Ο υπουργός Παιδείας μίλησε στον News 24/7 στους 88,6 για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών και το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.
Για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών και το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια μίλησε o υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στον Νews24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.
Για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, ο υπουργός είπε:
Να σας περιγράψω τη γελοιότητα. Χθες συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο για να παρθούν οι τελικές αποφάσεις σε σχέση με τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών. Πώς θα ήταν δυνατό να δω τους συνδικαλιστές νωρίτερα; Έχουν κάνει προτάσεις γενικές και αόριστες τις οποίες έχω πάρει υπόψιν. Πριν ανακοινώσω σήμερα τις λεπτομέρειες του συστήματος των προσλήψεων ζήτησα να τους δω το πρωί στις 9.30, μου είπαν ότι δεν μπορούν το πρωί και θέλουν το μεσημέρι, βγάλτε τα συμπεράσματα. Ομόφωνα αποφασίστηκαν 15.000 διορισμοί εντός 3ετίας, οι 4500 (για την ειδική αγωγή) θα γίνουν το 2019 (αρχίζουν οι αιτήσεις τον Ιανουάριο) και θα προκηρυχθούν οι υπόλοιποι μέσα στο 2019, την άνοιξη θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις. Είναι απολύτως συνεπές με τις επιταγές του Συντάγματος και τη νομολογία ΣτΕ και αντί να χαρούμε όλοι έχουμε αυτές τις αντιδράσεις που βλέπετε. Στον προϋπολογισμό είναι εγγεγραμμένες αυτές οι προσλήψεις.
Με τρελαίνουν οι ερωτήσεις τύπου “που θα βρείτε τα λεφτά”. Οι διορισμοί θα γίνουν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, θα προσμετράται η προϋπηρεσία 12 ετών και πρέπει αυτός ο άξονας να εξισορροπείται με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων. Οι διορισμοί γίνονται με αυτόν τρόπο και όχι με γραπτές εξετάσεις γιατί τόσοι εκπαιδευτικοί που έχουν κάνει τόσο πολλή δουλειά τόσα πολλά χρόνια είναι σωστό αυτό να λογίζεται ως ακαδημαϊκό προσόν Οι γραπτοί διαγωνισμοί τεχνικά μπορεί να καθυστερήσουν τη διαδικασία ακόμη και δύο χρόνια, γιατί θα έχουμε πάνω από 30.000 υποψήφιους μόνο για την ειδική αγωγή. Θέλουμε να μετράνε η προϋπηρεσία, το διδακτορικό, τα μεταπτυχιακά, υπάρχει ένα ερωτηματικό τι πραγματικά μετριέται με τις γραπτές εξετάσεις. Είναι αδιάβλητες αλλά όχι απαραίτητα αξιόπιστες, γιατί μπορεί κάποιος να βρεθεί σε μια κακή μέρα και κατά τα άλλα να έχει όλα τα προσόντα για διορισμό.
Για τις πανελλαδικές:
Είπαμε ότι θα ψηφίσουμε αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια και θα το ψηφίσουμε. Εμείς μιλάμε για διαβούλευση και το εννοούμε. Είμαστε πια σχεδόν έτοιμοι, ολοκληρώνουμε τη διαβούλευση. Τον Ιανουάριο θα ανακοινωθεί το τελικό μας σχέδιο που προβλέπει εισαγωγή σε κάποιες σχολές χαμηλής ζήτησης με το απολυτήριο και με εξετάσεις σε σχολές υψηλότερης ζήτησης. Η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει το νόμο που θα ψηφίσουμε αλλά κάναμε κάθε προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η συναίνεσή τους, όμως αφού δεν ήθελαν, εμείς προχωράμε. Θα δημιουργηθεί Νομική σχολή στην Πάτρα, γιατί να μη γίνει; Από του χρόνου στα νηπιαγωγεία και στην πρώτη δημοτικού οι τάξεις θα έχουν μάξιμουμ 22 παιδιά, τη μεθεπόμενη χρονιά όριο θα μπει στη δευτέρα δημοτικού κοκ. Κάναμε ομάδα πανεπιστημιακών παιδίατρων και άλλων επιστημόνων που συνεδρίασε ήδη μία φορά και θα συνεδριάσει ξανά τον Ιανουάριο συζητώντας το ενδεχόμενο αλλαγής της ώρας έναρξης των σχολείων, είναι πολύ ενδιαφέροντα τα συμπεράσματα σε διεθνές επίπεδο και θα τα λάβουμε υπόψιν μας.
Πανελλαδικές: Ποιοί θα δίνουν και ποιοί όχι εισαγωγικές εξετάσεις από το 2020
Τσίπρας: 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ -Αποφάσεις στο υπουργικό συμβούλιο