Τη σημασία που δίνει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στην ενδυνάμωση της κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων τόνισε η Υφυπουργός κ. Σοφία Ζαχαράκη κατά την τοποθέτηση της στο Συνέδριο του Προγράμματος “Προαγωγή Κουλτούρας Οδικής Ασφάλειας στους Εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β /θμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κρήτης”
Το συνέδριο διοργανώθηκε υπο την επιστημονική ευθύνη του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (LaHeRS) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης Κρήτης και διεξάγεται διαδικτυακά σήμερα 20 και αύριο 21 Νοεμβρίου 2020.
«Πιστεύουμε πολύ στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, αυτόν τον θεσμό που φέτος εισάγουμε στα σχολεία μας, ως μέσο ανάπτυξης δεξιοτήτων των μαθητών μας. Και στο πλαίσιο των Εργαστηρίων δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση, εμβάθυνση και επέκταση της διδασκαλίας της οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας “Αυτομέριμνα, Ασφάλεια και Πρόληψη, Οδική Ασφάλεια” , όπως και συνολικά στην ενίσχυση των ήπιων δεξιοτήτων (soft skills), τόσο απαραίτητων για τον ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο του 21ου αιώνα. Έναν αιώνα όπου ήδη διαγράφονται και προοδευτικά κλιμακώνονται κατακλυσμιαίες αλλαγές στον τρόπο που ζούμε, που δουλεύουμε, αλλά και που μετακινούμαστε» σημείωσε η κ. Ζαχαράκη τονίζοντας ότι είναι ευθύνη της πολιτείας και του εκπαιδευτικού συστήματος να διαμορφώσει υπεύθυνους κυκλοφοριακά πολίτες καλλιεργώντας στους μαθητές πρότυπα ορθής κυκλοφοριακής συμπεριφοράς.
Αξίζει να σημειωθεί πως την περσινή σχολική χρονιά υλοποιήθηκαν 529 προγράμματα που εντάσσονται στη θεματική της Κυκλοφοριακής Αγωγής και της Οδικής Ασφάλειας σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας και συμμετείχαν περίπου 11.000 μαθητές/τριες ενώ επιπλέον υλοποιήθηκαν 21 εκπαιδευτικά προγράμματα στη θεματική της Κυκλοφοριακής Αγωγής και της Οδικής Ασφάλειας από συνολικά 15 Φορείς, διοργανώθηκαν από το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» 2 διαγωνισμοί καθώς και εκπαιδευτικές επισκέψεις και επιμορφωτικές δράσεις στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) με αντικείμενο την κυκλοφοριακή αγωγή και οδική ασφάλεια.
Το συνέδριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και σε επαγγελματίες άλλων ειδικοτήτων που δραστηριοποιούνται στην προαγωγή της ασφαλούς μετακίνησης και επιδιώκει να συζητήσει τις νέες εξελίξεις στο χώρο της κυκλοφοριακής αγωγής, να παρουσιάσει καινοτόμες μεθόδους, σύγχρονα εργαλεία και καλές πρακτικές από το χώρο της τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης.