Η ΕΣΑμεΑ έχοντας πλήρη προσήλωση στην αδήριτη ανάγκη να δοθεί θεσμική και νομοθετική λύση στον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών με αναπηρία και των συγγενικών τους προσώπων, έθεσε αυτό το θέμα ως κορυφαία προτεραιότητα στις διεκδικήσεις της προς το υπουργείο Παιδείας.

ΕΣΑΜΕΑ
Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα των προσλήψεων είχε συζητηθεί με τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στις συναντήσεις που είχε μαζί του η ΕΣΑμεΑ στις 3/1 αλλά και στις 5/12/2018, πριν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα η πρόταση του υπουργείου στις 24./12/2018, παραμονή Χριστουγέννων.

Σημειώνουμε ότι βασική διεκδίκηση ήταν η λύση να αφορά και στις μόνιμες προσλήψεις και σε αυτές των αναπληρωτών, με ενιαίο και διαφανή τρόπο στη Γενική Εκπαίδευση και στην Ειδική. Προτάξαμε ως αίτημα την επέκταση του ν.4440/16 και στην εκπαίδευση. Μετά τη δημοσίευση της πρότασης του υπουργείου για το σύστημα προσλήψεων, η ΕΣΑμεΑ τοποθετήθηκε με πολύ σαφή και κατηγορηματικό τρόπο

Στη συνέχεια υπήρξαν δύο συναντήσεις με τον κ. Γαβρόγλου, μία στο υπουργείο Παιδείας και μία στη Βουλή, ενώ μέχρι και την ολοκλήρωση της ψήφισης του νόμου η ΕΣΑμεΑ ήταν σε συνεχή επικοινωνία με την ηγεσία του υπουργείου. Παράλληλα υπήρξε συνάντηση και με την υφυπουργό κ. Τζούφη στις 10/1.

Η ΕΣΑμεΑ για ακόμη μία φορά υπερασπιζόμενη των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και των συγγενικών τους προσώπων έθεσε ως στόχο την επίτευξη πρακτικών αποτελεσμάτων. Το αποτέλεσμα αυτής της συστηματικής, μεθοδικής και υπεύθυνης προσέγγισης αναφέρεται αναλυτικά παρακάτω:

– Η πρόταση από πλευράς υπουργείου, όπως αρχικά δημοσιεύθηκε, προέβλεπε μόνιμη αναπηρία και 67% ποσοστό αναπηρίας. Στον νόμο ψηφίστηκε αναπηρία 50% και χωρίς την προϋπόθεση της μονιμότητας. Η ΕΣΑμεΑ είχε σημειώσει να ληφθούν υπόψη οι υπουργικές αποφάσεις: Φ.80000/οικ.2/1 – ΦΕΚ Τεύχος Β΄ 8/2018 Πίνακας Χρόνιων Σωματικών ή Πνευματικών ή Ψυχικών Παθήσεων ή Βλαβών που ταυτόχρονα επιφέρουν περιορισμένες δυνατότητες για επαγγελματική απασχόληση, αποκλειστικά για τις ανάγκες του ν.2643/1998 και Φ.80100/οικ.41847/2496 – ΦΕΚ Τεύχος Β’ 3451/2018 Αναθεώρηση του πίνακα παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον (υπάρχουν αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις που δεν κρίνονται ούτε ως μόνιμες, ούτε ως δια βίου, ενώ έχουν όλα τα χαρακτηριστικά και των δύο καταστάσεων. Συνεπώς είναι άδικο να αποκλειστούν αυτά τα άτομα με αναπηρία και οι γονείς αυτών από το νέο σύστημα προσλήψεων).
– Στην πρόταση του υπουργείου υπήρχε πρόβλεψη για μοριοδότηση 20 μορίων, ανεξάρτητη από το ποσοστό αναπηρίας. Στον νόμο ψηφίστηκε ο συντελεστής 0,4 βάση του οποίου πολλαπλασιάζεται το ποσοστό αναπηρίας. Έτσι αναλόγως της βαρύτητα της αναπηρίας, ο εκπαιδευτικός λαμβάνει και περισσότερα μόρια. Για παράδειγμα, το ποσοστό 50% έχει 20 μόρια, 60% 24 μόρια, 70% 28 μόρια, 80% 32 μόρια, 90% 36 μόρια, 100% 40 μόρια. Επίσης το σύστημα προσλήψεων περιλαμβάνει τους γονείς, τους συζύγους και τα τέκνα.

– Επισημαίνουμε βέβαια ότι η ρύθμιση όπως ψηφίσθηκε δεν είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τον ν. 4440/16. Έχει ενσωματώσει όμως δικά του στοιχεία, όπως 50% ποσοστό αναπηρίας, τα συγγενικά πρόσωπα (λείπουν οι δικαστικοί συμπαραστάτες), τον συντελεστή που προβλέπεται στο άρθρο 25 του ν.4440/16 για τις προσλήψεις ορισμένου χρόνου και φυσικά, η κορυφαία κατάκτηση για το αναπηρικό κίνημα είναι ότι το σύστημα που θεσπίστηκε, έχει εφαρμογή στο σύνολο της Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η ρύθμιση “Η αναπηρία του υποψηφίου μοριοδοτείται εφόσον δεν οφείλεται κατά κανένα ποσοστό σε ψυχικές παθήσεις”, βρίσκεται σε δυσαρμονία με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.
Η ΕΣΑμεΑ εκφράζει την ικανοποίησή της, παρ’ ότι δεν έγινε δεκτό το σύνολο των αιτημάτων του αναπηρικού κινήματος – έγινε όμως σε μεγάλο βαθμό. Η προσπάθεια συνεχίζεται.