Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να έχει λόγο ύπαρξης σε ένα πανεπιστήμιο; Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, σε επιμέλεια του ανεξάρτητου οργανισμού σύγχρονης τέχνης locus athens, επιδιώκει να επανασυστήσει στο κοινό της πόλης ένα από τα πρώτα ελληνικά πανεπιστήμια, ως ένα επίκαιρο και συναρπαστικό τοπόσημο. Η γη, η τροφή, οι σπόροι, και το άγνωστο οικοσύστημα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, συστήνονται στους Αθηναίους μέσα από μια έκθεση σύγχρονης τέχνης και ένα πρόγραμμα δημόσιων δράσεων για όλη την οικογένεια, από τις 27 Μαρτίου έως τις 15 Ιουνίου.

Οι «Γεωμετρίες» είναι ένα πυκνό πρόγραμμα σποράς και συγκομιδής, με πολύμηνο κύκλο ζωής, που θα πραγματοποιηθεί σε διάφορα σημεία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Απαρτίζονται από μια εικαστική έκθεση με νέες παραγωγές, με πρόσφατα, παλαιότερα και ιστορικά έργα, ένα δημόσιο πρόγραμμα επτά θεματικών Κυριακών, έναν μεγάλο περίπατο αφιερωμένο στο νερό, έναν αγώνα κωπηλασίας και ένα υπαίθριο φεστιβάλ ταινιών για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Η έκθεση παρουσιάζεται στο Γεωργικό Μουσείο, στο κεντρικό κτίριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στους κήπους του.

Το δημόσιο πρόγραμμα χωρίζεται σε επτά ενότητες – αλάτι, φωτιά, κήποι, σπόροι, νερό, γη και αέρας – στο πλαίσιο των οποίων θα πραγματοποιηθεί πλήθος δράσεων: γεύματα, εργαστήρια, ομιλίες, ηχογραφήσεις, περφόρμανς, περιπλανήσεις, αναγνώσεις κ.ά.

 

Μέσα από τις δημόσιες δράσεις, μικροί και μεγάλοι θα γνωρίσουν και θα απολαύσουν διαφορετικές και άγνωστες όψεις του πανεπιστημίου, όπως τον αμπελώνα, το δενδροκομείο και το ανθοκομείο, ενώ θα συμμετάσχουν βιωματικά στην ιστορία του τόπου από τα οθωμανικά χρόνια έως σήμερα. Θα έρθουν σε επαφή με νέες τεχνικές καλλιέργειας, με τη φιλοσοφία της φυσικής δόμησης, με την ιστορία των πετρωμάτων, με τρόπους παρασκευής της τροφής, με την εξελικτική ιστορία της ανθρωπότητας και το πέρασμα στη γεωργία, με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και με πλήθος άλλων καίριων ζητημάτων γύρω από το περιβάλλον.

H locus athens, που έχει τη γενική επιμέλεια των «Γεωμετριών», είναι ένας ανεξάρτητος και ευέλικτος οργανισμός σύγχρονης τέχνης, αποτελούμενος από τις Μαρία-Θάλεια Καρρά και Όλγα Χατζηδάκη. Βασική επιδίωξη της ομάδας είναι οι νέες παραγωγές έργων, μέσα από τις οποίες να οριοθετείται εκ νέου το ιστορικό, πολιτικό και πολιτισμικό πλαίσιο του τόπου, καθώς και της ευρύτερης ζώνης στην οποία ανήκουμε. Οι δράσεις της ποικίλλουν σε κλίμακα, σε είδος και σε μορφή: εκθέσεις, παιδικές εκδόσεις, κατάλογοι, ομιλίες, residencies, community projects, είναι μερικές από αυτές.

 

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ιδρύθηκε το 1920. Τα εκπαιδευτικά του προγράμματα συνδυάζουν τη θεωρητική διδασκαλία με την εργαστηριακή άσκηση και την πρακτική εξάσκηση, πηγάζουν από την ερευνητική εμπειρία και σχετίζονται με τα προβλήματα και τις προοπτικές της ελληνικής γεωργίας. Όραμα του ιδρύματος αποτελεί η δυναμική τοποθέτησή του στο διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον και η ανταπόκρισή του στις παραγωγικές και αναπτυξιακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.