Πώς τα laser μεταφέρουν ήχο; Πώς φτιάχνεται ένα σκάφος; Πώς ένα αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί μόνο με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες; Ποιες είναι οι νέες τεχνικές για την κατασκευή αντισεισμικών υλικών; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα μπόρεσαν να απαντήσουν φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές, κατά τη διάρκεια της Βραδιάς του Ερευνητή, που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Γονείς με παιδιά, φοιτητές, δάσκαλοι, καθηγητές, μικροί και μεγάλοι, βρέθηκαν χθες, Παρασκευή, στο ΕΜΠ, που άνοιξε τις πόρτες του ιστορικού κτηρίου Αβέρωφ στο κέντρο της Αθήνας, από το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα.
«Το στοίχημα είναι να κερδίσουμε τους μικρούς επισκέπτες», σχολίασε ο Πάνος, αρχιτέκτων-πολεοδόμος, από το Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών, που χθες ήταν επιφορτισμένος με το να εξηγεί τι σημαίνει «βιώσιμος αστικός σχεδιασμός» και τη σημασία του. «Τα παιδιά βλέπουν το drone που έχουμε εδώ και έρχονται να ρωτήσουν. Για εμάς, πρόκειται για ένα νέο εργαλείο αστικού σχεδιασμού. Αλλά το χρησιμοποιούμε και σαν παιχνίδι, για να τους εξηγήσουμε κάποια πράγματα», πρόσθεσε. Η βιώσιμη ανάπτυξη, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφορά στο πώς οι δράσεις και οι ενέργειες του τώρα δεν θα υπονομεύσουν την ανάπτυξη της νέας γενιάς.
Δίπλα, ο Κωσταντίνος, τοπογράφος, εξηγούσε πώς τα drones βοηθούν στον εντοπισμό προβλημάτων και την προώθηση λύσεων βιώσιμης κινητικότητας των ανθρώπων, μέσα στην πόλη.
Μαζί με το επιτραπέζιο που ανέπτυξε το εργαστήριο, το drone αποτέλεσε πόλο έλξης των μικρών επισκεπτών. Δεν ήταν, όμως, ο μόνος.
Σε ένα άλλο σημείο του κτιρίου, ο Γιάννης, από τη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών επεξηγούσε πώς λειτουργούν οι τηλεπικοινωνίες σήμερα, μέσω των οπτικών ινών. Μέσω μίας απλής κατασκευής με ακτίνα laser, η ομιλία σε ένα μικρόφωνο μεταφερόταν σε ένα ηχείο, χωρίς τη σύνδεση με καλώδια. «Με τις οπτικές ίνες και τα laser πραγματοποιούνται σήμερα οι συνομιλίες μας στο τηλέφωνο», εξήγησε. Για τον Γιάννη, η Βραδιά του Ερευνητή είναι μία ευκαιρία και για τους καθηγητές των σχολείων, να μπορέσουν να δουν τις τελευταίες εξελίξεις στις επιστήμες τους και να μεταφέρουν νέα πειράματα στο σχολείο. Γι’ αυτό, σε κάθε ευκαιρία, προέτρεπε τους ενδιαφερόμενους να βγάλουν φωτογραφίες και ανέλυε τι χρειάζεται για την πραγματοποίηση ανάλογου πειράματος με φως, ώστε να μπορέσει κανείς και στο σπίτι του, να παράξει ήχο, μέσω λάμπας led.
Φυσικά, δεν έλειψαν οι κατασκευές πυραύλων, ρομπότ, σκαφών και αυτοκινήτων.
Για τον Θανάση, από τη σχολή ηλεκτρολόγων μηχανικών, ήταν η πρώτη Βραδιά Ερευνητή, στην οποία παρουσίαζε το αυτοκίνητο της ομάδας «Προμηθέας», που έχει βραβευτεί ευρωπαϊκά. Το αυτοκίνητο ξεχωρίζει λόγω του ιδιαίτερου σχήματός του, εκείνου μιας σταγόνας. «Έχει πολύ κόσμο. Στην αρχή ήρθε μεγάλη μάζα μικρών παιδιών, αλλά όσο περνάει η ώρα, έρχονται μεγαλύτεροι, στους οποίους μπορούμε να μιλάμε, χωρίς το άγχος ότι θα χάσουμε την προσοχή τους», σχολίασε.
Διαδραστικά εργαστήρια, θεματικές γωνιές, θεατρικά δρώμενα, διαγωνισμοί και κυνήγι θησαυρού, πλαισίωσαν την όμορφη βραδιά, που έτυχε της παρουσίας πλήθους κόσμου και της απουσίας του Ξενοφώντα και του Ζορμπά.
Αθηνά Καστρινάκη