με το Ιερατείο της πόλης, ενώ τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο κ. Σταμάτιος Ζούλας, καθηγητής του Γυμνασίου Μαχαιράδου Ζακύνθου.
Στη συνέχεια, η κ. Μακρή παρέστη στην Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων και, ακολούθως, στην προτομή του Πρωτεργάτη της Ένωσης, Κωνσταντίνου Λομβάρδου.
Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή ανέφερε για την επέτειο «Τα Επτάνησα γιορτάζουν την ενσωμάτωσή τους στην Ελλάδα και τιμούν την επέτειο με βαθύ σεβασμό και ταπεινή μεγαλοπρέπεια. Η παρουσία μου στις εορταστικές εκδηλώσεις, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή και αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για την εμπειρία αυτή.
Κάθε ιστορικό ορόσημο είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα της ιστορικής μας μνήμης, ένα βήμα στο μέλλον της εθνικής μας συνέχειας, η ισχυρή ενδυνάμωση της εθνικής μας ταυτότητας, η απόδειξη του μεγαλείου της ελληνικής ψυχής.
Στις 21 Μαΐου 1864 τα Επτάνησα ενώνονται επισήμως με την Ελλάδα, η ελληνική σημαία υψώνεται στην Κέρκυρα και γίνονται η πρώτη περιοχή που προσαρτάται μετά την ολοκλήρωση της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Από τότε μέχρι σήμερα οι Έλληνες με ομοψυχία, σύνεση, πίστη και αδελφοσύνη καταφέρνουν να κάνουν δυνατή, μεγάλη και περήφανη την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου.
Με ενότητα και αλληλεγγύη καταφέρνουμε να ξεπεράσουμε ανυπέρβλητα εμπόδια και πρωτοφανείς δυσκολίες, όπως την παγκόσμια υγειονομική κρίση, από την οποία βγαίνουμε νικητές έχοντας πασχίσει όλοι μαζί να προστατεύσουμε το ύψιστο αγαθό της υγείας.
Ο ιερός αυτός σκοπός διαμόρφωσε και τις φετινές εκδηλώσεις για την 157η Επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα με απόλυτο σεβασμό στην εφαρμογή των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID -19, σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα».
Κατ’ ιδίαν συναντήσεις και εξαιρετική επικοινωνία είχε η κ. Μακρή με τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες, Ζακύνθου και Στροφάδων, Διονύσιο Δ,’ και Δωδώνης, Χρυσόστομο.
Η Υφυπουργός Παιδείας επισκέφτηκε και την Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπου ενημερώθηκε για το έργο που επιτελείται εκεί, δέχτηκε τις ευχαριστίες του διοικητικού προσωπικού για τη στήριξη του ΥΠΑΙΘ και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τις ευχαριστίες στην Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο νησί της Ζακύνθου, η Υφυπουργός Παιδείας συναντήθηκε με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Ευάγγελο Αγγελούση και κ. Διονύσιο Πόθο, αντίστοιχα, οι οποίοι έθεσαν στην Υφυπουργό θέματα στελέχωσης, κτιριακών υποδομών, λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Η συζήτηση, που διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα, στράφηκε και στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση , στην πορεία ολοκλήρωσης της φετινής διδακτικής χρονιάς και στην ένταξη των καινοτόμων Εργαστηρίων Δεξιοτήτων σε όλα τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια της χώρας από τη νέα σχολική χρονιά.
Ολοκληρώνοντας το τιμητικό έργο της εκπροσώπησης της Κυβέρνησης στις επετειακές εκδηλώσεις της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, η Υφυπουργός κ. Μακρή παραβρέθηκε στις 19.00 της ίδιας ημέρας στην απόδοση φόρου τιμής στο Ενετικό Κάστρο της πόλης, στα κελιά των φυλακών, όπου τελέστηκε τρισάγιο.