Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ, η ομοσπονδία που εκπροσωπεί το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό που υπηρετεί στα Κέντρα Εκπαιδευτικής Συμβουλευτικής Υποστήριξης – ΚΕΣΥ, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, Συμβούλους Επαγγελματικού Προσανατολισμού Τυφλών,

ΠΟΣΕΕΠΕΑ

Ειδικούς στην Νοηματική Γλώσσα Κωφών, Ειδικούς στη Κινητικότητα τον Προσανατολισμό Τυφλών και Συμβούλους στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, καταγγέλλει την εξαίρεση των ΚΕΣΥ  από τις εκπαιδευτικές δομές που έχει αποφασιστεί να αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω κορωνοϊού. Τα ΚΕΣΥ δεν αποτελούν διοικητικές υπηρεσίες, είναι εκπαιδευτικές δομές σύμφωνα με τον Ν. 4547/2018, προσφέρουν αποκλειστικά εκπαιδευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες και οι εκπαιδευτικοί και ΕΕΠ ασκούν  τα ίδια καθήκοντα με τους συναδέλφους  σχολικών μονάδων.

Καθώς το ζήτημα που αντιμετωπίζουμε είναι μείζονος σημασίας και θεωρούμε   ότι μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες οι οποίες δυνάμει αφορούν και σε  νομικές ευθύνες  ζητάμε να αναλάβουν  τις ευθύνες τους, το Υπουργείο Παιδείας, οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν ενημερωθεί από τα ΚΕΣΥ για τις συνθήκες και το συνωστισμό μαθητών και γονέων και τους κινδύνους δημόσιας υγείας που υπάρχουν.

Το Υπουργείο Παιδείας δεν τηρεί την απόφαση του για προστασία των παιδιών και του γενικού πληθυσμού. Ενώ κλείνει τα σχολεία και συστήνει την παραμονή των παιδιών στο σπίτι τους, παράλληλα δίνει οδηγία να μετακινούνται  και να επισκέπτονται τα ΚΕΣΥ για αξιολόγηση με φυσική παρουσία, εκθέτοντας παιδιά, γονείς και προσωπικό σε σοβαρό κίνδυνο διασποράς του ιού, καθώς δεν είναι δυνατή η τήρηση αρχών προστασίας (χώροι χωρίς προσωπικό καθαριότητας στις περισσότερες των περιπτώσεων, που δεν αερίζονται και με στενή επαφή προσώπων κατά την αξιολόγηση).

Μέσα στη σημερινή ημέρα λειτουργίας τους, είχαμε καταγγελίες από τα ΚΕΣΥ της επικράτειας, ότι αυξήθηκε ο αριθμός των γονέων που προσέρχονται διότι έχουν άδεια από την εργασία τους, οι οποίοι  προσέρχονται για την αξιολόγηση του παιδιού τους φέρνουν στην αίθουσα αναμονής και τα άλλα παιδιά της οικογένειας,  τα οποία δεν έχουν σχολείο. Παρατηρήθηκε συχνά να προσέρχονται ακόμα και άρρωστα παιδιά στα ΚΕΣΥ για αξιολόγηση.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου  της 25-2-2020 ΦΕΚ 42/Α/25-2-2020 «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» καλύπτει πλήρως τα επιχειρήματά μας.  Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι σε σχέση με τη λειτουργία των ΚΕΣΥ  θιγόμαστε από τα μέτρα της πολιτείας και επιφυλασσόμαστε των νόμιμων  δικαιωμάτων μας λόγω ότι  από τα μέτρα του παρόντος μπαίνει σε άμεσο κίνδυνο η υγεία μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, των οικογενειών τους και των εργαζομένων.

Ζητάμε την υπεύθυνη και σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος που σύντομα θα ανακύψει με κλείσιμο των ΚΕΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025