ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ

Στη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης και της επαγγελματικής ανασφάλειας οι νέοι καλούνται να κάνουν επιλογές για τις σπουδές τους, επαναπροσδιορίζοντας πολλές από τις αντιλήψεις που είχαν καθιερωθεί μέχρι τώρα σχετικά με τα επαγγέλματα του μέλλοντος.

Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι ραγδαίες και μέσα στα επόμενα 15-20 χρόνια η εικόνα θα αλλάξει εντυπωσιακά και συνεπώς οι νέοι που τώρα καλούνται να κάνουν τις επιλογές τους καλό θα ήταν να είναι ενημερωμένοι για τις τάσεις της αγοράς εργασίας.

Οι κλάδοι της ψηφιακής και της πράσινης τεχνολογίας αλλά και ο τομέας της γεωργίας αναμένεται να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Η επιλογή των σχολών μέσα από το μηχανογραφικό δελτίο μετά τις Πανελλαδικές εξετάσεις είναι το πρώτο βήμα, όμως καλό θα ήταν τα παιδιά να γνωρίζουν ότι στη ζωή τους θα χρειαστεί ν’ αλλάξουν επαγγελματική πορεία πολλές φορές.
Συνεπώς πέρα από τα «θέλω» οι νέοι θα πρέπει να συνυπολογίζουν και τις μελέτες σχετικά με τις μελλοντικές ανάγκες της εγχώριας και παγκόσμιας αγοράς εργασίας και ανάλογα να κινηθούν, ως προς τη σχολή που θα επιλέξουν να σπουδάσουν.
Το «Εθνος – Παιδεία», σε συνεργασία με συμβούλους σταδιοδρομίας οι οποίοι μελετούν όλες τις έρευνες σχετικά με τα επαγγέλματα του μέλλοντος, σας προσφέρει σήμερα μια εικόνα σχετικά με τους τομείς που τα επόμενα 15 χρόνια θα βρίσκονται στην αιχμή της αγοράς εργασίας.
Το βέβαιο είναι ότι πάντα θα υπάρχουν ευκαιρίες εργασίας για τη νέα γενιά, αρκεί όμως από νωρίς να γίνονται σωστές επιλογές.
Σήμερα επιλέξαμε τους εξής τομείς που όπως δείχνουν όλες οι μελέτες θα προσφέρουν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας:
Τουρισμός
Ο τουρισμός στη χώρα μας είναι και θα παραμείνει όπως όλα δείχνουν ο μεγαλύτερος… εργοδότης και είναι ένας χώρος με μεγάλο αριθμό θέσεων και καλές επαγγελματικές προοπτικές, αφού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους, αν όχι τον σημαντικότερο, της ελληνικής οικονομίας. Ολες οι μελέτες υπολογίζουν ότι θα δημιουργήσει τουλάχιστον 220.000 θέσεις εργασίας – τις περισσότερες από κάθε άλλο κλάδο, μέσα στα επόμενα 10-15 χρόνια (έρευνα ΣΕΒ – McKinsey).
Το καλό είναι ότι για να απασχοληθεί κάποιος στον κλάδο αυτόν δεν είναι απαραίτητο να έχει πτυχίο σχολής τουριστικών επαγγελμάτων. Πάρα πολλά πτυχία μπορούν να βοηθήσουν ώστε να απασχοληθεί κανείς στον χώρο και αν μάλιστα συνδυάζεται και με ξένες γλώσσες τότε οι πιθανότητες αυξάνονται κατακόρυφα. Και όταν μιλάμε για απασχόληση στον τουριστικό τομέα αναφερόμαστε σε θέσεις όπως υπεύθυνος οργάνωσης δραστηριοτήτων στις διάφορες μορφές τουρισμού (ιατρικός, θρησκευτικός, αθλητικός, περιπατητικός, αρχαιολογικός, εναλλακτικός). Υπεύθυνος καταλύματος ή ταξιδιωτικού πρακτορείου. Ξεναγός σε ιστορικά αξιοθέατα ή και ενάλιες αρχαιότητες.
Υπεύθυνος πολιτιστικών εκδηλώσεων για την οργάνωση εκθέσεων, παραστάσεων κ.λπ. Υπεύθυνος εμπορίου εξειδικευμένων ειδών που αφορούν στο βουνό ή στη θάλασσα. Σεφ, διευθυντής τροφίμων και ποτών. Στελέχη Τουριστικών Υπηρεσιών. Οικονομολόγοι Τουρισμού. Ξεναγοί.
Από τις ειδικότητες αυτές μπορεί κανείς να καταλάβει ότι υπάρχουν εκατοντάδες σχολές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, που μπορούν να μας οδηγήσουν σε θέσεις εργασίας σχετικές με τον τουρισμό, όπως οι οικονομικές, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς αλλά και οι σχολές που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία τροφίμων, ποτών, Ιατρικής (ιατρικός Τουρισμός) και πάρα πολλές ακόμη. Προγράμματα σπουδών που μεταδίδουν γνώσεις στα θεματικά πεδία αυτά παρέχονται π.χ. στις Α.Σ.Τ.Ε., στα Τμήματα Ιστορίας – Αρχαιολογίας (ταχύρυθμα προγράμματα ξεναγών), στη Σχολή Ξεναγών, στα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, ενώ σε μεταπτυχιακό επίπεδο κλασικό είναι το M.B.A. στο Tourism Management.
Ναυτιλία-Μεταφορές
Ο χώρος της ναυτιλίας και των μεταφορών, ακόμη και στην εποχή της κρίσης, κάνει προσλήψεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ειδικότητες που θα έχουν ζήτηση είναι: Ναυτιλιακοί Οικονομολόγοι, Ναυπηγοί Μηχανικοί, Στελέχη Logistics – Supply Chain Managers, Εμποροπλοίαρχοι – Μηχανικοί, Export Manager, Μηχανικοί Logistics. Στέλεχος ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Πράκτορας πλοίων. Ναυτιλιακός δικηγόρος – νομικός σύμβουλος. Ναυλομεσίτης. Υπεύθυνος λογιστηρίου. Εκμισθωτής μεταφορικών μέσων για υδάτινες μεταφορές. Τροφοδότης πλοίων. Υπεύθυνος marketing και επικοινωνίας. Νηογνώμονας. Σχεδιαστής μηχανών πλοίων. Προγράμματα σπουδών που μεταδίδουν γνώσεις στα θεματικά πεδία αυτά παρέχονται π.χ. στις A.E.N., στα τμήματα Ναυπηγών Μηχανικών, στα περισσότερα Τμήματα Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Στον κλάδο οδηγούν και οικονομικά τμήματα (Οργάνωση – Διοίκηση επιχειρήσεων, Μarketing λογιστικής και χρηματοοικονομικής) αλλά και το εξειδικευμένο τμήμα Ναυτιλιακών σπουδών. Προσφέρονται και τα τμήματα Μηχανολόγων, Μηχανικών, Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και Ναυπηγών μηχανολόγων μηχανικών. Διεξόδους προσφέρουν τα ΤΕΙ Μηχανολογίας, Διοίκησης επιχειρήσεων και Ναυπηγών – μηχανικών. Από τα παραδοσιακά πτυχία, στη ναυτιλία μπορούν να οδηγήσουν το πτυχίο της Νομικής (με μεταπτυχιακό στο Ναυτιλιακό Δίκαιο γίνεσαι νομικός σύμβουλος ναυτιλιακών εταιρειών) και του Φυσικού (υπάρχει μεταπτυχιακό Ναυτικής Θαλάσσιας Τεχνολογίας).
Γεωργία
Η επιστροφή των νέων στην αγροτική ζωή θα πάρει μεγάλες διαστάσεις τα επόμενα χρόνια. Ηδη δεκάδες νέοι επιστήμονες αναζητούν χώρο εργασίας σε γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθώς ξέρουν ότι πάντα θα έχουν απασχόληση και έσοδα.
Οι νέοι αγρότες θα είναι άνθρωποι με υψηλές επιστημονικές γνώσεις και το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στις καλλιέργειες υψηλής απόδοσης αλλά και στον αγροτουρισμό.
Συνεπώς ειδικότητες που θα έχουν ζήτηση είναι: Γεωπόνος. Διαχειριστής Γεωργοκτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων.
Τεχνικός Πτηνοτροφίας – Αναπαραγωγής Αγροτικών ζώων. Υπηρεσίες Βιολογικής Οικολογικής Γεωργίας. Υπηρεσίες Θερμοκηπίων. Τεχνικός Αρδεύσεων. Στέλεχος εργαστηρίου ελέγχου ποιότητας. Μηχανικός υποδομών και συντήρησης. Τεχνολόγος τροφίμων, οινοποιίας. Βιοτεχνολόγος. Εκτός από τις γεωπονικές σχολές στις ειδικότητες αυτές οδηγούν και τμήματα όπως αυτά που έχουν σχέση με την τεχνολογία των τροφίμων και των ποτών, Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας και πάρα πολλά ακόμη.
Ψηφιακή τεχνολογία και τηλεπικοινωνίες – ηλεκτρονικό εμπόριο
Oπως δείχνουν τα πράγματα ο κλάδος αυτός όχι μόνο θα αντέξει, αλλά μελλοντικά θα ανοίξει και θέσεις εργασίας εντελώς καινούργιες, που σήμερα ακόμη δεν μπορούμε να τις φανταστούμε. Και σήμερα η ζήτηση είναι μεγάλη και σταδιακά αυξάνεται, αφού οι σχετικές εταιρείες ξεφυτρώνουν η μια μετά την άλλη, ενώ στον κλάδο της Πληροφορικής εμφανίζονται ειδικότητες υψηλής ειδίκευσης (προγραμματιστής, software developer, γνώστες της Java, αλλά και ανάπτυξης εφαρμογών στις γλώσσες προγραμματισμού των κινητών, όπως iOS και Android), όπου παρατηρούνται ελλείψεις προσωπικού. Τεράστια ζήτηση αναμένεται να έχουν και οι Τεχνικοί Οπτικής Ινας, Προγραμματιστές Λογισμικού, Εφαρμογών και Λογισμικού, Διαχειριστές Βάσεων Δεδομένων, Αναλυτές Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων, Mobile Applications Developer, Μηχανικοί Τεχνητής Νοημοσύνης. Στη χώρα μας στα Τμήματα Πληροφορικής στην ελληνική Τριτοβάθμιαπαρέχονται περισσότερες από 40 διαφορετικές εξειδικεύσεις στις τηλεπικοινωνίες, στα δίκτυα, στην τηλεματική, στη βιοπληροφορική κ.λπ, αλλά βέβαια τα ιδρύματα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις τεράστιες εξελίξεις στην τεχνολογία. Γι’ αυτό βέβαια υπάρχουν τα μεταπτυχιακά και οι κλάδοι εξειδίκευσης για μετά τις προπτυχιακές σπουδές. Μαζί υπάρχουν και τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, και Μηχανικών Πληροφορικής, τα τμήματα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και τα ΤΕΙ Μηχανικών Πληροφορικής και Αυτοματισμού.
Διαδίκτυο και ιστοσελίδες
Το Διαδίκτυο έχει μπει οριστικά στη ζωή των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις εξαρτώνται άμεσα από αυτό προκειμένου να διακινήσουν τα προϊόντα τους, όποια και να είναι αυτά. Η τεχνολογία κινείται με ταχύτατους ρυθμούς και θα συνεχίσει να το κάνει δημιουργώντας συνεχώς νέες ανάγκες και συνεπώς νέες θέσεις εργασίας. Για παράδειγμα, υπάρχει ήδη μια νέα ειδικότητα που σε Ευρώπη και Αμερική έχει τεράστια ζήτηση. Πρόκειται για τον social sitter, o οποίος αναλαμβάνει να ενημερώνει και να τρέχει τους προσωπικούς λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter) ενός επαγγελματία όταν εκείνος δεν διαθέτει ελεύθερο χρόνο γι’ αυτό.
Ενέργεια και πράσινη τεχνολογία
Σήμερα ο χώρος αυτός δείχνει να παρέχει περιορισμένες θέσεις εργασίας, με δεδομένο ότι οι επενδύσεις που γίνονται δεν είναι οι αναμενόμενες λόγω της οικονομικής αστάθειας στη χώρα μας. Οι προοπτικές όμως δεν παύουν να είναι καλές λόγω του φυσικού πλούτου της Ελλάδας, της γεωπολιτικής θέσης της και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα και υπάρχουν θέσεις για τους αποφοίτους των ΑΕΙ που αναζητούν την τύχη τους.
Οι ειδικότητες που θα έχουν ζήτηση είναι: Ενεργειακός μελετητής. Εξειδικευμένο στέλεχος σε τεχνολογίες ΑΠΕ. Εξειδικευμένο στέλεχος σε συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας. Τεχνικός αυτοματισμών και φωτοβολταϊκών συστημάτων. Σύμβουλος ενεργειακών επενδύσεων. Εξειδικευμένο στέλεχος σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, στον βιοκλιματικό σχεδιασμό και στις κτιριακές εφαρμογές. Εξειδικευμένο στέλεχος σε συστήματα – δίκτυα αερίων. Εξειδικευμένο στέλεχος σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος. Τεχνικός αιολικών συστημάτων.
Οι περισσότερες σχολές των θετικών επιστημών μπορούν και μέσω ενός μεταπτυχιακού να οδηγήσουν σε αυτές τις ειδικότητες, όπως επίσης οι πολυτεχνικές, Χημικών Μηχανικών και τα ΤΕΙ Ηλεκτρολογίας, Μηχανολογίας, Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας και Τεχνολόγων Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου κ.ά.
Ειδικότητες με προοπτικές
Ο κλάδος Υγείας προσφέρει θέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
Μπορεί ο χώρος της Υγείας στη χώρα μας ν’ αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της κρίσης, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι η εικόνα θα αλλάξει. Σε κάθε περίπτωση η υγεία πάντα θα είναι ένας χώρος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό που θα προσφέρει δουλειά. Οι έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η γήρανση του πληθυσμού θα δημιουργήσουν νέες ανάγκες και θέσεις στην αγορά εργασίας. Οι νοσοκόμοι και οι νοσοκόμες, αλλά και όσοι μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας και βοήθεια στο σπίτι θεωρούνται απαραίτητοι για τους ηλικιωμένους που ζουν πλέον μόνοι τους και όχι με τα παιδιά τους, όπως γινόταν τις παλαιότερες εποχές.
• Οφθαλμολογία: Ανάπτυξη και θέσεις εργασίας αναμένεται να παρουσιάσει στον κλάδο υγείας και ο τομέας της οφθαλμολογίας. Οι νέες τεχνολογίες που μπαίνουν σιγά σιγά στη ζωή όλων μας επιβαρύνουν τα μάτια μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αυξανόμενες απαιτήσεις των ασθενών που αναζητούν φροντίδα για τα μάτια τους να κάνει δημοφιλείς τους οφθαλμίατρους.
• Αποκατάσταση: Εξειδικευμένοι θεραπευτές, λογοθεραπευτές και φυσικοθεραπευτές θα καλύπτουν ανάγκες που δημιουργούνται συνεχώς σε ιατρεία, σχολεία, κέντρα αποκατάστασης κ.α.
Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ οι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση θα είναι οι εξής:
Χημικός με ειδίκευση στην έρευνα και την παραγωγή φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων. Ιατρός κλινικός γενετιστής. Κλινικός παθολογοανατόμος.
Φαρμακοποιός – φαρμακολόγος ή κλινικός φαρμακοποιός. Υπεύθυνος διασφάλισης ποιότητας.
Μοριακός βιολόγος. Ιατρός επείγουσας ιατρικής. Ψυχολόγος με ειδίκευση στην κοινωνική κλινική ψυχολογία των εξαρτήσεων. Νοσηλευτής γηριατρικής. Πληροφορικός της υγείας.
Οσο για τις σχολές που προσφέρουν τέτοιες σπουδές είναι πολλές. Ξεκινάμε από τις κλασικές ιατρικές και ακολουθούν σχολές όπως Βιολογίας, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Βιολογικών εφαρμογών, Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Χημείας, Χημικών μηχανικών, Νοσηλευτικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική, όπως επίσης και Εργοθεραπείας, Λογοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας και Κοινωνικής εργασίας κ.ά.