Γονείς έστειλαν επιστολή στον ΕΟΔΥ και στο υπουργείο παιδείας για την επανεξέταση των υγειονομικών στα .

Η ανακοίνωση

Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως
Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ζέττα Μακρή
Μέλη και Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κ. Θεοκλή Ηλία Ζαούτη
Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
Κοινοβουλευτικές Ομάδες
Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων
Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΕΔΥ)
Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ)

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Αξιότιμα μέλη της Επιτροπής,

Η Ένωση Γονέων του Δήμου Παλλήνης, μαζί με γονείς-μέλη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δημοσίων Σχολείων του Δήμου Παλλήνης, ζητά με την παρούσαεπιστολή/ψήφισμα να επανεξετάσετε τα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν σήμερα στα σχολεία με γνώμονα τις επιπτώσεις και τους κινδύνους που επιφέρει η εφαρμογή των μέτρων αυτών στην ψυχική και σωματική υγεία των μαθητών/τριών, αλλά και στο μορφωτικό επίπεδο μιας ολόκληρης γενιάς, τώρα αλλά και στο απώτερο μέλλον.

Κατά τη γνώμη μας, τόσο με τις περσινές οδηγίες του ΕΟΔΥ (31/8/2020) όσο και με τις φετινές (10/9/2021) δεν αναδεικνύεται όσο θα έπρεπε η παρακάτω σημαντική σύσταση για την αραίωση των μαθητών στις πολυπληθείς τάξεις:

«Είναι σημαντικό να ορίζονται και να συμφωνούνται σε τοπικό επίπεδο οι ακριβείς τρόποι εφαρμογής των γενικών αρχών των μέτρων προφύλαξης στα σχολεία, με πρωτοβουλία και επινοητικότητα τόσο σε σχέση με την όλη οργάνωση της σχολικής ζωής όσο και σε σχέση με την αξιοποίηση χώρων και άλλων πόρων που ενδεχομένως διατίθενται στην κάθε σχολική και ευρύτερη κοινότητα».

Για καθαρά δημοσιονομικούς λόγους, η συγκεκριμένη σύσταση προσπερνάται και αντί της αραίωσης των τμημάτων, η οποία θα ήταν ευεργετική, με δεδομένο το μαθησιακό έλλειμμα που διογκώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουμε την επίκληση της ατομικής ευθύνης για την εφαρμογή της μάσκας και την διεξαγωγή των self test, ενώ ο εμβολιασμός και στις μικρότερες ηλικίες παρουσιάζεται ως ο μοναδικός τρόπος για την μελλοντική αντιμετώπισή της.

Η σύσταση αυτή, όπως προαναφέραμε, όχι μόνο αγνοήθηκε, αλλά αντ’ αυτού έγιναν ενέργειες και επί τα χείρω, καθώς όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκαν άλλοι χώροι και άλλοι πόροι για την αραίωση των τμημάτων, αλλά έγιναν και πέρα από κάθε λογική συγχωνεύσεις τμημάτων, τόσο κατά την αρχή όσο και αιφνιδιαστικά 40 μέρες μετά τη έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Επιπρόσθετα, υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό για το κατά πόσο η καταλληλόλητα των χώρων αυτών ήταν επαρκής αναφορικά με τα τετραγωνικά τους και τον φυσικό αερισμό τους. Εύλογα αναρωτιόμαστε λοιπόν,
• πως οι αποφάσεις αυτές συνάδουν με την ανάγκη μέτρων υγειονομικής προστασίας των
μαθητών σε καιρό πανδημίας;

• με ποιον τρόπο οι αποφάσεις αυτές συμμορφώνονται με τις επικαιροποιημένες οδηγίες
του Ε.Ο.Δ.Υ, που συστήνουν την αποφυγή συνωστισμού και την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής απόστασης μεταξύ των θέσεων των μαθητών;

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, επιστρέφουμε στο ίδιο τραγικό σημείο, με το 4ο κύμα της πανδημίας να είναι ακόμα πιο επιθετικό, η διασπορά να μην περιορίζεται, ενώ το 1⁄4 των ημερήσιων κρουσμάτων να αφορά μαθητές.

Από εδώ, γίνεται κατανοητό, πόσο σημαντικό ρόλο στη διασπορά του ιού, έχει η οργάνωση της σχολικής ζωής. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα τμήματα με 25 παιδιά κάνουν τουλάχιστον 35% περισσότερες ενεργές επαφές από τμήματα με 17 παιδιά.

(Σαρηγιάννης Δημοσθένης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, https://www.ipaidia.gr/paideia/sarigiannis-protaseis-gia-ta-metra-se-aei-kai-sxoleia/).

Επειδή, με βάση την κατάσταση έτσι όπως εξελίσσεται, αν δεν παρθούν ουσιαστικά μέτρα, είναι ορατός ο κίνδυνος είτε να ξανακλείσουν τα σχολεία είτε να μένουν όλο και πιο πολλοί νοσούντες μαθητές μακριά από την εκπαιδευτική διαδικασία, μέτρο απευκταίο γιατί το αποτύπωμα του αποκλεισμού των παιδιών μας από τη δια ζώσης εκπαίδευση είναι ήδη τραγικό για τον ψυχισμό τους, την κοινωνικοποίησή τους και για την μαθησιακή τους πρόοδο.

Επειδή η τηλεκπαίδευση δεν ήταν απλώς ανεπαρκής. Ενέτεινε την πολύωρη έκθεση τους στην οθόνη, τους καθήλωσε σε ένα δωμάτιο, τους απέκλεισε από κάθε συναναστροφή και σωματική
άσκηση.

Επειδή σήμερα τα περισσότερα τμήματα έχουν μεγάλο αριθμό αδύναμων μαθητών που δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν, καθώς τα μαθησιακά κενά εν μέσω πανδημίας διογκώθηκαν.

Επειδή είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρξει μεγάλος αριθμός λειτουργικά αναλφάβητων ενηλίκων αύριο αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων, παράλληλα με ένα πολυετές σχέδιο για να αποκατασταθούν τα μαθησιακά κενά τους.

Επειδή το χαμηλότερο επίπεδο μόρφωσης συνδέεται με μεγαλύτερους δείκτες θνησιμότητας και χαμηλότερο επίπεδο υγείας. Επειδή υγεία είναι «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας» και δεν αντέχουμε να επιβαρυνθεί άλλο.

Επειδή η αποτελεσματικότητα των μέτρων καταρρίπτεται εκ του αποτελέσματος και η πανδημία αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί άλλο με μέτρα ατομικής ευθύνης αν δεν ενισχυθεί το Σύστημα Υγείας και ιδιαιτέρως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και δεν συνδεθούν τα σχολεία με σχολιατρικές υπηρεσίες και με σχολικούς νοσηλευτές.

Για όλα τα παραπάνω, σας καλούμε στα πλαίσια του θεσμικού σας ρόλου, να επανεξετάσετε άμεσα τα υγειονομικά και εκπαιδευτικά μέτρα που είναι σε ισχύ για την σχολική κοινότητα, λαμβάνοντας υπόψη τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για το καλό των μαθητών, προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων, ελαχιστοποιώντας τις συνθήκες που εγκυμονούν κινδύνους για την σωματική και ψυχική υγεία των σημερινών
μαθητών και αυριανών πολιτών.

Εν αναμονή της απάντησής σας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την προσοχή σας.

Ακολουθεί το ψήφισμα και συνημμένα οι υπογραφές των γονέων μαθητών του Δήμου μας.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Τα σχολεία έχουν ήδη ανοίξει και εμείς οι γονείς νιώθουμε να ζούμε τον περσινό Σεπτέμβριο σε επανάληψη. Η φετινή σχολική χρονιά, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να καταλήξει σε καθεστώς εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, που αποδεδειγμένα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις μαθησιακές απαιτήσεις των παιδιών μας και επιβαρύνει παράλληλα τη σωματική, ψυχική και κοινωνική κατάσταση τους.

Ήδη, μέσα στις πρώτες βδομάδες λειτουργίας των σχολείων καταγράφηκαν περισσότερα από 10.000 κρούσματα κορονοϊού στους μαθητές, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να αυξηθεί ραγδαία η διασπορά του στις σχολικές κοινότητες όσο θα βαδίζουμε προς τον χειμώνα. Γεγονός που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε μεγαλύτερη αποδιοργάνωση την λειτουργία των σχολείων και σε πρόσθετη ταλαιπωρία εκπαιδευτικούς και γονείς.

Σας απευθύνουμε για αυτό, αίτημα για κατεπείγουσα επαναξιολόγηση των υγειονομικών μέτρων ως καθ’ ύλην αρμόδιους, ζητώντας τα μέτρα που θα ληφθούν να μην περιορίζονται σε επικοινωνιακούς ελιγμούς και μέτρα ατομικής ευθύνης, να λύνουν και να μην διογκώνουν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

Ζητάμε:
1. Την άμεση πρόσληψη σχολικών νοσηλευτών στα σχολεία.

2. Δωρεάν επαναλαμβανόμενα μοριακά ή rapid τεστ (πιο αξιόπιστα σε ασυμπτωματικούς από τα self test), σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας από σχολικούς νοσηλευτές ή κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ στο χώρο των σχολείων.

3. Την αραίωση των τμημάτων στα σχολεία, 15 μαθητές ανά Τμήμα.

4. Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η διενέργεια δωρεάν τεστ από τους σχολικούς νοσηλευτές ανά σχολείο θα εξασφαλίσει σε μεγαλύτερο βαθμό την θετική επιτήρηση της σχολικής κοινότητας και μαζί με την απαραίτητη αραίωση των τμημάτων θα διευκολύνει την συνέχιση της εκπαιδευτικής λειτουργίας.

Το αίτημα των οργανώσεων γονέων για την επανασύσταση των σχολιατρικών υπηρεσιών και τη στελέχωση των σχολείων με σχολικούς νοσηλευτές στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν είναι νέο. Ο ρόλος αυτών των θεσμών είναι η αγωγή και προαγωγή της υγείας και η ασφάλεια των μαθητών στο σχολείο.

Συμβάλλει μεταξύ άλλων, στην πρόληψη της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων και εξασφαλίζει ότι όλοι οι μαθητές έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας.

Η παρουσία ενός εκπαιδευμένου επαγγελματία υγείας εντός του σχολικού περιβάλλοντος, έχει πολλαπλά οφέλη για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς, την ίδια την οικογένεια. Σαφώς για τη διενέργεια ιατρικών πράξεων (χορήγηση φαρμάκων, εμβολιασμοί, διαγνωστικά τεστ) δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας και απαιτείται η συναίνεση των γονέων, όπως προβλέπεται και με νόμο.

Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Παλλήνης