Μπάμπης Μπαλτάς
Θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι μια βιβλιοθήκη έχει κλειστές όλες τις ημερομηνίες της μέχρι και τις 17 Ιουνίου; Θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι είναι περιζήτητη; Η Αθηνά Παπαστεφάνου που την επιμελείται αναβιώνει στο χώρο την λογοτεχνία με τον τρόπο που μπορούμε αν σκεφτούμε τη δική μας ανάγνωση σε μια σοφίτα. Ένα μικρός χώρος αλλά τόσο αγαπητός από τους μικρούς επισκέπτες!
Η Παιδική Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κήπου της Αθήνας ανήκει από το 2005 στο Δήμο Αθηναίων και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Πρασίνου και Περιβάλλοντος, Τμήμα Εθνικός Κήπος. Όταν ξεκίνησε, στα ράφια της είχε μόνο 1.500 βιβλία, ενώ σήμερα ξεπερνούν τα 6.000. Το αρχικό σπιτάκι χτίστηκε το 1848 και στέγασε το γραφείο-ησυχαστήριο («l’ hermitage») του Γάλλου κηποτέχνη Μπαρώ (Louis Bareau). Η Παιδική Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κήπου είναι επιτόπια, διαθέτει δύο αναγνωστήρια, μία αίθουσα παραμυθιού και έναν προθάλαμο για την πρώτη επαφή με τις δραστηριότητες και το υλικό της. Αποτελεί πυλώνα πολιτισμού και έκφραση δημιουργικής φαντασίας για τα παιδιά. Δέχεται καθημερινά μικρούς επισκέπτες και προγραμματίζει επισκέψεις σχολείων που γνωρίζουν την ιστορικότητα του Εθνικού Κήπου και ψυχαγωγούνται με αφήγηση μουσικού παραμυθιού. Στο χώρο της μπορείτε να διαβάσετε λογοτεχνικά βιβλία, να ακούσετε κλασική μουσική, να παίξετε σκάκι, παζλ, να ζωγραφίσετε καθώς και να βρείτε πληροφορίες και ιδέες για τις εργασίες σας. Το πρώτο Σάββατο από Οκτώβριο μέχρι και Ιούνιο πραγματοποιούνται αφηγήσεις παραμυθιών με συνοδεία κλασσικής κιθάρας και ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00π.μ. – 14:00μ.μ. τηλέφωνο επικοινωνίας 210 – 3236503. Το προσωπικό είναι στη διάθεση των αναγνωστών και φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία της.
Ένα ζηλευτό παράδειγμα! Τι όμορφο που είναι να ζεις πάλι τις βόλτες του Λαπαθιώτη στο χώρο, τα βιβλία που άφηνε ο Νίκος Εγγονόπουλος στα παγκάκια για να τα παίρνουν οι άνθρωποι και τα βιβλία όλων αυτών που αφηγούνται από τα γειτονικά σχολεία το σκασιαρχείο τους στον Εθνικό Κήπο! Κάτι αντίστοιχο, μια βιβλιοθήκη, ετοιμάζεται και από την Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την Παιδαγωγική Ομάδα « Το Σκασιαρχείο», την Α’ Διεύθυνση Π. Ε. Αττικής (Γραφεία Πολιτιστικών Θεμάτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) και τόσους άλλους φορείς για το Πεδίο του Άρεως. Μια βιβλιοθήκη εγκατεστημένη αλλά και πλανόδια, μια βιβλιοθήκη σ’ ένα καρότσι, όπως αυτά που μεγάλωσαν τα παιδιά στην Πλατεία Βικτωρίας. Αυτή η βιβλιοθήκη θα ‘χει όλη τη γειτονιά: τα βιβλία της Άλκης Ζέη και της Ζώρζ Σαρή, τα βιβλία του Γιώργου Σεφέρη και του Ηλία Βενέζη, τα βιβλία του Ανδρέα Εμπειρίκου, του Οδυσσέα Ελύτη, του Κωνσταντίνου Καβάφη, του Νικολάου Μητσάκη, του Λευτέρη Ξανθόπουλου, της Πέπης Ρηγοπούλου και τόσων άλλων! Βιβλία για τα πουλιά, βιβλία για τον πόλεμο και την ειρήνη, βιβλία κυκλοφοριακής αγωγής, φυτολόγια, βιβλία για το θεό Πάνα και την Ηχώ, βιβλία για την ιστορία, για τις εκκλησίες, την Λεωφόρο των Ηρώων, χάρτες και παιδικές ζωές. Και να φτιάχνουν και τα δικά τους με τις τεχνικές του Celestin Freinet, σ’ ένα υπαίθριο σχολείο της κοινότητας, όπως κάναμε με τη «Λοξή Τάξη» του Ζάφου Ξαγοράρη τον χειμώνα που μας πέρασε.
Τα πάρκα μας, τα βιβλία μας!