Στώμεν καλώς!
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Με σφιγμένη την καρδιά η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί τον Ταγίπ Ερντογάν να επιβάλει με γοργό ρυθμό την πλήρη κυριαρχία του στη γείτονα χώρα. Η αποτυχημένη, «μπουνταλάδικη», σε βάρος του απόπειρα πραξικοπήματος, του δίνει την ευκαιρία να προχωρήσει σε ένα, με δημοκρατικό μανδύα, ακόμη πιο αυταρχικό μουσουλμανικό καθεστώς.
Η γαλλική εφημερίδα «Liberation», στις 18/8/2016, σημειώνει πως ο ίδιος ο Ερντογάν στις 15 Ιουλίου χαρακτήρισε «δώρο Θεού» τη σε βάρος του απόπειρα πραξικοπήματος, γιατί του επιτρέπει να εξουδετερώσει κάθε αριστερή και κεμαλική αντιπολίτευση και να φιμώσει κάθε ανεξάρτητο ΜΜΕ. Του επιτρέπει να φυλακίσει και πιθανόν αύριο να εκτελέσει – αν επανέλθει η θανατική ποινή – χιλιάδες ανώτατων και ανώτερων στελεχών του στρατεύματος, της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης, της γραφειοκρατίας και των ΜΜΕ, που τους χαρακτηρίζει «εχθρούς της Τουρκίας». Δαιμονοποιημένος εχθρός του Ερντογάν ο ευρισκόμενος στις ΗΠΑ τούρκος πολιτικο – θρησκευτικός ηγέτης Γκιουλέν και όποιος είχε και έχει επαφές μαζί του…
Σήμερα ο τουρκικός λαός βρίσκεται υπό μια παραζάλη. Δέχεται πως από τη μια είναι οι «προδότες πραξικοπηματίες» και από την άλλη ο Ερντογάν, που ενσαρκώνει «τη δημοκρατική αντίσταση, τη μουσουλμανική πίστη και περηφάνεια και την αναβίωση της οθωμανικής ισχύος». To μαζικό παραλήρημα υπέρ του Ερντογάν ενισχύεται με τις εθνικιστικές και αντιδυτικές – αντιαμερικανικές κορόνες του…. Αυτό αν και αύριο, 24 Αυγούστου, δέχεται στην Άγκυρα τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν…
Η χώρα μας αντιμετωπίζει το από την Τουρκία προερχόμενο μεταναστευτικό ρεύμα και την επιθετικότητα της στη Δυτική Θράκη και στην Κύπρο. Μετανάστες και πρόσφυγες αποτελούν τον εκ μέρους της μοχλό πίεσης προς την Ελλάδα και την ΕΕ. Ουδείς μπορεί να προβλέψει το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Τουρκία και οι σχέσεις της με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η στάση του Ερντογάν θα καθοριστεί από τις εξελίξεις στο Κουρδικό, τις επιπτώσεις στην Τουρκία από την ανάμιξή της στον πόλεμο κατά του Άσαντ στη Συρία, και τη διαμόρφωση των εσωτερικών οικονομικών, πολιτικών κοινωνικών και θρησκευτικών κατάστασεων στη γειτονική χώρα.
Στα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία «στώμεν καλώς». Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να αντιμετωπίσει τη στάση της γείτονος με ενωμένο το λαό. Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται διχαστικές ενέργειες και αποδόμηση της εθνικής μας συνείδησης. Απαιτείται η καλλιέργεια της εγρήγορσης όλων των Ελλήνων και η φροντίδα για τη διατήρηση της ιδιοπροσωπίας μας. Οι νέοι στην ηλικία Ολυμπιονίκες μας στο Ρίο, με την Πίστη τους και την αγάπη τους προς την Πατρίδα δείχνουν το δρόμο της ελπίδας στους κυβερνώντες.
Η ενότητα του λαού βεβαίως δεν καλλιεργείται με τη δίωξη της άλλης άποψης. Συγκεκριμένα στο εθνικό πρόβλημα της παράνομης εισόδου μεταναστών και του υπαρκτού κινδύνου αλλοίωσης της πληθυσμιακής σύνθεσης, κυρίως στα ακριτικά μας νησιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ελληνικό πληθυσμό τους, ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος εξέφρασε την ποιμαντική αγωνία του. Αντί η κυβέρνηση να δώσει προσοχή στα όσα ο ακριτικός Ιεράρχης βιώνει, του έστειλε τον εισαγγελέα… Τέτοιες ιδεολογικές εμπάθειες και αυταρχικές ενέργειες οδηγούν το λαό όχι στην ενότητα, αλλά στην πικρία και στην αγανάκτηση.