Την του από την προεδρία της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος υπέβαλε ο καθηγητής Κώστας Γραμμένος, λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

 

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Καθημερινή, η παραίτηση του κ. Γραμμένου, καθηγητή στο City University του Λονδίνου και εγνωσμένου κύρους πανεπιστημιακού, έγινε δεκτή από τον υπουργό Παιδείας.

Ο Κώστας Γαβρόγλου, όπως αναφέρει η εφημερίδα, εξήρε το έργο του καθηγητή που μετείχε στο εγχείρημα από την αρχή της δημιουργίας του.

Η παραίτηση φέρεται να αποδίδεται στην πρόθεση του υπουργού να συγχωνεύσει με το Διεθνές Πανεπιστήμιο τμήματα των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια αξιολόγηση των τμημάτων.

Αντιθέτως, όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι ξένοι αξιολογητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου επισημαίνουν στις κρίσεις τους την «εντυπωσιακή ποιότητα» του ερευνητικού έργου που παράγεται στο ίδρυμα, η οποία είναι «σαφώς αντίστοιχη» με ξένα πρότυπα.

Πριν από μερικές ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την ίδρυση του νέου , με έδρα τη Θεσσαλονίκη και Τμήματα σε 6 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Κιλκίς, Δράμα, Κατερίνη) στη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη.

Το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο θα προκύψει από τη συνέργεια τριών ΤΕΙ (Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) και του μέχρι τώρα Διεθνούς Πανεπιστημίου, και όπως είπε ο πρωθυπουργός, «θα είναι κατ΄ εξοχήν εξωστρεφές Πανεπιστημιακό Ίδρυμα με ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών που, βασιζόμενο στο σημαντικό έργο που έχει ήδη παραχθεί από το ανθρώπινο δυναμικό του στα τέσσερα Ιδρύματα τα οποία το συγκροτούν, θα καλύπτει μια πληθώρα γνωστικών αντικειμένων, συνδεδεμένων τόσο με το διεθνές γίγνεσθαι όσο όμως και με τις τοπικές αλλά και περιφερειακές εξειδικεύσεις».

«Ένα νέο μεγάλο Πανεπιστήμιο με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον», δήλωσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι θα πλαισιωθεί από ερευνητικά Ινστιτούτα βασικής έρευνας στις επιστήμες όπου δοκιμάζονται στην πράξη καινοτόμες παραγωγικές τεχνικές. Είναι ένα εγχείρημα που δίνει μια ακόμα ευκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα και τη βοηθάει να ενταχθεί στη νέα εποχή που χαράσσει η κυβέρνηση για τα ελληνικά Πανεπιστήμια προκειμένου να γίνουν ένας αξιόλογος εκπαιδευτικός κόμβος στο εκπαιδευτικό χάρτη της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025