Συνολικά 10.000 παιδιά έως 15 ετών προσφύγων και μεταναστών θα φιλοξενούνται έως τα μέσα Φεβρουαρίου στα ελληνικά σχολεία. Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας δρομολογεί την υλοποίηση του σχεδιασμού του για την εκπαίδευση των μεγαλύτερων παιδιών, από 15 έως 24 ετών, σε επαγγελματικές ειδικότητες, σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ, τα πανεπιστήμια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Ενδεικτικά, βάρος θα δοθεί στην κατάρτισή τους σε αντικείμενα του γεωτεχνολογικού τομέα, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες σχολές του ΑΠΘ και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικότερα, χθες ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, σχολιάζοντας δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον τηλεοπτικό σταθμό ΑNT1, σύμφωνα με την οποία το 67% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων, ανέφερε ότι «το υπουργείο έχει εγκαίρως αναλάβει τις υποχρεώσεις του για την εκπαίδευση των παιδιών του πολέμου, έχει κάνει τον προγραμματισμό και τον σχεδιασμό του και αυτόν υλοποιεί. Είναι πρωτόγνωρο εγχείρημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έχει ιδιαίτερη σημασία η επιβράβευση της ελληνικής κοινωνίας –παρά τα λάθη μας– γιατί το αποτέλεσμα είναι ορατό».
Οπως διευκρίνισε, μιλώντας στην «Κ», ο κ. Παντής το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες και τελικά στην ελληνική εκπαίδευση θα φοιτούν συνολικά 10.000 προσφυγόπουλα, εκ των οποίων τα 7.000 είναι από κέντρα φιλοξενίας και τα υπόλοιπα 3.000 μένουν μαζί με τις οικογένειές τους σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα νοικιασμένα από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Συνολικά, για το πρόγραμμα της υποδοχής των προσφυγόπουλων εμπλέκονται περί τα 100 σχολεία σε όλη την ηπειρωτική χώρα. «Στα ζητήματα υγιεινής των παιδιών, στα ζητήματα εμβολιασμών και σε ό,τι αφορά εν γένει τη δημόσια υγιεινή στα σχολεία και στα κέντρα φιλοξενίας, τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας βρίσκονται σε πλήρη συνεργασία. Η ένταξη των παιδιών στα σχολεία γίνεται μετά την έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας», ανέφερε το υπουργείο Παιδείας. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Παντής, η διαδικασία από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας «υπακούει» στους ρυθμούς των εμβολιασμών των παιδιών αλλά και της καταγραφής όσων θέλουν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της τάξης υποδοχής.
Οι χωροθετήσεις και οι επιλογές των σχολικών μονάδων που φιλοξενούν προσφυγόπουλα έγιναν αυστηρά, με βάση συγκεκριμένους όρους. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, για τα παιδιά 6-15 ετών λειτουργούν τάξεις υποδοχής μέσα στα σχολεία, από 2 μ.μ. έως 6 μ.μ. Τα παιδιά 6-12 ετών κάνουν μέσα στην εβδομάδα Ελληνικά (6 ώρες), Αγγλικά (4), Μαθηματικά (3), Φυσική Αγωγή (3), Πληροφορική (2) και 2 ώρες Τέχνες. Τα παιδιά 13-15 ετών κάνουν τα ίδια μαθήματα, με μόνη διαφοροποίηση στις ώρες των Μαθηματικών (4) και της Φυσικής Αγωγής (2).
Συνεργασία με τη ΓΣΕΕ
Για τα παιδιά άνω των 15 ετών έχει εκπονηθεί σχέδιο ένταξής τους, εφόσον αυτά το θέλουν, στην τεχνική εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον κ. Παντή, θα υπάρξει συνεργασία με τη ΓΣΕΕ για κατάρτιση των προσφύγων στα κέντρα επιμόρφωσης της συνομοσπονδίας, ενώ έχει συμφωνηθεί με τη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών η υλοποίηση προγραμμάτων αγροτικής εκπαίδευσης, μέσα στα κέντρα φιλοξενίας.