Τα χέρια ανοίγουν σταδιακά πλατιά και έπειτα κλείνουν προς τα κάτω, σχηματίζοντας το χαρακτηριστικό τριγωνικό σχήμα του έλατου. Στη νοηματική γλώσσα, η κίνηση αυτή αποδίδει τη λέξη «έλατο», την οποία οι μαθητές, με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού τους, έμαθαν στο σχολείο εύκολα, μαζί με τους υπόλοιπους στίχους του χριστουγεννιάτικου τραγουδιού. Το τραγούδι αποδόθηκε στη νοηματική γλώσσα σε ένα βίντεο γεμάτο αγάπη, μηνύματα και μεγάλη ανταπόκριση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Η ιδέα προέκυψε από την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον όπου η νοηματική γλώσσα δεν θα αποτελεί μόνο μέσο επικοινωνίας αλλά και γέφυρα για τη συμπερίληψη και την κατανόηση της διαφορετικότητας», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο φιλόλογος Απόστολος Γαρούφος, ο οποίος δίδαξε τη νοηματική στα παιδιά και υλοποίησε τη δράση. Όπως εξηγεί, το τραγούδι αποτελεί έναν όμορφο και βιωματικό τρόπο για να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τη νοηματική γλώσσα. Επιλέχθηκε το αγαπημένο τραγούδι «Ω Έλατο», λόγω των απλών στίχων και του εύκολου ρυθμού του, που διευκόλυναν την εκμάθηση.
Η διαδικασία διδασκαλίας ήταν απλή, διασκεδαστική και κυρίως προσιτή. Τα μαθήματα ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδες, με τους μαθητές να μαθαίνουν τις βασικές κινήσεις που αντιστοιχούν στις λέξεις του τραγουδιού. Ακολουθούσαν τον ρυθμό επαναλαμβάνοντας κάθε φράση, συνδέοντάς τη με τις αντίστοιχες κινήσεις.
Δείτε επίσης Έξυπνα Σχολεία χωρίς Πλαστικά: Μαθητές από το νηπιαγωγείο κατά της πλαστικής ρύπανσης
«Η χαρά και η συνεργασία των παιδιών ήταν ο οδηγός μας, καθώς το τραγούδι εξελίχθηκε σε μια βιωματική εμπειρία που συνδυάζει μάθηση και παιχνίδι. Η συνεργασία με τους συναδέλφους και τα σχολεία υπήρξε εξαιρετική, ενώ τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό και αφοσίωση. Μέσα από αυτή τη δράση αναδείξαμε την ομορφιά και τη δύναμη της νοηματικής γλώσσας, δίνοντας στους μαθητές ένα ακόμη εργαλείο έκφρασης και επικοινωνίας», προσθέτει ο εκπαιδευτικός.
Ο Απόστολος Γαρούφος, φιλόλογος και υποψήφιος διδάκτορας στον τομέα της Ψηφιακής Λεξικογραφίας, είναι απόφοιτος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας στην Κομοτηνή και διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία σε εκπαιδευτικά προγράμματα νοηματικής γλώσσας. Στόχος του είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών και η προώθηση της ισότιμης επικοινωνίας. Το βίντεο με το «Ω Έλατο» στη νοηματική δεν αποτελεί την πρώτη του δράση στον τομέα αυτό.
Στο συγκεκριμένο εγχείρημα συμμετείχαν 15 μαθητές από τρία σχολεία: 2 μαθητές από το 3ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, 5 από το 4ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης και 8 από το Γυμνάσιο Άνω Βιάννου στο Ηράκλειο Κρήτης.
Δείτε ακόμη Γολγοθάς για μαθήτρια με κινητικά προβλήματα – Διανύει καθημερινά 70 χλμ για να πάει σε προσβάσιμο σχολείο
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τη συνάδελφο Ελεάννα Όρλιακλη από την Κρήτη για την πολύτιμη συμβολή της, καθώς και τη Σταυρούλα Φράγκου, η οποία επίσης συνέβαλε σημαντικά στην οργάνωση της δράσης. Εξίσου υποστηρικτικοί υπήρξαν και οι διευθυντές των σχολείων, με ιδιαίτερη μνεία στον Κωνσταντίνο Σίμου, ο οποίος ενισχύει τις ευκαιρίες για τους μαθητές του και υποστηρίζει δράσεις που προάγουν τη συμπερίληψη και την καινοτομία. Με τέτοιες συνεργασίες και υποστήριξη, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο ανοιχτό και δημιουργικό σχολικό περιβάλλον», σημειώνει ο κ. Γαρούφος.