: Τους λόγους για τους οποίους δεν υποχωρούν τα κρούσματα ανέλυσε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100.3.

«Η καθυστέρηση στη μείωση (του αριθμού των κρουσμάτων, των νεκρών και των διασωληνωμένων) είναι μεγάλη, καθώς το lockdown ξεκίνησε με μεγάλη διασπορά και τώρα είναι δύσκολο να μαζευτεί. Θα μαζευτεί αλλά θα στοιχίσει σε εβδομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το ποτέ θα , επισήμανε ότι η συζήτηση, όπως φαίνεται, μετατίθεται για τις 14 Δεκεμβρίου, γιατί δεν υπάρχει βελτίωση και παγίωση των επιδημιολογικών δεδομένων για να κλείσει το θέμα.

«Δεν έχει αποκλειστεί το άνοιγμα, υπάρχει δυσκολία, αλλά μέσα στην βδομάδα θα συζητηθεί το θέμα από την Επιτροπή με βάση και τα ποιοτικά δεδομένα», πρόσθεσε.

Τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν φανεί ακόμα, τα αποτελέσματα των περιοριστικών μέτρων εξήγησε μιλώντας στον ρ./σ ΘΕΜΑ 104,6 ο Χαράλαμπος Γώγος, παθολόγος -Λοιμωξιολόγος Καθηγητής παθολογίας Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας.

Αρχικά, σημείωσε ότι κομβικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι το δεύτερο δεν έχει τον ίδιο βαθμό αυστηρότητας με το πρώτο. «Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη διασπορά σε οικογένειες, επιχειρήσεις, νοσοκομεία, στρατόπεδα», συμπλήρωσε. Ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος, ότι ενδεχομένως τις επόμενες δύο εβδομάδες να δούμε μείωση των κρουσμάτων.

«Το επόμενο σημαντικό στοιχείο που θα δούμε και είναι κομβικό, είναι η μείωση της ψαλίδας στις εισαγωγές-εξαγωγές στα νοσοκομεία», ανέφερε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι παρατηρείται μια μικρή μείωση, ωστόσο η πίεση είναι ακόμη πολύ μεγάλη στο Σύστημα Υγείας και αυτό δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, προς το παρόν.

«Οτιδήποτε ανοίξει θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά και με συνεχή παρακολούθηση», σημείωσε και εκτίμησε, ότι τα ενδεχομένως να ανοίξουν μετά τις γιορτές, ενώ η εστίαση φαίνεται ότι θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει. Όμως, σημείωσε ότι ένα ενδεχόμενο πρόωρο , είναι επικίνδυνο όσον αφορά το τρίτο κύμα της πανδημίας. «Όσο πιο αργά, τόσο το καλύτερο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Για τα σχολεία, ο κ. Γώγος, σημείωσε ότι θα ήταν μια καλή πρακτική να γίνουν τυχαία όταν ανοίξουν, ώστε να παρακολουθείται η διασπορά στην κοινότητα. Χαιρέτισε και τη σκέψη για τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο στον γενικό πληθυσμό ακόμη και με rapid test, όταν επιβεβαιωθεί ότι είναι αξιόπιστα για να υπάρχει ο έλεγχος των κρουσμάτων.

Αναφερόμενος και στη συζήτηση για τον ΕΟΔΥ και τα διπλά βιβλία, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο να λέγεται ότι υπάρχουν κρυφά στοιχεία, υπερασπιζόμενος την επιτροπή και ξεκαθάρισε ότι δεν θα εργάζονταν οι επιστήμονες αν υπήρχαν αμφίβολα στοιχεία, όμως, δεν έκρυψε ότι τα στοιχεία έχουν βελτιωθεί τελευταία.

Για το αν άργησε ή όχι η εφαρμογή μέτρων, κυρίως στη Β. Ελλάδα, είπε ότι εκ των υστέρων, μπορεί κανείς να πει πολλά και, “ίσως κάποιες αποφάσεις να καθυστέρησαν”, ωστόσο, υπογράμμισε ότι κυρίως στη Θεσσαλονίκη τα μέτρα δεν εφαρμόστηκαν επαρκώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025