Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός, γνωστά ως «bullying» κλιμακώνουν επικίνδυνα την παρουσία τους τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά σχολεία…
Σύμφωνα με έρευνες, τρείς στους δέκα μαθητές έχουν πέσει θύματα βίας ή έχουν ασκήσει βία.
Αν και τα ευρήματα των ερευνών είναι άκρως ανησυχητικά, δυστυχώς μέχρι σήμερα η πρόληψη αυτού του νοσηρού κοινωνικού φαινομένου βρίσκεται στο περιθώριο.
Τα φαινόμενα σχολικής βίας και εκφοβισμού, με όποια μορφή και αν εκδηλώνονται, απειλούν τόσο τη σωματική και ψυχική υγεία, όσο και την ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.
Η συνεργασία των εκπαιδευτικών, των γονιών και των αρμόδιων φορέων αποτελεί πλέον αναγκαιότητα, για να δοθεί οριστική λύση στην ενδοσχολική βία και να εκριζωθεί από τα σχολεία.
Η πολιτεία έχει την ευθύνη για τη διαμόρφωση ενός διαφορετικού περιβάλλοντος στα σχολεία και ευρύτερα στην κοινωνία για τις επόμενες γενιές, δίνοντας κυρίως βαρύτητα στις πολιτικές πρόληψης και όχι καταστολής της βίας και διαχείρισης των σοβαρών επιπτώσεών της.
Κάθε παιδί έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να εκπαιδεύεται και να αναπτύσσει την προσωπικότητά του σε ένα σχολικό περιβάλλον που του παρέχει ασφάλεια και προστασία.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για την πρόληψη της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού;
- Κρίνετε απαραίτητη τη στελέχωση των σχολείων με ειδικούς ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου;
- Ποια συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύετε να εφαρμόσετε για την πρόληψη και την καταστολή της ενδοσχολικής βίας;