Την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017, είχα την τιμή να εκπροσωπήσω τη Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε., στον εορτασμό της 103ης επετείου ανακήρυξης της Αυτόνομης Πολιτείας Βορείου Ηπείρου. Περίπου, χίλιοι Έλληνες τίμησαν τον αγώνα του 1914, με παλμό και εθνικό σθένος, που υπόσχεται καλύτερες ημέρες για τον όπου γης Ελληνισμό.

Εκ μέρους της Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε., ευχαριστώ τον Πρόεδρο του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών κ. Μπάμπη Καραθάνο, για την πρόσκλησή του.
Δίνουμε υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε:
Στην περαιτέρω συρρίκνωση της Δημόσιας δωρεάν Παιδείας.
Στην υπονόμευση της έννοιας του Έθνους.
Στην απαξίωση της Ορθοδοξίας.
Στην προσπάθεια επιβολής παρακμιακών και περιθωριακών ιδεών.
Τέλος, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναγάγει σε πρωτεύον θέμα εξωτερικής πολιτικής, τη δικαίωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Σπύρος Κανελλόπουλος
Καθηγητής Μαθηματικών
Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε.

Η κατάθεση στεφάνου από τη Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε.

———————————————————————–



Η 17η Φεβρουαρίου 1914, ημέρα Ανακηρύξεως της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, αποτελεί κορυφαίο ορόσημο στην πολυκύμαντη ιστορική πορεία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Η μαχητικότητα των Βορειοηπειρωτών και η αταλάντευτη προσήλωσή στην ελληνική τους συνείδηση, αλλά και ο πόθος τους για ελευθερία είχαν ως αποτέλεσμα την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας (17 Μαΐου 1914), κείμενο νομικά ισχυρό μέχρι σήμερα. Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας το υπέγραψαν οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων Αγγλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Ιταλίας, Ρωσίας, Αλβανίας και της κυβέρνησης της Αυτόνομης πλέον Βορείου Ηπείρου. Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας παραχωρούσε στους Βορειοηπειρώτες δικαιώματα και όριζε κανόνες για την λειτουργία των ελληνικών σχολείων, τη χρήση της ελληνικής γλώσσας στη δημόσια Διοίκηση και στα δικαστήρια, την αναλογική συμμετοχή τους στην Αστυνομία και στις δημόσιες υπηρεσίες καθώς και την ελεύθερη έκφραση της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας.
Οι αλβανικές κυβερνήσεις δεν σεβάστηκαν το Πρωτόκολλο και την υπογραφή τους και μονομερώς το κατάργησαν με αποτέλεσμα την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις χωρίς τέλος διώξεις και φυλακίσεις των Βορειοηπειρωτών που δυστυχώς έμμεσα συνεχίζονται και σήμερα.

Την διοργάνωση του εορτασμού, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ανέλαβε ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών και το γενικό πρόσταγμα το είχε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μπάμπης Καραθάνος. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκατοντάδες νέες και οι νέοι Βορειοηπειρώτες απ’ όλες τις περιοχές της Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές τους ύψωσαν τα λάβαρα του αγώνα και την ένδοξη σημαία της Αυτονόμου Ηπείρου.

Ο Ρένος Κυριακίδης

Μετά την Θεία Λειτουργία, εψάλη Δοξολογία, Μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων, πορεία προς τον Άγνωστο Στρατιώτη και κατάθεση στεφάνου. Την πανηγυρική Ομιλία για την Επέτειο, εκφώνησε ο αγωνιστής κ. Ρένος Θ. Κυριακίδης, τομεάρχης της ΕΟΚΑ, ο οποίος στην ομιλία του, έκανε μία μικρή ιστορική αναδρομή στην Ιστορία της Βορείου Ηπείρου, από την δημιουργία του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος κατά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912 – 1913, μέχρι τις ημέρες μας.


Ο Μπάμπης Καραθάνος με τον Ρένο Κυριακίδη