Το νέο σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών «δεν επαναφέρει την επετηρίδα», αλλά επιτρέπει «κι οι νεώτεροι να μπορούν να μπουν στον πίνακα» τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σχετικά με την τροπολογία για τις αλλαγές στο σύστημα που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Ο Κ. Γαβρόγλου ζήτησε να χαιρετιστεί το γεγονός ότι «για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια δεσμευόμαστε για 15.000 διορισμούς» παρατηρώντας ότι «αυτό το κέρδισε η ελληνική κοινωνία».
Ο Κ. Γαβρόγλου δεσμεύτηκε για αλλαγές στη μοριοδότηση με βάση και τα όσα ακουστούν κατά την επεξεργασία της τροπολογίας, τόνισε όμως ότι οι γενικές αρχές δεν θα αλλάξουν. Ο Κ. Γαβρόγλου σχολίασε ότι «είναι θέμα δικαίου» να υπάρχει ένα σύστημα που να μην αδικεί τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που «σήκωσαν ένα τεράστιο βάρος όλα αυτά τα χρόνια», αλλά και «να δίνει ελπίδα, να μην αποκλείει τους νέους που έχουν κάποια ακαδημαϊκά κριτήρια».
Ο Κ. Γαβρόγλου παρατήρησε ότι, εκτός από την κατάργηση των εξετάσεων, στο νέο σύστημα προβλέπεται και μοριοδότηση προϋπηρεσίας μέχρι 120 μήνες, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μετράνε οι έξτρα μήνες προϋπηρεσίας σε λιγότερο του 1% των αναπληρωτών. Ο Κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι η ερμηνεία του συντάγματος επιβάλλει να αξιολογούνται στο ίδιο επίπεδο τα ακαδημαϊκά προσόντα με την προϋπηρεσία, ενώ επισήμανε ότι για πρώτη φορά στο σύστημα διορισμών υπάρχουν ενιαίοι πίνακες και «δεν προτάσσεται κανείς, δεν ευνοείται κανείς επειδή έχει επαφή στο υπουργείο».
Ισορροπία μεταξύ περιφέρειας και κέντρου
Σε σχέση με τις συνέργειες του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ο Κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι τα κριτήρια ήταν κατά κύριο λόγο ακαδημαϊκά και για πρώτη φορά δημιουργήθηκαν ομάδες εργασίες από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους. Ο Κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των Πανεπιστημίων της περιφέρειας και του κέντρου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας Κώστας Φωτάκης παρατήρησε ότι στη μεταμνημονιακή εποχή η χώρα χρειάζεται τη «βέλτιστη αξιοποίηση ανθρώπινων πόρων και υποδομών». Η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη σημείωσε ότι σε προηγούμενες ενοποιήσεις το υπουργείο ενίσχυσε τα ιδρύματα με πόρους και θέσεις μελών ΔΕΠ. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο πρέπει «να καθοδηγήσει την αγορά, να είναι η ατμομηχανή για ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσωπο».
Τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου μετά την ακρόαση των φορέων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων