07-08-16 Συνέντευξη του Νίκου Φίλη στον “ΑΘΗΝΑ 9.84”
«Δεν μπορεί να λειτουργήσει αξιόπιστα ένα σχολείο το οποίο μάλιστα εκδίδει δημόσιους τίτλους, εάν οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν μια διασφάλιση για την ανεξαρτησία τους… Γι’ αυτό και εμείς θέλαμε να επαναφέρουμε μερικά στοιχεία του παλαιού καθεστώτος» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο. Αναλυτικά είπε:
* Για την πρωτοβουλία του Α. Τσίπρα για διάσκεψη των χωρών του ευρωπαϊκού νότου:
«Υπάρχει αυτή η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού. Νομίζω ότι θα υπάρξει ανταπόκριση, διότι υπάρχουν κοινά συμφέροντα των χωρών αυτών -και των μικρών και των μεγάλων. Και στην Ιταλία έχει προκύψει ένα μεγάλο θέμα με τις τράπεζες, αλλά και άλλα ζητήματα… Είναι πιθανόν να υπάρχουν τέτοιου είδους δεύτερες σκέψεις (σ.σ. ο Β. Σόιμπλε έκανε κάποιο σκόντο στην Ισπανία και την Πορτογαλία), αλλά το βασικό είναι ότι ό,τι σκόντο και να γίνει, υπάρχει ένα μεγάλο δομικό πρόβλημα. Ο ευρωπαϊκός νότος απομακρύνεται από την ΕΕ και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις, χάσμα. Τα γερμανικά εμπορικά πλεονάσματα τα πληρώνει ο ευρωπαϊκός νότος και συνεπώς υπάρχει ένα ζήτημα αλλαγής της οικονομικής πολιτικής, αλλά και γενικά της πολιτικής της Ευρώπης… Αυτό το όραμα της ενός είδους συμμαχίας του ευρωπαϊκού νότου εναντίον της κυρίαρχης πολιτικής είναι παλιό, αλλά είναι σύγχρονο και επίκαιρο… Δεν είναι κάτι που γίνεται σε μια ημέρα, ούτε κρίνεται σε μια συνάντηση. Είναι μια διαδικασία που ξεκινά ενόψει και των γερμανικών εκλογών του φθινοπώρου του 2017 και των γαλλικών εκλογών την άνοιξη… Μπορεί να δημιουργηθεί μια δυναμική. Προσπαθούμε και αυτό έχει σημασία».
* Για τη δημιουργία ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα:
«Χρειάστηκαν τόσα χρόνια για να ενεργοποιηθεί η απόφαση για το τέμενος, διότι υπάρχει μεγάλη παθογένεια στην Ελλάδα. Υπάρχουν ισλαμοφοβικές, θρησκοληπτικές και εθνικιστικές αντιλήψεις. Όλο αυτό το «χαρμάνι» μας εκθέτει διεθνώς ως χώρα και κυρίως δεν λαμβάνονται υπόψη τα ζητήματα ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών. Ένα νόμιμο τζαμί ή πολλά νόμιμα και όχι άτυπα τζαμιά είναι καλύτερα ελεγχόμενα. Υπάρχει ένα άλλο πλαίσιο… Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης μας κάνει να πιστεύουμε ότι τώρα πια δεν θα υπάρξει κανένα εμπόδιο και θα ξεκινήσει η ανέγερση του τεμένους. Αυτό είναι το καθοριστικό κάθε φορά».
* Για τη λειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβριο:
«Εργαζόμαστε ώστε να είναι όλα έτοιμα μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ήδη τα βιβλία έχουν φτάσει παντού, 17 εκατ. αντίτυπα. Τα παιδιά από την πρώτη ημέρα θα πάρουν τα βιβλία τους. Έχουμε προχωρήσει στις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών. Έχουμε βγάλει τις προκηρύξεις για τους αναπληρωτές, τα κονδύλια αφορούν 21.000 θέσεις φέτος και πιστεύουμε ότι θα είναι όλα έτοιμα, ώστε την πρώτη ημέρα, μετά τον αγιασμό, τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά. Ο αγιασμός θα γίνεται μέχρι να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις… Όσον αφορά στους αναπληρωτές, εκτιμώ ότι θα είναι όλοι στις θέσεις τους και το θέμα θα λήξει, διότι η προσφυγή ξανά –όπως και πέρυσι- από μια ομάδα υποψηφίων στο ΣτΕ… Νομίζω ότι η έκβαση θα είναι θετική και έγκαιρη… Δεν μπορώ να πω ότι 100% δεν θα έχουμε γκρίνιες και παράπονα, διότι είναι μια μεγάλη επιχείρηση. Όμως, κατά 99%, έτσι θα είναι και αυτό το λέω και το εγγυώμαι».
* Για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων:
«Θα υπάρξει μια ευελιξία αναλόγως των καταστάσεων. Για παράδειγμα, στην περίπτωση καταυλισμών κοντά στην πόλη, τα παιδιά θα μπορούν να πάνε στα κανονικά σχολεία, στην αρχή σε τάξη υποδοχής. Μετά από το σχόλασμα των παιδιών, θα υπάρχουν χώροι με ειδικό προσωπικό που θα έχουμε προσλάβει, εκ των οποίων πολλοί θα ξέρουν να διδάξουν την ελληνική γλώσσα ως δεύτερη ή να γνωρίζουν ακόμα και μητρικές γλώσσες των παιδιών. Θα φροντίσουμε, λοιπόν, τα προσφυγόπουλα να έχουν αυτό το ειδικό καθεστώς της ένταξης. Για όσα παιδιά δεν είναι κοντά σε αστικά κέντρα, θα αναγκαστούμε να φτιάξουμε σχολικές δομές μέσα στους καταυλισμούς. Τώρα, υπάρχουν και τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, νηπιαγωγείου κ.λπ.. Αυτά οι μαμάδες δεν τα αφήνουν εύκολα να φύγουν από κοντά τους. Συνεπώς είμαστε αναγκασμένοι να φτιάξουμε δομές δημιουργικής απασχόλησης νηπίων κ.λπ. μέσα στους καταυλισμούς… Προλαβαίνουμε όλα αυτά να είναι έτοιμα Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Έχουμε ήδη βγάλει κάποια κονδύλια και από την ΕΕ. Υπάρχει ένα θέμα για τη μεταφορά των παιδιών στο σύνολο της περιφέρειας. Ήδη έχουμε βρει κάποια κονδύλια. Υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούμε 9,5 εκατ. ευρώ για την καθημερινή μεταφορά των παιδιών στα σχολεία. Αυτά τα χρήματα εξασφαλίζονται –όχι όλα ακόμα-, αλλά μέχρι τον Δεκέμβριο θα γίνει».
* Για ενδεχόμενη ένταξη των ιδιωτικών σχολείων στην εποπτεία του υπ. Παιδείας:
«Πολλοί εκ των σχολαρχών -δεν θα έλεγα όλοι-, θέλουν να λειτουργούν τα σχολεία ως απλές επιχειρήσεις. Βέβαια όταν ήταν να μπει το 23% στα δίδακτρα έλεγαν ότι «εμείς δεν είμαστε απλή επιχείρηση, είμαστε ιδιόμορφη και δεν πρέπει να μας βάλετε 23%». Προφανώς θέλουν να έχουν το δικαίωμα να απολύουν όποτε θέλουν, να αυξάνουν τα δίδακτρα όποτε θέλουν, να διαμορφώνουν το πρόγραμμα όπως θέλουν και να μην αξιολογούνται κιόλας. Παλαιότερα, να σας θυμίσω ότι επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή και υπουργού Παιδείας, Γεωργίου Ράλλη, υπήρξε μια νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία κατ’ επιταγήν του συντάγματος, ετίθεντο κανόνες για τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων και για την προστασία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Διότι, η προστασία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δεν είναι συντεχνιακό θέμα. Δεν μπορεί να λειτουργήσει αξιόπιστα ένα σχολείο το οποίο μάλιστα εκδίδει δημόσιους τίτλους -απολυτήρια-, εάν οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν μια διασφάλιση για την ανεξαρτησία τους, για το πώς θα λειτουργούν… Γι’ αυτό, λοιπόν, και εμείς θέλαμε να επαναφέρουμε μερικά στοιχεία του παλαιού καθεστώτος. Στη Βουλή που συζητήσαμε, παρά τις αντιθέσεις, υπήρξαν και στοιχεία σύγκλισης. Όλοι δέχτηκαν ότι ο νόμος Αρβανιτόπουλου που απελευθέρωνε τις απολύσεις στα ιδιωτικά σχολεία και την ασυδοσία έχει τελειώσει. Όλοι το είπαν, βεβαίως κάτω από την πίεση του διαλόγου. Εμείς ήμαστε ανοιχτοί να βρεθεί μια λύση, όχι απαραίτητα αυτή που προτείναμε εμείς, αρκεί να ήταν από όλους, συναινετική. Δεν θέλουμε να υπάρχει η αντίληψη ότι περνάμε κατά πλειοψηφία μια δική μας πρόταση. Έγινε συζήτηση και από εκεί και πέρα διαβάζω σήμερα στην «Καθημερινή» ότι υπάρχει παρέμβαση της τρόικα για να μην προχωρήσει ο νόμος. Δεν έχουμε κάποια εικόνα παρέμβασης. Έχουμε μια αυτονομία νομοθετικής πρωτοβουλίας… Δεν πιστεύω ότι η τρόικα θα μπλοκάρει τα πράγματα, διότι έχουμε κάνει όλες τις κινήσεις, ώστε με ενημέρωση των ενδιαφερομένων, με όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση στο πλαίσιο των πολιτικών κομμάτων να προχωρήσουμε μια αυτονόητη νομοθετική ρύθμιση… Είναι αλήθεια ότι η καρδιά της αντιπολίτευσης συντάσσεται με τα συμφέροντα των σχολαρχών, αλλά δεν τολμά εύκολα να το πει. Δεν είναι, όμως και εύκολο να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της τρόικα και των σχολαρχών».
* Για την συνταγματική αναθεώρηση σε σχέση με την Εκκλησία:
Δημοσιογράφος: Δεν ήταν πολύ άτολμη η προσέγγιση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού;
Ν. Φίλης: «Δεν μπορούμε να έχουμε γνώση, διότι έναν τίτλο είπε ο πρωθυπουργός».
Δημοσιογράφος: Έναν τίτλο, ο οποίος λέει πρώτον, ουδετερότητα της πολιτείας και αναγνώριση της επικρατούσας θρησκείας…
Ν. Φίλης: «Ο όρος «επικρατούσα» σύμφωνα με τις απόψεις όλων των συνταγματολόγων δεν σημαίνει ότι είναι επικρατούσα εις βάρος των άλλων θρησκειών. Είναι δημοψηφικού χαρακτήρα… Έχει σημασία πώς διατυπώνεται στο σύνταγμα. Εάν είναι μια απλή διαπίστωση και ταυτόχρονα υπάρχει και σεβασμός σε όλες τις άλλες θρησκείες, δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Εάν όμως αναφέρεται με ασαφή τρόπο, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα… Τα προνόμια που παράγει η πρόταση αυτή σε σχέση με το κράτος και τις κρατικές σχετίζεται με τις αλλαγές από τις οποίες θα συνοδεύονται οι σχέσεις Εκκλησίας – κράτους. Δεν είναι μόνο το σύνταγμα που εμποδίζει… Επιτρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα… Δεν τα κάναμε… Είναι και θέμα πολιτικής βούλησης… Εάν το σύνταγμα ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα, θα μας βοηθήσει… Γίνονται συζητήσεις. Νομίζω ότι συντόμως θα υπάρξει μια συμφωνία. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα, το οποίο είναι προσωπική μου γνώμη και δεν θα ήθελα να «χρεωθεί» ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στο θεσμό που εκπροσωπώ. Πιστεύω ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Σήμερα είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Αυτό παράγει προβλήματα που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε στην παρούσα ιστορική περίοδο. Μπορεί να οδηγήσει σε πολυδιασπάσεις του εκκλησιαστικού χώρου και σε ενισχύσεις φονταμενταλιστικών κύκλων, σαν τους πάστορες στην Αμερική. Η Εκκλησία θα έπρεπε να παραμείνει νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου υπό άλλη, όμως, σχέση -ξεκαθαρισμένη- με την πολιτεία. Θα έχω δυναμική και ουσιαστική συμμετοχή στην συζήτηση της πρότασης, διότι έχω μια αρμοδιότητα. Μας ενδιαφέρει όχι να επιβάλουμε εξαρχής, αλλά να ανιχνεύσουμε το έδαφος και να συμφωνήσουμε σε ορισμένες λύσεις. Συμφωνημένες λύσεις σε πολύ ακανθώδη ζητήματα, έστω και αν είναι λιγότερο ρηξικέλευθες, είναι δυνατόν να πάνε πιο μπροστά μια υπόθεση, από εμμονές που οδηγούν σε άλλες καταστάσεις…».
«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ