Δεκαοχτάχρονοι που εισήχθησαν φέτος πρώτοι στη σχολή τους στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και η συγκέντρωσή τους προχθές στα Προπύλαια, δίνει τον τόνο της ελπίδας και της αισιοδοξίας.
«Η αριστεία έρχεται μέσα από κατανόηση του εαυτού μας και προσπάθεια για ατομική εξέλιξη» λέει στην «Καθημερινή » ο Μιχαήλ. «Ο άριστος χρειάζεται αξιοκρατία για να προοδεύσει» προσθέτει η Αλεξία. Και οι δύο είναι η επόμενη… dream team της Ελλάδας.
«Με εξαιρετική τιμή και ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχόμαστε σε μια ιστορική χρονιά, όπου το Πανεπιστήμιο Αθηνών συμπληρώνει 180 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και προσφοράς στην Επιστήμη, στην Ερευνα και στην κοινωνία γενικότερα» ανέφερε ο πρύτανης του ιδρύματος Θάνος Δημόπουλος, απευθυνόμενος στους 33 –όσα και τα τμήματα του ΕΚΠΑ– 18χρονους, που βρέθηκαν στην αίθουσα τελετών του εμβληματικού πανεπιστημίου. «Στο πρόσωπό σας αναγνωρίζουμε και τιμούμε την αριστεία που βασίζεται στο ήθος και στη μεθοδική προσπάθεια επίτευξης υψηλών στόχων. Αναγνωρίζουμε και τιμούμε, επίσης, όλους τους πρωτοετείς φοιτητές μας, που αγωνίστηκαν και πέτυχαν με υψηλότατες επιδόσεις την εισαγωγή τους» πρόσθεσε ο πρύτανης.
Πίσω από τα παιδιά αυτά, αλλά και τα τόσα άλλα που έχουν αριστεύσει, κρύβονται ηρωικοί γονείς. Αρκετοί είναι άνεργοι, άλλοι τα χρόνια της κρίσης έφυγαν μετανάστες στο εξωτερικό, κάποιος είναι αγρότης με μικρό εισόδημα, ελεύθεροι επαγγελματίες και μικροέμποροι, ένας εργάτης που παλεύει για το μεροκάματο, κάποιος πιο τυχερός που διαθέτει μεγαλύτερη οικονομική άνεση. Ολοι τους στήριξαν τα παιδιά τους στην επίπονη προσπάθεια να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και να θέσουν στέρεες βάσεις για το μέλλον.
Η «Κ» έκανε μια «δειγματοληπτική» επιλογή 12 πρωτοετών φοιτητών μεταξύ των 33 και παρουσιάζει τις απόψεις τους για το επίτευγμά τους. «Δίπλα στην αριστεία θα έβαζα την αισιοδοξία» λέει ο Γιώργος και ο Βασίλης προσθέτει: «Το ζήτημα της αριστείας δεν είναι μεταφυσικό, ούτε κατακριτέο. Οφείλουμε να δίνουμε ευκαιρίες στους αρίστους».
Η πολυεπίπεδη κρίση, που οδηγεί πολλούς νέους στο εξωτερικό, βαραίνει τους πρωτοετείς αλλά δεν τους στοιχειώνει. Αντίθετα, έχουν το σθένος της αξίας τους. Και όπως τονίζει η Ελιάννα, «δεν πρέπει να αφήνουμε τα προβλήματα να σκιάζουν το πιο σημαντικό: να είμαστε σεμνοί, να μην επαναπαυόμαστε και να κυνηγάμε τα όνειρά μας».
Μιχαήλ Καραφύλλης
Και πρωτιά και… κανονάκι
«Μου αρέσει απίστευτα το τμήμα» λέει ο Μιχαήλ με ένα πλατύ χαμόγελο, απαντώντας στην παρατήρηση ότι οι σπουδές στις πολιτικές επιστήμες έχουν δύσκολες επαγγελματικές προοπτικές. «Ο φοιτητής παίρνει συνολική και πολυεπίπεδη γνώση και κατανόηση του κόσμου. Είναι αμφισβητήσιμο το άμεσο όφελος των σπουδών» εξηγεί. Αποφοίτησε από το 2ο Γενικό Λύκειο Καλύμνου και στο νησί, δίπλα στον μουσικό πατέρα του, παίζει κανονάκι, κάνει κλασική αρμονία, διδάσκει, έχει συγκρότημα με συνομηλίκους του με τους οποίους έπαιζε μοντέρνα μουσική. Και τονίζει: «Η αριστεία έρχεται μέσα από κατανόηση του εαυτού μας και προσπάθεια για ατομική εξέλιξη, και συνοδεύεται με συνεχή δουλειά».
Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, 19.413 μόρια
Αλεξία Κατσικογιάννη
Χρειάζεται αξιοκρατία
«Είναι βασικό να ανταμείβουμε τους αρίστους. Ετσι, τους δίνουμε κουράγιο να συνεχίσουν και οι ίδιοι αποτελούν παραδείγματα άμιλλας», λέει. Αποφοίτησε από το 4ο Γενικό Λύκειο Χαϊδαρίου και τονίζει: «Η αριστεία πρέπει να συνδυάζεται με τη σεμνότητα». «Η πρωτιά στη σχολή δεν ήταν αυτοσκοπός. Ηθελα μόνο να πραγματοποιήσω το όνειρό μου, να εισαχθώ στην Ιατρική. Οταν πετυχαίνεις τα όνειρά σου, νιώθεις τόση χαρά. Αλλωστε, αριστεία δεν είναι μόνο στις βαθμολογικές επιδόσεις, είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τα πράγματα» παρατηρεί. «Θα ήθελα να μη χρειαστεί να φύγω στο εξωτερικό, να μπορώ να βρω στην Ελλάδα μια θέση εργασίας χωρίς να περιμένω σε ουρές αναμονής. Ο άριστος χρειάζεται την αξιοκρατία για να προοδεύσει».
Ιατρική, 19.854 μόρια
Ρενέ Βαρεντζάκη
Δεν υπάρχουν ευκαιρίες
«Δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τους αρίστους στην Ελλάδα. Πρέπει να προσπαθήσουμε να τις δημιουργήσουμε» λέει η Ρενέ Βαρεντζάκη, απόφοιτος της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών. «Η έννοια της αριστείας είναι παρεξηγημένη στην Ελλάδα και το ελληνικό σχολείο. Ορισμένοι θεωρούν ότι οι καλοί βαθμοί υποδηλώνουν μονόπλευρο άτομο. Από την άλλη, υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι ο άριστος επιβεβαιώνεται μόνο μέσα από τους υψηλούς βαθμούς στο σχολείο. Δεν είναι έτσι» προσθέτει. «Η πραγματοποίηση των στόχων μας είναι ένα σημαντικό στοιχείο προσωπικής αριστείας. Την ίδια στιγμή, η αριστεία στις βαθμολογικές επιδόσεις οφείλει να συνοδεύεται και από την αντίστοιχη συμπεριφορά».
Επικοινωνίας και ΜΜΕ, 20.210 μόρια
Γεώργιος Ζαούρης
Αισιόδοξος και μετρημένος
«Η σχολή είναι υπέροχη, ήθελα πάντα να σπουδάσω στη Νομική» λέει, χωρίς να θέλει να κρύψει τον ενθουσιασμό του που κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Τώρα ζει τις πρώτες ημέρες μιας νέας σελίδας στο πανεπιστήμιο και δεν θέλει να μιλά για το μέλλον. Αποφοίτησε από το 1ο Γενικό Λύκειο Χαλκίδας και επιθυμεί να μείνει στην Ελλάδα. «Ελπίζω να αλλάξουν οι συνθήκες. Αυτό εξαρτάται και από εμάς, οφείλουμε να είμαστε άριστοι σε κάθε βήμα, συνεπείς στην προσπάθεια. Να το παλεύουμε τουλάχιστον» προσθέτει. «Ποια λέξη θα έβαζα δίπλα στην αριστεία; Την αισιοδοξία. Οταν είσαι άριστος, δημιουργείς τις καλύτερες προϋποθέσεις για να προοδεύσεις. Αισιόδοξος αλλά πάντα μετρημένος».
Νομική, 19.681 μόρια
Αννέτα Αμανίτη
Είναι ζήτημα προσωπικό
«Επέλεξα τη Φαρμακευτική γιατί μου αρέσει το αντικείμενο. Δεν προτιμούσα την ιατρική, θα ήθελα κατόπιν να κινηθώ στον ερευνητικό τομέα» λέει η Αννέτα, απόφοιτος του 5ου Γενικού Λυκείου Χαλανδρίου. «Μέχρι τώρα τουλάχιστον» προσθέτει, αναλογιζόμενη τις αλλαγές σχεδίων που μπορεί να αποφασίσει μέχρι την αποφοίτησή της. Δηλώνει ότι έχει λίγο άγχος, ότι πρέπει να ανταποκριθεί στην τιμή της πρώτης θέσης εισαγωγής στη σχολή, –«είναι μια επιβράβευση της προσπάθειας χρόνων» παρατηρεί για την επιτυχία της– αλλά μάλλον θα το αποβάλει με τον χρόνο. «Η αριστεία είναι μοναδική διαδικασία. Χρειάζεται βέβαια στήριξη, ωστόσο η μελέτη και η επιμέλεια είναι προσωπικό ζήτημα. Απαιτούν κόπο και συνέπεια».
Φαρμακευτική, 19.478 μόρια
Βασίλης Γκιώνης
Να μην ξεχνάς τη ζωή σου
«Βάσει των κοινωνικών προταγμάτων, η Φιλολογία είναι μια παράδοξη επιλογή. Αλλά αυτές οι σπουδές μου αρέσουν πάρα πολύ» λέει ο Βασίλης Γκιώνης, απόφοιτος του 2ου Γενικού Λυκείου Κορίνθου. «Οπως το βλέπω, πρόκειται για ρομαντική προσέγγιση. Τι σημαίνει, άλλωστε, επαγγελματικές προοπτικές;» ρωτά με νόημα, και απαντά με συγκαταβατικό χαμόγελο όταν του μιλώ για την προοπτική να ακολουθήσει πανεπιστημιακή καριέρα. «Η επιτυχία χρειάζεται προσπάθεια, συνέπεια και ουσιαστική μελέτη. Χρειάζεται αυτενέργεια, χωρίς να ξεχάσεις την υπόλοιπη ζωή σου» προσθέτει και τονίζει: «Το ζήτημα της αριστείας δεν είναι μεταφυσικό, ούτε κατακριτέο. Πρέπει να ανταμείβεται, οφείλουμε να δίνουμε ευκαιρίες στους αρίστους».
Φιλολογία, 19.217 μόρια
Μαριλήδα Τσιπλάκου
Η πρωτιά είναι και θέμα τύχης
Εισήχθη στο ονομαζόμενο «τμήμα των υπουργών», καθώς το Οικονομικό είχε και έχει διδάσκοντες ουκ ολίγους υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη στα οικονομικά χαρτοφυλάκια. Η Μαριλήδα, απόφοιτος του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, άλλωστε, δεν αποκλείει την ενασχόλησή της με την πολιτική στο μέλλον. Τώρα, απλώς προσπέρασε τους φοιτητές των κομματικών παρατάξεων που είδε την ημέρα των εγγραφών στη σχολή. «Προς το παρόν, είμαι χαρούμενη που τα κατάφερα στις Πανελλαδικές, σκέφτομαι αργότερα για μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία. Η πρωτιά στη σχολή είναι θέμα τύχης. Ωστόσο, η προσπάθεια πάντα ανταμείβεται», παρατηρεί και προσθέτει: «Απαιτείται δυναμισμός από όλους για ένα καλύτερο αύριο».
Οικονομικών Επιστημών, 18.823 μόρια
Νικολέττα Μαγκούλια
Να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας
«Η επιτυχία απαιτεί σκληρή δουλειά και με συνέπεια. Το τελευταίο διάστημα πριν από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν είχα καθόλου ελεύθερο χρόνο. Στην Ελλάδα, όλοι οι κλάδοι περνούν κρίση. Οπότε το μόνο σίγουρο κλειδί είναι να σπουδάσουμε αυτό που μας αρέσει, να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας. Από μικρή, μου άρεσαν η ψυχολογία και η παιδαγωγική, και μ’ αρέσει που το τμήμα τα συνδυάζει», λέει η Νικολέττα, που χάρισε άλλη μία πρωτιά στην Κάλυμνο – αποφοίτησε από το 1ο Γενικό Λύκειο του νησιού. «Η αριστεία δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα ανταγωνισμού, αλλά άμιλλας. Η χώρα μας, κυρίως τώρα εν μέσω κρίσης, οφείλει να ενισχύει τους νέους και να θέσει την αξιοκρατία ως βασική αρχή λειτουργίας του κράτους».
Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας, 17.999 μόρια
Μαρία Μαγαλιού
Να έχεις πίστη στον εαυτό σου
«Διάλεξα το τμήμα Χημείας γιατί το αντικείμενο μου άρεσε από μικρό παιδί. Γενικότερα, είμαι των θετικών επιστημών» λέει η Μαρία, που αποφοίτησε από το 1ο Γενικό Λύκειο Φαρσάλων. «Δεν αποκλείεται να θελήσω να ασχοληθώ με τον τομέα της έρευνας και να φύγω για σπουδές στο εξωτερικό. Είναι, όμως, νωρίς για τέτοια σχέδια» προσθέτει, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα η λειτουργία των πελατειακών σχέσεων και της αναξιοκρατίας εξακολουθεί να είναι έντονη και να αποτελεί τροχοπέδη. «Με τον τρόπο αυτό δεν υποστηρίζονται οι άριστοι να προχωρήσουν». Ωστόσο, κανείς δεν χάνεται. «Η επιτυχία απαιτεί υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους και πίστη στον εαυτό σου. Και βέβαια, χρειάζεται μεθοδική, σκληρή δουλειά».
Χημείας, 18.698 μόρια
Δέσποινα Κολοκούτσα
Με φοβίζει η κρίση
«Η κρίση που περνάμε με φοβίζει, ωστόσο προσπαθώ να μην το σκέφτομαι» παρατηρεί η Δέσποινα, απόφοιτος του 50ού Γενικού Λυκείου Αθηνών, στα Σεπόλια. Είναι άλλωστε μόλις 18 ετών. Επέλεξε τις Θεατρικές Σπουδές, τις οποίες αργότερα επιθυμεί να συνδυάσει με σπουδές στην Ψυχολογία. «Οι δυνατότητες που έχει ο κλάδος είναι μεγάλες. Δεν αποκλείεται να κάνω μια παράλληλη δραστηριότητα σε σχέση με αυτό που σπούδασα. Αλλωστε, δεν υπάρχουν πλέον σταθερές, δεν μπορείς να μιλάς για σίγουρους δρόμους επιτυχίας. Βέβαια, η επιτυχία απαιτεί να δίνεις τον εαυτό σου, να αφοσιωθείς σ’ αυτό» προσθέτει. «Υπάρχει δρόμος για να μπορέσει κάποιος να μιλήσει για επιτυχία. Αλλά να μην ξεχνάμε ότι “παν μέτρον άριστον”».
Θεατρικών Σπουδών, 17.114 μόρια
Κυριακούλα Μέντη
Συγκίνηση για την επιτυχία
«Νιώθω συγκίνηση σήμερα, γιατί η επιτυχία στο πανεπιστήμιο ήλθε έπειτα από πολύχρονη και συστηματική μελέτη και κόπο», λέει η Κυριακούλα, απόφοιτος του Γενικού Λυκείου Καλλίπολης στον Πειραιά. Στο παιχνίδι με τους φίλους της από μικρή κρατούσε τον ρόλο της δασκάλας, οπότε φυσική εξέλιξη ήταν η επιλογή της να εισαχθεί στο Παιδαγωγικό Τμήμα. «Εκανα πραγματικότητα το όνειρό μου και έδωσα χαρά στους γονείς μου, που τόσο με στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια. Στην Ελλάδα υπάρχει η τάση να υποβαθμίζουμε όσους μελετούν και εκείνους που ξεχωρίζουν. Είναι μία τάση βολέματος. Αντίθετα το γενικότερο κλίμα θα έπρεπε να προωθεί και να ενισχύει την προσπάθεια και την αριστεία», τονίζει.
Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, 18.627 μόρια
Ελιάννα Κατσουράνη
Η αριστεία είναι στάση ζωής
«Από μικρή ήθελα να γίνω ψυχολόγος. Είναι ενδιαφέρον να παρατηρείς πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος νους και πώς ο καθένας ερμηνεύει διαφορετικά ό,τι του συμβαίνει», αναφέρει η Ελιάννα, απόφοιτος του 1ου Γενικού Λυκείου Ζωγράφου, στην Αθήνα. «Ημουν πολύ καλή στα μαθήματα από μικρή. Η αριστεία είναι στάση ζωής. Εάν έχεις στόχο και θέλεις να τον πετύχεις, θα τα καταφέρεις. Η κρίση που περνάμε είναι αξιών. Σαν λαός δεν ακούμε, προτιμάμε να μιλάμε», λέει και τονίζει: «Οι νέοι πρέπει να έχουν τις ευκαιρίες να μείνουν στην Ελλάδα και να μη μεταναστεύσουν. Αλλά δεν πρέπει να αφήνουμε τα προβλήματα να σκιάζουν το πιο σημαντικό: να είμαστε σεμνοί, να μην επαναπαυόμαστε και να κυνηγάμε τα όνειρά μας».
Ψυχολογίας, 19.161 μόρια