Η ΟΙΕΛΕ παραθέτει στοιχεία που δείχνουν γιατί πραγματικά αντιδρούν οι σχολάρχες και μερίδα του Τύπου που τάσσεται στο πλευρό τους: “Πολλοί σχολάρχες μέχρι σήμερα (όχι βέβαια όλοι) είτε δεν πλήρωναν καθόλου τους εκπαιδευτικούς που εργάζονταν στις απογευματινές δραστηριότητες (μόλις το 3% πληρώνονταν γι’ αυτές, σύμφωνα με έρευνα του ΚΑΝΕΠ – ΓΣΕΕ σε περίπου 500 εκπαιδευτικούς), είτε απασχολούσαν «μαύρους», αδήλωτους εργαζόμενους έναντι εξευτελιστικών ωρομισθίων.
“Ψευδή” χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών τα όσα διακινήθηκαν από μερίδα του Τύπου περί “απαγόρευσης” των απογευματινών δράσεων στα ιδιωτικά σχολεία. “Το αντίθετο συμβαίνει σε σχέση με το παρελθόν, οι δράσεις απελευθερώνονται πλήρως ως προς το περιεχόμενό τους” τονίζει η ΟΙΕΛΕ, εξηγώντας πως “η μόνη δέσμευση που έχουν τα σχολεία είναι η αυτονόητη, δηλαδή, η κατάθεση των δράσεων και των εκπαιδευτικών σ’ αυτές στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, για να ελέγχεται η μαύρη εργασία και η φοροδιαφυγή και να είναι ασφαλείς οι μαθητές.
Μάλιστα, προσθέτει πως “ο νέος νόμος πουθενά δεν θέτει υποχρέωση του σχολείου να απασχολεί το απόγευμα τους πρωινούς εκπαιδευτικούς, εκτός κι αν αυτοί δεν έχουν πλήρες ωράριο και θέλουν (σε συναφή με την ειδικότητά τους δραστηριότητα) να το συμπληρώσουν”. Σε περίπτωση ωστόσο που “το σχολείο θέλει να απασχολήσει το απόγευμα πρωινό εκπαιδευτικό με πλήρες ωράριο, υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη από προηγούμενο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο αυτός αμείβεται με βάση την εργατική νομοθεσία περί υπερωριών”.
Γιατί δεν θέλουν οι σχολάρχες τη νέα ρύθμιση;
Η ΟΙΕΛΕ παραθέτει στοιχεία που δείχνουν γιατί πραγματικά αντιδρούν οι σχολάρχες και μερίδα του Τύπου που τάσσεται στο πλευρό τους: “Πολλοί σχολάρχες μέχρι σήμερα (όχι βέβαια όλοι) είτε δεν πλήρωναν καθόλου τους εκπαιδευτικούς που εργάζονταν στις απογευματινές δραστηριότητες (μόλις το 3% πληρώνονταν γι’ αυτές, σύμφωνα με έρευνα του ΚΑΝΕΠ – ΓΣΕΕ σε περίπου 500 εκπαιδευτικούς), είτε απασχολούσαν «μαύρους», αδήλωτους εργαζόμενους έναντι εξευτελιστικών ωρομισθίων. Με αυτό τον τρόπο τα ιδιωτικά σχολεία είχαν καταστεί, σε ό,τι τουλάχιστον αφορά τις απογευματινές δραστηριότητες, εστίες ακραίας φοροδιαφυγής και μαύρης εργασίας, ενώ ταυτόχρονα οι γονείς έπεφταν θύματα εκμετάλλευσης, καθώς κατέβαλλαν παχυλά δίδακτρα για δραστηριότητες που οι εργαζόμενοι σ’ αυτές δεν πληρώνονταν«. »Οι σχολάρχες δεν θέλουν να εκδίδονται διοριστήρια στους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται για τις απογευματινές δράσεις, διότι όταν ένας εκπαιδευτικός συμπληρώνει ωράριο κοστίζει περισσότερο και αποκτά μεγαλύτερη εργασιακή αυτονομία και αυτοπεποίθηση. Οι ιδιοκτήτες όμως επιδιώκουν κακοπληρωμένους εκπαιδευτικούς με χαμηλό ωράριο, ώστε να τους κρατούν σε μια κατάσταση ιδιότυπης ομηρείας και εξαθλίωσης” καταλήγει η Ομοσπονδία.
avgi.gr Μ. ΚΩ.