Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) στην Ελλάδα και το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) υπέγραψαν πρόσφατα Μνημόνιο Συνεργασίας για την εδραίωση και την ενδυνάμωση της συνεργασίας τους σε θέματα επικοινωνίας και αναγκαστικού εκτοπισμού.
Η συνεργασία αυτή θα εστιάσει αρχικά στο νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα (MSc) του Πανεπιστημίου Media and Refugee/Migration Flows – Προσφυγικές/Μεταναστευτικές Ροές και Μέσα Επικοινωνίας που στόχο έχει να συμβάλλει στην εκπαίδευση και κατάρτιση της νέας γενιάς των επαγγελματιών επικοινωνίας στο ζήτημα του αναγκαστικού εκτοπισμού. Η συμφωνία προβλέπει επίσης στενότερη συνεργασία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ερευνητικών μελετών, τη διοργάνωση συνεδρίων και σεμιναρίων και την εισαγωγή προγραμμάτων υποτροφιών για πρόσφυγες στην Ελλάδα.
«Καλωσορίζουμε τη νέα αυτή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε κοινές δράσεις για την υποστήριξη του ακαδημαϊκού έργου, τη θετική προώθηση ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος, της ευαισθητοποίησης και των ευκαιριών εκπαίδευσης για τους πρόσφυγες, που θα συμβάλλουν στην αυτάρκεια και τις προοπτικές ένταξής τους», δήλωσε ο Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, κ. Philippe Leclerc. «Η επένδυση στην κατάρτιση μελλοντικών δημοσιογράφων και επαγγελματιών επικοινωνίας που ασχολούνται με ζητήματα αναγκαστικού εκτοπισμού αποτελεί σημαντικό εγχείρημα, ιδίως στις μέρες μας που οξύνεται η διχαστική και τοξική ρητορική. Γι’ αυτό χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που συμμετέχουμε στην προσπάθεια αυτή», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Καθηγητής κ. Γιώργος Πλειός, ευχαρίστησε την Ύπατη Αρμοστεία για την υποστήριξη και υπενθύμισε τον σημαντικό ρόλο που παίζει η επικοινωνιακή διαχείριση στα ζητήματα του προσφυγικού και του αναγκαστικού εκτοπισμού.
«Ο τρόπος με τον οποίο οι δημοσιογράφοι και άλλοι επαγγελματίες επικοινωνίας καλύπτουν ή παρουσιάζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες επηρεάζει σημαντικά τις ζωές των ανθρώπων αυτών, την αποδοχή τους από την κοινωνία και την προώθηση μιας κουλτούρας ανεκτικότητας. Εντέλει, η ακριβής, ισορροπημένη και ενημερωμένη παρουσίαση τέτοιων θεμάτων στη δημόσια σφαίρα μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και των προβλημάτων που μπορεί να προκύπτουν στη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος», δήλωσε ο Καθηγητής κ. Πλειός.