Η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. συμφωνώντας με το σχεδιασμό των προκατόχων της, του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ, υλοποιεί απαρέγκλιτα την στρατηγική ΟΟΣΑ – Ε.Ε. για την εκπαίδευση προκειμένου να γίνει πιο «ανταγωνιστική» και «αποδοτική», δηλαδή με μικρότερη κρατική δαπάνη, και τέτοια ώστε να διαμορφώνει τους αυριανούς εργαζόμενους όσο τα δυνατόν πιο κερδοφόρους και υπάκουους στο κεφάλαιο.

 

ΕΛΜΕ-ΚΙ

Γι αυτό άλλωστε ψήφισαν τα μνημόνια και αποδέχτηκαν τα κριτήρια αξιολόγησης του ΟΟΣΑ – ΕΕ, που μεταξύ άλλων προβλέπουν την μείωση των μαθητών που φοιτούν στα ΓΕΛ καθώς και τη μείωση του μεγέθους των σχολικών μονάδων, την συγκέντρωση και τις συγχωνεύσεις τους.

Πιο συγκεκριμένα στα πλαίσια της παραπάνω μεθόδευσης η προηγούμενη κυβέρνηση θεσμοθέτησε την απόφαση 108279/Δ2/1-7-2016 (ΦΕΚ 2182/Β/14-7-2016) που έβαζε επιπλέον δυσκολίες για την λειτουργία τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού στο Λύκειο, δημιουργώντας ένα πλέγμα αλληλοπλεκόμενων προϋποθέσεων (μόρια, κατηγορία σχολείου, δυσπρόσιτος χαρακτήρας του κάθε σχολείου κ.α.). Η Ν.Δ. σήμερα, σήμερα αξιοποιεί τις μεθοδεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει τον αριθμό μαθητών στα τμήματα, στις ειδικότητες και στις ομάδες προσανατολισμού, να θεσμοθετήσει τις «ομάδες σχολείων» που θα αλληλοτροφοδοτούνται με την κινητικότητα μαθητών- εκπαιδευτικών, να θεσμοθετήσει τις Κ.Υ.Α. για τις εγγραφές, να χαρακτηρίζει «ολιγομελή» τα τμήματα, που δεν «πιάνουν» τα ασφυκτικά και αντιπαιδαγωγικά όρια αριθμού μαθητών. Αποτέλεσμα της εφαρμογής του ασφυκτικού πλαισίου από την κυβέρνηση είναι η απόρριψη, μέσω της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, της συντριπτικής πλειοψηφίας των αιτημάτων των σχολείων του Νομού για εγκρίσεις «ολιγομελών» τμημάτων, με μόνη εξαίρεση τα σχολεία της Ιθάκης και των Μεσοβουνείων, όπου τα αιτήματα των σχολείων έγιναν δεκτά. Σε εκκρεμότητα δε, παραμένουν ακόμη τα τμήματα των Γυμνασίων όπου το πρόβλημα παρουσιάζεται και στον αριθμό των τμημάτων και στα ξενόγλωσσα τμήματα και σε αυτά της παράλληλης διδασκαλίας .

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ καταγγέλλει το γεγονός ότι με βάση την κατάσταση έως σήμερα, αν δεν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα, σε αρκετά ΓΕΛ του νησιού της Κεφαλονιάς οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου στις σπουδές υγείας, θα πρέπει να μετακινούνται καθημερινά και να συγκεντρωθούν σε ένα κεντρικό σχολείο εάν εκεί υπάρξουν οι προϋποθέσεις για λειτουργία της εν λόγω Ομάδας (με συνδιδασκαλία με τη θετική!!!). Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με τη λειτουργία της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, ενώ τα περιφερειακά σχολεία και τα ΕΠΑΛ θα αντιμετωπίσουν πιο οξυμμένα το πρόβλημα λόγω των μεγάλων συγκοινωνιακών αποστάσεων. Στο ΓΕΛ Κεραμειών π.χ. απορρίπτεται στη Γ΄ Τάξη η λειτουργία δύο τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού (θετικών σπουδών και υγείας) καθώς και δύο επιλογής πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων (ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο). Επιπλέον, δεν εγκρίθηκε το τμήμα α΄ ξένης γλώσσας της Α΄ Λυκείου στα Γαλλικά. Στο ΓΕΛ Πάστρας δεν εγκρίθηκαν τρεις Ομάδες Προσανατολισμού (ανθρωπιστικών, θετική, υγείας). Στο ΕΠΑΛ Ληξουρίου η πλειοψηφία των τμημάτων είναι στον αέρα με μοναδική έγκριση του Τομέα (Β λυκείου) (Ηλεκτρολογίας ηλεκτρονικής και αυτοματισμού) και με κομμένες όλες τις ειδικότητες στην Γ΄ Λυκείου. Στο ΕΠΑΛ Αργοστολίου κόπηκαν δύο ειδικότητες. Για το Εσπερινό δεν υπάρχει καμία γνωστοποιημένη απόφαση και ο κατάλογος δεν σταματά.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ, παρότι η συνολική εικόνα δεν υπάρχει μέχρι σήμερα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά σε αυτήν την κατάσταση που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε νέες καταργήσεις/συγχωνεύσεις σχολείων, θα βάλει σε περιπέτειες τους μαθητές-εκπαιδευτικούς και θα δώσει καίριο κτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Μεγαλώνει η αγωνία εκατοντάδων μαθητών στο νομό μας για το αν θα μεταφέρονται από πόλη σε πόλη ή από περιοχή σε περιοχή για να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα στις ειδικότητες τις Ομάδες Προσανατολισμού κλπ. Ειδικά για το εκπαιδευτικό προσωπικό σε λίγες μέρες θα κληθούν Σύλλογοι Καθηγητών και το ΠΥΣΔΕ να ορίσουν τα πραγματικά κενά των σχολείων (λειτουργικά κενά) και να ζητήσουν αναπληρωτές. Αυτό είναι αδύνατο με βάση την παραπάνω ρευστότητα που υπάρχει, κάτι που σημαίνει ότι οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών θα καθυστερήσουν αρκετά.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ καλεί μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σε επαγρύπνηση και σε αγωνιστική ετοιμότητα. Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει εδώ και τώρα να δώσει λύση.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

Να εγκριθούν τώρα όλα τα τμήματα των ομάδων προσανατολισμού και των μαθημάτων επιλογής στα ΓΕΛ που έχουν ζητήσει τα σχολεία.
Να καταργηθεί η ύπαρξη κατώτατου αριθμού μαθητών και όλο το νομοθετικό πλαίσιο που συνδέει την έγκριση των τμημάτων με τον αριθμό των μαθητών και την κατηγορία του σχολείου.
Κανένα τμήμα γενικής παιδείας να μην υπερβαίνει τους 20 κατά ανώτατο όριο, τους 15 τα τμήματα των ομάδων προσανατολισμού και τους 10 των εργαστηρίων.
Να σταματήσει ο νέος γύρος καταργήσεων / συγχωνεύσεων σχολείων, να επανέλθουν τα δυσπρόσιτα που αποχαρακτηρίστηκαν (Μεσοβούνεια, Πάστρα), να αποκατασταθούν τα μόρια των σχολείων με βάση την κοινή πρόταση των εκπαιδευτικών σωματείων του Νομού και την κοινή θέση ΠΥΣΠΕ / ΠΥΣΔΕ για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ καλεί μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς στην παράσταση διαμαρτυρίας στη Δ.Δ.Ε την 1η Σεπτέμβρη 11 π.μ. σαν πρώτο βήμα αντίδρασης και άμεσα με τους άλλους φορείς του κινήματος θα δώσει την απαιτούμενη συνέχεια.