Ένα «ενδιαφέρον» στοιχείο της σχολικής μας ζωής κάθε χρόνο, είναι οι παλινωδίες του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την ημέρα που τιμάμε και εορτάζουμε τους . Μάλιστα, φέτος το Υπουργείο μάς εξέπληξε και ξεκίνησε πιο νωρίς, καθώς η συνήθης τακτική ήταν να μας «ενημερώνει» μία ή δύο ημέρες πριν τις 30 Ιανουαρίου…

Toυ Παναγιώτη Ασημακόπουλου, Θεολόγος καθηγητής


Τα παράλογα της «» των Τριών Ιεραρχών

 

Παράλογο Α: Αργία για τη …μισή Εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τα ΠΔ 200 και 201/1998, οι νηπιαγωγοί και οι δάσκαλοι, καθώς και οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υποχρεούνται να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για την εορτή των Τριών Ιεραρχών. Για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση υπάρχει το ΠΔ 104 του μακρινού 1979 (!!), όπου αναφέρεται μόνο ότι είναι αργία η ημέρα αυτή, την οποία και κατονομάζει ως θρησκευτική εορτή μαζί με την αντίστοιχη του Αγίου Πνεύματος. Αυτός ο «διχασμός» όμως μέχρι χθες (11 Ιανουαρίου 2018), αφού τροποποιητική εισήγηση του Υπουργού Παιδείας αποκατέστησε την «αδικία», μετατρέποντας την ημέρα αυτή σε αργία και για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Γιατί αυτό ακριβώς χρειάζεται ο χώρος της παιδείας: μια ακόμη αργία…

 

Παράλογο Β: Δυνάμεθα ή ου δυνάμεθα;

Συνήθως έρχεται εγκύκλιος που «χωρίζει» τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας σε όσα δύνανται και σε όσα δεν δύνανται(;;;) να κάνουν εκδηλώσεις. Η περσινή εγκύκλιος ήρθε την παραμονή της ημέρας…

Αυτή η «συγκινητική» κίνηση του Υπουργείου για την αυτοδιαχείριση της ημέρας τι αποτελέσματα έχει; Πώς χωρίζονται τα σχολεία σε δυνάμενα και μη δυνάμενα; Με εντολή του Διευθυντή; Με ψηφοφορία και όποια άποψη βγει, αυτή και επιβάλλεται; Με κλήρωση; Με επίκληση στη λογική, στο φιλότιμο, στην ευαισθησία;

Παράλογο Γ: Τι εστί αργία;

Η σύναξη των τριών Πατέρων της Εκκλησίας σε μια ημέρα διαφορετική από την ημέρα μνήμης του καθενός και η αρχική καθιέρωσή της ως εορτή της παιδείαςέχει κάποιο σκοπό. Προφανώς, το σκεπτικό είναι: ανοικτό σχολείο και διάθεση της ημέρας όχι για μαθήματα, αλλά για εκδηλώσεις σχετικές με την παιδεία. Κι εκτός από τον εκκλησιασμό, κάθε σχολείο θα μπορούσε να οργανώσει κάποια δραστηριότητα – εκδήλωση για την παιδεία (π.χ. ομιλία, συνάντηση με ανθρώπους των γραμμάτων, ανοιχτή συζήτηση, κ.α.).

             Αλλιώς, είναι σκέτη αργία και καθόμαστε όλοι στο σπίτι μας, όπως κάνουμε την Καθαρά Δευτέρα ή την εορτή του αγίου Πνεύματος. Επομένως, ουδεμία σχολική μονάδα, ουδείς εκπαιδευτικός και ουδείς μαθητής δύναται! Βέβαια, φέτος ακόμη δεν είδαμε κάτι από το αγαπητό μας Υπουργείο για τη Δευτεροβάθμια. Κι έχουμε μέρες μπροστά…

Εμείς όμως φέτος προτρέξαμε και αποφασίσαμε να  ερμηνεύσουμε την ημέρα των τριών Ιεραρχών ως αργία με την απόλυτη έννοια. Ου δυνάμεθα να κάνουμε κάτι. Την ημέρα. Δεν είναι αργία όμως η νύχτα των τριών Ιεραρχών. Γι’ αυτό το λόγο, η φετινή εορτή του Λυκείου Γαζίου θα ξεκινήσει στις 17:46, ώρα που αναφέρεται ως δύση ηλίου για τις 30 Ιανουαρίου. Ενημερώνονται και προσκαλούνται οι μαθητές, ο Σύλλογος Γονέων και η τοπική κοινωνία. Η εορτή θα έχει τα χαρακτηριστικά που της δίνουμε κάθε χρόνο.

Προγραμματίζουμε:

α) σύντομη ομιλία και θεατρικό για τους τρεις Ιεράρχες,

β) γεύμα αγάπης με φαγητά και γλυκά που ετοιμάζουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί για τους παρευρισκόμενους και για άπορες οικογένειες,

γ) προσφορά τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης σε απόρους συνανθρώπους μας,

δ) διαγωνισμό μαντινάδας με θέμα τους τρεις Ιεράρχες και την έννοια της προσφοράς,

ε) λαχειοφόρο αγορά, τα έσοδα της οποίας θα πάνε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Μαλεβιζίου και στο φιλανθρωπικό έργο της ενορίας Αγίων Κων/νου και Ελένης στις Εργατικές Κατοικίες,

στ) και φυσικά… κρητικό παραδοσιακό γλέντι!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025