Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, καθηγητής Επιστημολογίας και Κοινωνιολογίας της Γνώσης, Γεράσιμος Κουζέλης, μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου, στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό», που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα, τη Φωνή της Ελλάδας και τους Περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ.
Ο κ. Κουζέλης ενημέρωσε, πως ένα από τα θέματα, που συζήτησε κατά την συνάντησή του με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου,
ήταν και αυτό της διδασκαλίας των θρησκευτικών, για το οποίο είπε: «Δεν έχω να σας πω κάποια αλλαγή, γιατί δεν υπάρχει κάποια αλλαγή».
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΙΕΠ η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών (όπως και των ξένων γλωσσών) είναι προπομπός της εφαρμογής των νέων προγραμμάτων σπουδών, που χαρακτηρίζονται από την αξιοποίηση πολλαπλού υλικού, πέρα από το σχολικό βιβλίο ή σε δημιουργικό συνδυασμό με αυτό. Στην παρατήρηση ότι τα βιβλία των θρησκευτικών δεν έχουν αλλάξει, ο κ. Κουζέλης το παραδέχθηκε, ανέφερε όμως τον προβληματισμό που αναπτύσσεται για την ύπαρξη γενικώς του σχολικού βιβλίου (ιδιαίτερα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση) και μίλησε για σταδιακή εφαρμογή του νέου μοντέλου.
Σύμφωνα με τον κ. Κουζέλη θα πρέπει να βρούμε πώς θα προχωρήσουμε στην παραγωγή των νέων βιβλίων, που θα εντάσσονται σ’ αυτή την λογική της πολλαπλής επιλογής. Ειδικά δε στο μάθημα των θρησκευτικών, παράλληλα με τα υπάρχοντα βιβλία, «δίνουμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει κανείς και άλλα υλικά, που τα παρέχουμε». Ο κ. Κουζέλης είπε ότι του χρόνου ίσως να είναι και τυπωμένα αυτά τα «υλικά».
Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση αν αυτό πρέπει να περάσει από κάποια «έγκριση» πέρα από το υπουργείο διευκρίνισε, ότι κατά την διαδικασία παραγωγής σχολικών εγχειριδίων «οι εκπαιδευτικοί στέλνουν απόψεις κι όταν στέλνουν οι εκπαιδευτικοί στέλνουν και οι γονείς» γι’ αυτό «πρέπει να δώσουμε χρόνο στην ελληνική κοινωνία, ώστε αυτό που δοκιμάζεται να το αποτυπώσει».
Πρώτο Πρόγραμμα – Ακούστε όλη τη συνέντευξη του Γεράσιμου Κουζέλη στο ert.gr