«Νους υγιής εν σώματι υγιεί» με τη βοήθεια της καλής διατροφής και της τεχνολογίας. Τις σχέσεις και τους μηχανισμούς αυτούς θα προσπαθήσουν να εξηγήσουν τρεις διακεκριμένες προσκεκλημένες στην εκδήλωση που οργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο στο πλαίσιο του κύκλου «Η νεολαία που καινοτομεί».

Όλα αυτά την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου στις 6.30 στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Η πρώτη μας εκδήλωση επανεξετάζει την υγεία. Θα σκεφτούμε πώς θα βελτιώσουμε την υγεία μας, με τη βοήθεια τριών προσκεκλημένων, από τη Γαλλία και την Ελλάδα, διακεκριμένων στον χώρο της έρευνας και της καινοτομίας στη διατροφολογία, που θα εξηγήσουν τις πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα αυτό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Τα θέματα και οι τρεις επιστήμονες που θα προσεγγίσουν τις ουσιαστικές διαστάσεις της σχέσης μας με τα τρόφιμα είναι:

Σοφί Ιβόν: «Είναι η κοιλιά ο δεύτερος εγκέφαλός μας; Τι είναι αυτά τα βακτήρια που ζουν μέσα μας;»

Η Σοφί Ιβόν ερευνήτρια του μικροβιώματος, πτυχιούχος του Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας (INRA), μας προτείνει «ένα ταξίδι στην καρδιά των σπλάχνων μας, στο οχυρό των σωθικών μας, για να συναντήσουμε το εντερικό μικροβίωμα και να μάθουμε πώς να το φροντίζουμε έτσι ώστε να διαφυλάσσουμε την ισορροπία του».

Φωτεινή Λάμαρη: «Πώς μας βοηθά η διατροφή στην πρόληψη και την καταπολέμηση των ασθενειών;»

Η Φωτεινή Λάμαρη, ερευνήτρια στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, θα παρουσιάσει τον αντίκτυπο που έχει η διατροφή στην υγεία. Με βάση τις έρευνές της «θα εξηγήσει πώς η κατανάλωση ορισμένων προϊόντων επηρεάζει την υγεία και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών».

Αίγλη Κορφιάτη: «Τι είναι οι βιοδείκτες και πώς μας βοηθούν να παρακολουθούμε τον αντίκτυπο της διατροφής στο σώμα μας;»

Η Αίγλη Κορφιάτη, συνιδρύτρια της startup InSyBio, ειδικός στην πληροφορική και στους αλγορίθμους, θα παρουσιάσει την τεχνολογία των βιοδεικτών που έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία της με αφετηρία έρευνες πάνω στο ριβονουκλεϊκό οξύ (RNA). Αυτή η βιολογική μέτρηση μας δίνει όντως τη δυνατότητα να παρακολουθούμε πολύ στενά τον αντίκτυπο της διατροφής στο σώμα μας σε χρόνο ρεκόρ.

Το κοινό θα παρακολουθήσει επίσης «πώς καταστρώνεται ένα ερευνητικό σχέδιο ή πώς φτιάχνεται μια startup με βάση μια ιδέα από τον χώρο της ιατρικής». Πώς δηλαδή γίνεται η μετάβαση από την ακαδημαϊκή έρευνα στη δημιουργία μιας startup

Στο τέλος της βραδιάς ο δρ. Παναγιώτης Πλώτας, από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, θα παρουσιάσει ένα σχέδιο ανάλυσης διαλόγων από κινούμενα σχέδια και την ικανότητά τους να μεταφέρουν μηνύματα για τη διατροφή. Η παρουσίαση αυτή θα γίνει η αφορμή για μια συζήτηση γύρω από τον αντίκτυπο των κινουμένων σχεδίων, με τη συμμετοχή της ψυχοθεραπεύτριας Φλωρεντίας Μπακομήτρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025