Από την Κρήτη ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου εισέπραξε το πρώτο ηχηρό «όχι» στα σχέδιά του για συγχωνεύσεις των τοπικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης αρνήθηκε τη συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης, ενώ την ίδια στάση τηρεί και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Στελέχη του υπουργείου απέδιδαν στη θέση των δύο ιδρυμάτων και πολιτικά κίνητρα, ενώ από την πλευρά του ο κ. Γαβρόγλου –σε μία κίνηση παράδοξη για τη θεσμική του θέση– προχώρησε σε κατηγοριοποίηση των ΤΕΙ και χαρακτήρισε το ΤΕΙ Κρήτης «το καλύτερο της χώρας».
Ειδικότερα, η Σύγκλητος του Παν. Κρήτης σε απόφασή της, η οποία ελήφθη κατά πλειοψηφία (με μία αρνητική και μία λευκή ψήφο), τονίζει ότι δεν θεωρεί ότι μπορεί να προχωρήσει σε απλές συνενώσεις όπως αυτές δρομολογούνται σήμερα, χωρίς προηγούμενη μελέτη και με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια. Συγκεκριμένα, λέει ότι «οι διαδικασίες αυτές δεν βασίζονται σε ένα σαφές σχέδιο για τον ρόλο των ΑΤΕΙ ή των πανεπιστημίων, τις ελλείψεις ή τις προοπτικές στην αγορά εργασίας και κινδυνεύουν να εκφυλιστούν σε μια ονομαστική αναβάθμιση χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Η ίδια η αρχή της συγχώνευσης φαίνεται να αμφισβητεί τη χρησιμότητα της τεχνικής εκπαίδευσης και του ρόλου της στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας όπου και όταν αποφασίζεται, πρέπει να βασίζεται σε ανοικτές κρίσεις ώστε να μην αποκλείονται νέοι πολύ αξιόλογοι επιστήμονες. Η διασπορά και η χωροταξική κατανομή που προέκυψαν δυσχεραίνουν περισσότερο παρά διευκολύνουν τις αναγκαίες σήμερα συγκλίσεις και συνέργειες ανάμεσα σε επιστημονικούς κλάδους και ειδικότητες, ενώ πολλαπλασιάζουν τη διοικητική πολυπλοκότητα χωρίς τους αναγκαίους πόρους».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τέταρτη ένσταση της Συγκλήτου, που λέει ότι «η ένταξη του προσωπικού των ΤΕΙ στα πανεπιστήμια, όπου και όταν αποφασίζεται, πρέπει να βασίζεται σε ανοικτές κρίσεις ώστε να μην αποκλείονται νέοι πολύ αξιόλογοι επιστήμονες με εξαιρετικό δημοσιευμένο έργο σε σύγχρονους αναδυόμενους κλάδους της επιστήμης». Οπως εξήγησε χθες ο πρύτανης του Παν. Κρήτης κ. Οδυσσέας Ζώρας, με την απορρόφηση του ΤΕΙ Κρήτης οι θέσεις στο πανεπιστήμιο δεν θα διεκδικηθούν με ανοιχτή προκήρυξη από όσους επιστήμονες (στην Ελλάδα και το εξωτερικό) κρίνουν ότι πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά οι διδάσκοντες στο ΤΕΙ θα κριθούν για κάθε θέση. «Γιατί να μην προσκαλέσουμε νέους Ελληνες επιστήμονες; Αυτού του είδους είναι η μέριμνα του υπουργείου για τα μυαλά της Ελλάδας που μετανάστευσαν; Και τι διαφορετικό θα διδάξουν στο πανεπιστήμιο οι καθηγητές του ΤΕΙ Κρήτης από ό,τι κάνουν τώρα;», ρωτά ο κ. Ζώρας σύμφωνα με την Καθημερινή.
Πάντως, ο κ. Γαβρόγλου χθες παρευρέθη στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΤΕΙ και τόνισε ότι «το ΤΕΙ Κρήτης είναι το καλύτερο ΤΕΙ στη χώρα και αυτό το κατάφερε όχι τόσο από τη συνδρομή της πολιτείας, αλλά από τις προσπάθειες του διδακτικού προσωπικού και των πρυτανικών αρχών» και προσέθεσε: «Ως πολιτεία έχουμε υποχρέωση –και αυτό θα κάνουμε– να ενισχύσουμε τη δυναμική που έχει το ίδρυμα, ανεξάρτητα εάν θελήσουν τελικά να προχωρήσουν σε συνέργειες μαζί του, τόσο το Πανεπιστήμιο όσο και το Πολυτεχνείο Κρήτης, τα οποία επίσης είναι από τα καλύτερα ιδρύματα της χώρας».
Τέλος, έκθεση με 19 σημεία κατέθεσε το Παν. Θεσσαλίας ενόψει της συνέργειάς του με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και τμήμα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος.