Η Φώφη Γεννηματά ξεκίνησε την ομιλία της, στη Βουλή, σχολιάζοντας τη θύελλα αντιδράσεων που προέκυψαν με αφορμή τα σεξιστικά σχόλια στην τηλεοπτική εκπομπή Big Brother. «Τίποτα δεν δικαιολογεί να προωθούνται αντιλήψεις περί βιασμού, μέσα μάλιστα από μια τηλεοπτική εκπομπή. Θα τις αντιπαλέψω και ως πολιτικός και ως γυναίκα. Θα πρέπει να τις καταδικάσουμε όλοι», τόνισε η κ. Γεννηματά.
Αξιοποιώντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις συνέπειες της πανδημίας, που γίνεται με δική της πρωτοβουλία, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ άσκησε αυστηρή κριτική στη κυβέρνηση εφ’ όλης της ύλης, μιλώντας για έλλειψη στρατηγικής κι αδυναμία στη διαχείριση τόσο της έξαρσης του κορονοϊού όσο και για τις σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία, την ανεργία, την Παιδεία με το άνοιγμα των σχολείων, τον τουρισμό.
Απευθυνόμενη συχνά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, η κ. Γεννηματά διατύπωσε τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία, ασυνέπεια και αναποτελεσματικότητα και ότι πορεύεται με την τακτική «βλέποντας και κάνοντας».
Παράλληλα, άσκησε αιχμηρή κριτική και για τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία. «Μακριά από μας οι λογικές τού να μην ανοίξουν τα σχολεία. Εμείς δεν θέλουμε κλειστά σχολεία. Θέλουμε ασφαλή σχολεία» επισήμανε.
«Παρουσιάστε μια ειδυλλιακή κατάσταση κι είτε σας ωραιοποιούν τα πράγματα ή εσείς συνειδητά το κάνετε», είπε προς τον πρωθυπουργό η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και προσέθεσε ότι επιχειρείται να επιβληθεί η ατζέντα μιας παλιάς Δεξιάς καθώς «καθημερινά αποδυναμώνεται η δημοκρατία, η λογοδοσία, η διαβούλευση, η σωστή νομοθέτηση, ο κοινωνικός έλεγχος, η ίδια η λειτουργία του Τύπου».
Κριτική για τα κρούσματα στα γηροκομεία
Αιχμηρή ήταν κριτική της για τα κρούσματα στα γηροκομεία. «Ανοίξατε τα σύνορα χωρίς όρους και χωρίς ελέγχους στην αρχή, και τώρα επιμένετε ότι τα κρούσματα δεν είναι εισαγόμενα, ότι φταίνε οι πολίτες. Αφού δεν είχαμε κρούσματα πώς κόλλησαν μεταξύ τους οι πολίτες. Πότε μας λέγατε ψέματα, όταν λέγατε ότι δεν έχουμε κρούσματα, όταν λέτε ότι δεν είναι εισαγόμενα, ή μας λέγατε και στις δύο περιπτώσεις ψέματα; Αυτό που γίνεται στα γηροκομεία είναι εφιαλτικό και απαράδεκτο το είχαμε επισημάνει από την αρχή, ξέρατε ότι θα υπάρξει πρόβλημα και δεν λάβατε μέτρα για να προστατέψετε την υγεία και την ζωή αυτών των ανθρώπων», είπε.
Ζήτησε να γίνονται συνεχώς test και να υπάρξει έστω και τώρα ένα σχέδιο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης με την αξιοποίηση της πρωτοβάθμιας υγείας.
Καμπάνια ενημέρωσης για το εμβόλιο και τη χρήση μάσκας
Με αφορμή τις θεωρίες συνωμοσίες και τις αντιδράσεις κατά της μάσκας η κ. Γεννηματά ζήτησε καμπάνια ενημέρωσης τόσο για το εμβόλιο όσο και για τη χρήση της μάσκας
«Χρειάζεται καμπάνια ενημέρωσης υπέρ του εμβολίου αλλά χρειάζεται καμπάνια ενημέρωσης και υπέρ της μάσκας. Είναι αδιανόητα αυτά που ζούμε τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα. Πρέπει να χτυπηθεί αυτή η λογική της θεωρίας συνωμοσίας μια και έξω στον τόπο. Μία λογική που ξεκίνησε στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης» τόνισε.
Σ’ άλλο σημείο έκανε αναφορά στη ρητορική του αντιμνημονίου που εκφράστηκε την περίοδο των μνημονίων λέγοντας: «Αυτή τη λογική του “αντί”, υπάρχει άλλη πολιτική, άλλο μνημόνιο, όλη αυτή τη λογική του “αντί” το κόμμα σας την καθιέρωσε κ. Μητσοτάκη και μετά ήρθαν άλλες λαϊκίστικες δυνάμεις και τα σάρωσαν όλα. Πρέπει μαζί να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη λογική που είναι επικίνδυνη για τη ζωή των πολιτών».
Για τις επιπτώσεις στην οικονομία, η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε τα μέτρα τής κυβέρνησης «ανεπαρκή» και «καθυστερημένα». «Οι μικρομεσαίοι απειλούνται με λουκέτα … η ΓΣΕΒΕΕ μιλά για τον θάνατο του εμποράκου, έχουμε μειώσεις τζίρου που κατά μέσο όρο είναι στο 45%. Οι τράπεζες έδωσαν τα δάνεια στους καλούς τους πελάτες. Εξαγγέλλεται πτωχευτικό κώδικα που μετατρέπει τους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές της πρώτης κατοικίας τους» ανέφερε.
Μιλώντας ειδικά για τις επιπτώσεις στον τουρισμό, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι χάθηκε η χρονιά καθώς πολλές ξενοδοχειακές μονάδες έμειναν κλειστές και εκατοντάδες χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι απειλούνται ακόμη και να χάσουν το επίδομα ανεργίας και διατύπωσε τις προτάσεις του κόμματός της:
«Κάλυψη των εργαζομένων που χάνουν τη δουλειά τους αλλά και των ανέργων με αυξημένο επίδομα ανεργίας όσο διαρκεί η κρίση.
Αξιοπρεπές εγγυημένο επίδομα για τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες σε όλους τους εργαζόμενους εποχιακά στον τουρισμό και την εστίαση χωρίς όρους και προϋποθέσεις ενσήμων.
Κήρυξη ως υποχρεωτικών των κλαδικών συμβάσεων με πρώτη αυτή του επισιτισμού».
«Προσπαθείτε να ωραιοποιήσετε καταστάσεις και κάνετε άστοχες συγκρίσεις με οικονομίες άλλων χωρών που έχουν τελείως διαφορετική διάρθρωση από τη δική μας. Πάρτε τώρα αποτελεσματικά μέτρα πριν να είναι αργά», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.
Επίσης, ζήτησε να ενισχυθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή με επιπλέον 2 δισ. ευρώ και να χρησιμοποιηθεί το απόθεμα του μαξιλαριού, ιδίως στο κομμάτι που δεν χρειάζεται την έγκριση του ΕSM. «Αν δεν το κάνετε τώρα που τα αδιέξοδα είναι εμφανή πότε θα το κάνετε; Σας ενοχλεί η κριτική που σας κάνω με το βλέποντας και κάνοντας αλλά τι διαφορετικό ακολουθείται στο θέμα των σχολείων;», σημείωσε.
Από την κριτική της Φώφης Γεννηματά δεν έλλειψε η αναφορά στους χειρισμούς της κυβέρνησης στην κρίση με την Τουρκία όπου επέκρινε εκ νέου τον κ. Μητσοτάκη γιατί δεν δέχεται τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να διαμορφωθεί ενιαία εθνική στρατηγική. «Να ξεκαθαρίσετε προς τους διαμεσολαβητές ότι διάλογος δεν γίνεται με τη Τουρκία όσο έχει βάλει το πιστόλι στο τραπέζι και όταν γίνει θα γίνει μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας», τόνισε η κ. Γεννηματά.
«Το Κίνημα Αλλαγής είναι δίπλα στους πολίτες σε αυτή την τεράστια δοκιμασία που περνούν. Δεν θα αφήσουμε την κρίση να γίνει ευκαιρία για λίγους και πρόβλημα επιβίωσης για τους πολλούς. Μαζί θα δώσουμε αυτούς τους αγώνες, μαζί θα δυναμώσουμε τις διεκδικήσεις και τη φωνή του ελληνικού λαού που αυτή την ώρα υποφέρει», κατέληξε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Φ. Γεννηματά (δευτερολογία): Η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη χωρίς κοινωνική συνοχή και αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας
«Η σημερινή συζήτηση που έγινε με πρωτοβουλία μας, ανέδειξε το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα του τόπου: Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγετε κορώνες αντί λύσεις στα προβλήματα», τόνισε η Φώφη Γεννηματά στη δευτερολογία της στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι δεν είναι όλα καλώς καμωμένα σ΄αυτόν τον τόπο.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το πρόβλημα δεν είναι το έλλειμμα πόρων, αλλά το έλλειμμα πολιτικής. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη χωρίς κοινωνική συνοχή και αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας. Εμείς τουλάχιστον υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, των μικρομεσαίων, των αγροτών, των συνταξιούχων και των νέων ανθρώπων. Αυτό κάναμε πάντα, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε ως η δημοκρατική προοδευτική παράταξη αυτού του τόπου».
«Θα σας πιέζουμε έως ότου δούμε λύσεις προς το συμφερόντων των πολιτών. Οι συνθήκες επιβάλλουν σχέδιο και μην ωραιοποιείτε τα πράγματα με όρους επικοινωνίας. Απαιτούνται λύσεις» πρόσθεσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό.
Η κα Γεννηματά ανταπέδωσε τις επικρίσεις που της απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι η χαλαρότητα της κυβέρνησης να ανοίξει τον τουρισμό και τις μεταφορές στα αεροπλάνα και τα πλοία, αύξησε τα κρούσματα, με συνέπεια αυτά να μεταφερθούν στην Αττική.
Επαναλαμβάνοντας το ερώτημα προς τον κ. Μητσοτάκη αν είναι ευχαριστημένος, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε 10 σημεία που χρήζουν απαντήσεις. Συγκεκριμένα η κ. Γεννηματά ανέφερε:
«Δεν σας είπα ότι σταματήσατε τα τεστ, αλλά τα σταματήσατε όταν ανοίξατε τα χερσαία σύνορα. Είσαστε ευχαριστημένος;
Από τα δέκα και πλέον τοπικά lock down;
Από 22/1 είχαμε χτυπήσει το καμπανάκι με κοινοβουλευτική παρέμβαση για τον κίνδυνο του κορονοϊού. Ρωτούσαμε, τι θα κάνατε με την ενίσχυση του ΕΣΥ;
Δεν απαντάτε με τις προσλήψεις στο ΕΣΥ. Πόσοι γιατροί δουλεύουν στα νοσοκομεία;
Παιδεία. Εμείς μιλάμε για λιγότερα παιδιά και περισσότερους εκπαιδευτικούς. Τα περισσότερα σχολεία στην Αττική έχουν παραπάνω από 20 παιδιά. Είστε ευχαριστημένος; Το θέμα δεν είναι ο τσαμπουκάς κατά των νέων αλλά η πειθώ.
Εσείς μάλλον είστε αυτός που δεν ακούει, ή δεν θέλει να ακούσει.
Οικονομία. Κουκουλώνετε την πραγματικότητα. Πού βάζετε τον πήχη; Πώς θα αντιμετωπίσετε την πραγματικότητα ; Δεν είναι fake news.
Mπορείτε να μπείτε στη θέση ενός ζευγαριού ξενοδοχο-υπαλλήλων, που πήραν τελευταίο μισθό τον Οκτώβριο του 2019 και έκτοτε ζουν με επιδόματα;
Θα αυξήσετε την επιστρεπτέα προκαταβολή για να διευκολυνθούν οι μικρομεσαίοι;».