Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σύρου, Τήνου, Μυκόνου – Η κυβέρνηση εξέδωσε στις  23 Απριλίου Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) με την οποία αποφασίζει την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης  σε 184 δήμους της χώρας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν εμπαιγμό της εκπαιδευτικής κοινότητας και της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Μια προσεκτική ανάγνωση της Υπουργικής  απόφασης φανερώνει ότι:

α. Οι 184 συγκεκριμένοι δήμοι καλύπτουν οριακά διψήφιο ποσοστό του μαθητικού πληθυσμού των προνηπίων καθώς  οι 154 από τους δήμους που περιλαμβάνονται έχουν πληθυσμό μικρότερο από 15.000 κατοίκους. Στην πράξη καθιερώνουν τη δίχρονη και εκπαίδευση, εκεί που ήταν ήδη καθιερωμένη! Η καθιέρωση της υποχρεωτικότητας στους δήμους Οινουσσών, Άνω Νευροκοπίου, Προσοτσάνης και Σαμοθράκης μόνο θυμηδία προκαλούν.

 

β. Στο πλήθος των περιπτώσεων επιλέχθηκαν  περιφερειακοί δήμοι  τα Νηπιαγωγεία των οποίων καλύπτουν ήδη όλες τις ανάγκες σε δομές  και με το  προσωπικό που ήδη υπηρετεί   και  φοιτούν  ήδη όλα τα προνήπια. Η κυβέρνηση υλοποιεί  τις δεσμεύσεις  της: Καμία υποχρέωση  για επιπλέον δαπάνη, υποδομές και διορισμούς. Σε απλά ελληνικά, η υποχρεωτικότητα συνδέεται με τις περιοχές που ήδη και χωρίς τον νόμο την παρείχαν.

 

γ. Στην Κ.Υ.Α. αναφέρεται  ότι επιλέχθηκαν οι δήμοι όπου υπήρξε ομόφωνη γνωμοδότηση των τριμερών επιτροπών. Ωστόσο στο νόμο δεν αναφέρεται   κριτήριο ομοφωνίας,  ενώ παράλληλα  υπήρξαν εκατοντάδες θετικές γνωμοδοτήσεις  ομόφωνες ή πλειοψηφικές  σε δήμους που δεν συμπεριλήφθηκαν.  Ούτε οι γνωμοδοτήσεις άλλωστε των τριμερών επιτροπών, ούτε οι εισηγήσεις των περιφερειακών διευθυντών είναι δεσμευτικές. Την απόφαση  την παίρνει η κυβέρνηση που εκδίδει τις  υπουργικές αποφάσεις.

Να το πούμε απλά,  η κυβέρνηση δεν θέλει! Δεν θέλει τα παιδιά στο δημόσιο νηπιαγωγείο, δεν ενδιαφέρεται για τις ανάγκες της εργατικής οικογένειας, χρησιμοποιεί την υποχρεωτικότητα για να ανοίξει τη συζήτηση για την μετατόπιση της δημόσιας εκπαίδευσης στους δήμους. Από πού προκύπτει άραγε, υποχρεωτική βαθμίδα εκπαίδευσης να εξαρτάται από τη βούληση κάθε δημάρχου;

Η κυβέρνηση δεν  θέλησε να πράξει ούτε αυτό που φαινόταν αυτονόητο:  δηλαδή  να συμμετάσχουν στη Δίχρονη υποχρεωτική  προσχολική αγωγή/εκπαίδευση, τουλάχιστον οι Δήμοι που έχουν πλειοψηφικά θετική πρόταση από τις τριμερείς  επιτροπές.

Μπράβο στους δήμους Αη Στράτη, Οινουσσών, Άνω Νευροκοπίου   και των υπόλοιπων εσχατιών της Ελλάδας που αταλάντευτα αψηφούν τις σειρήνες του νεοφιλελευθερισμού και γενικεύουν τη δημόσια προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, πράγμα που δεν έκανε ο ίδιος  ο υπουργός . Του χρόνου περιμένουμε και το δήμο που βρίσκεται κάτω από την πινέζα του χάρτη αφού όλοι οι μεγάλοι δήμοι που δείχνουν και μια κατεύθυνση υλοποίησης του νόμου τελικά εξαιρούνται.

δ. Η αναφορά της Υπουργικής  απόφασης στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης αποκλειστικά και μόνο για το έτος 2018-2019 και η απουσία δεσμευτικού πίνακα ένταξης των υπόλοιπων δήμων της χώρας  για τα δύο επόμενα έτη, όπως προβλέπει ο νόμος, αποτελεί στοιχείο εξαιρετικά επικίνδυνο  για τις εξελίξεις σχετικά με την απαιτούμενη από τον ΟΟΣΑ και την Ε.Ε. γενίκευσή της  σε κάθε είδους δομές προσχολικής αγωγής( δημόσιο νηπιαγωγείο – παιδικός /βρεφονηπιακός  σταθμός). Ανοίγει επομένως η δυνατότητα της θεσμοθέτησης κουπονιών και συστημάτων ανταγωνιστικής χρηματοδότησης σε δομές που δεν σχετίζονται απαραίτητα με το δημόσιο σχολείο.

Ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με τα παραπάνω , η  αναγόρευση  σε ρυθμιστή του δημάρχου ως προϋπόθεση για την υποχρεωτικότητα (ισχύει το ίδιο με το δημοτικό σχολείο ή το γυμνάσιο ; ), μας αποκαλύπτει ότι δεν θέλουν να την εφαρμόσουν  ΠΟΤΕ τη δίχρονη προσχολική αγωγή στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Αντίθετα ανοίγουν το δρόμο σε ένα παράλληλο δίκτυο, όπου θα κυριαρχούν τα κουπόνια και οι χορηγίες του κ. Λάτση. Αγορά και ανταγωνισμός σχολικών μονάδων δημόσιων και ιδιωτικών αποτελεί την πραγματική τους στόχευση.

Παρενθετικά, ο δήμαρχος Τήνου συντάχθηκε με την απόφαση της ΚΕΔΕ που είναι συνολικά ενάντια στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Ποτέ δημόσιο νηπιαγωγείο στα προνήπια. Να τον χαίρονται οι συμπολίτες του, δικαίωμα του είναι να έχει αυτή την νεοφιλελεύθερη άποψη, αλλά να μας ενημερώσει ποια συμφέροντα τελικά εκφράζει, σίγουρα όχι της κοινωνικής πλειοψηφίας, κατά τη γνώμη μας. Με πολύ ενδιαφέρον περιμένουμε τη γνώμη του Δήμου Τήνου, ενός ημιαστικού Δήμου, γιατί σε τελική ανάλυση για μια και μόλις αίθουσα, αρνείται την υποχρεωτικότητα .  Υποτιμά απλά την αγωγή και εκπαίδευση περίπου 20 τετράχρονων  προνηπίων ή ισχύει κάτι άλλο ;

Η ιδιωτικοποίηση είναι εδώ ! Κανένα “κοινωνικό” αποτύπωμα δεν αφήνει η κυβερνητική πολιτική.  Ο κυβερνητικός εμπαιγμός δεν θα περάσει. Θεωρούμε υπόθεση όλης της κοινωνίας τη γενίκευση της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.  Να μην περάσει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την προσχολική, όλα τα προνήπια εδώ και τώρα στα δημόσια νηπιαγωγεία με δημιουργία νέων νηπιαγωγείων και μόνιμους, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών .