Λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στον δημοσιογράφο Σαμή Καραμπουγιούκογλου.
Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι υπάρχει γενικότερα μια αλλαγή φιλοσοφίας και πως ο νόμος που ψηφίστηκε είναι ο πρώτος νόμος μετά το 1974 που προχωρά όχι μόνο σε διοικητικές ρυθμίσεις, αλλά ιδρύει νέους θεσμούς και καθιερώνει διαδικασίες που εξασφαλίζουν μία ουσιαστική εξωστρέφεια των ΑΕΙ.
Η δημιουργία των Ακαδημαϊκών Περιφερειακών Συμβουλίων με τη συμμετοχή σε αυτά εκπροσώπων των Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων, η ίδρυση σε κάθε ΑΕΙ Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Εκπαίδευσης, η δυνατότητα ίδρυσης διετών δομών για παροχή επαγγελματικών πιστοποιητικών ευρωπαϊκών προσόντων και η δρομολόγηση διαδικασιών επίλυσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΤΕΙ είναι ορισμένες από τις καινοτομίες του νόμου που εξασφαλίζουν την παραπέρα σύσφιξη των σχέσεων των ΑΕΙ με την κοινωνία.
Ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε ότι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε καθιερώνει ακαδημαϊκούς κανόνες στο δημόσιο πανεπιστήμιο και βάζει φραγμό σε όσους αυθαιρετούν χρησιμοποιώντας το θεσμό του πανεπιστημίου προς ίδιον όφελος. Ο νόμος δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα εγγραφής στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών χωρίς να πληρώνουν τέλη φοίτησης οι οικονομικά ασθενέστεροι φοιτητές. Παράλληλα υποχρεώνει όσα μεταπτυχιακά προγράμματα χρειάζονται επιπλέον προσωπικό, να απευθύνονται πρώτα σε νέους επιστήμονες. Ικανοποιεί ένα αίτημα δεκαετιών των πολυτεχνικών σχολών για την ακαδημαϊκή αναβάθμιση των πενταετών πτυχίων τους και δημιουργεί τους όρους για την οριστική ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών αποφοίτων των ΤΕΙ. Παρέχει σε πανεπιστημιακά τμήματα τη δυνατότητα ίδρυσης προπτυχιακών ξενόγλωσσων σπουδών σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, εφόσον τηρούνται συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια.
Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου τόνισε πως ο συγκεκριμένος νόμος επαναφέρει τη δημοκρατική κατάκτηση του πανεπιστημιακού ασύλου των ιδεών και δίνει τη δυνατότητα εκπροσώπησης των φοιτητών στα όργανα διοίκησης, τη συγκρότηση πρυτανικού συμβουλίου καθώς και τη συμμετοχή όλων των τμημάτων στη Σύγκλητο.
Το επόμενο βήμα αλλαγών στην παιδεία θα είναι στο Λύκειο και στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σημείωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και τόνισε ότι η προτεραιότητα και η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας είναι το απολύτως αντιπαιδαγωγικό σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων να γίνει σύντομα παρελθόν. Θα θεσπιστεί ένα σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που θα στηρίζεται στο ισχυρό Εθνικό Απολυτήριο. Το σημερινό σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αν και αδιάβλητο, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια που υπονομεύει την εκπαιδευτική και παιδαγωγική λειτουργία του Λυκείου ως αυτόνομη βαθμίδα εκπαίδευσης. Tο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχει καταθέσει τις προτάσεις του, τις οποίες θα επεξεργαστεί το Υπουργείο και θα καταλήξει στις τελικές αποφάσεις.
Γαβρόγλου: Σταματήσαμε τον ευτελισμό της έννοιας της αριστείας
Στην ερώτηση αν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες στην κοινωνία για την κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, ο υπουργός κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι οι προσωπικές του απόψεις δεν έχουν σημασία και πως για την κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων θα πρέπει να γίνει μια δημόσια συζήτηση με ψυχραιμία και νηφαλιότητα.
Για τις Πιλοτικές Παρεμβατικές Δράσεις Υποστήριξης Μουσουλμανοπαίδων στα Νηπιαγωγεία της Θράκης ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε ότι η πολιτεία κάνει το αυτονόητο και δεν καταλαβαίνει τις αντιδράσεις των Διδασκαλικών συλλόγων Ν. Ξάνθης και Ροδόπης, ούτε σε τι ακριβώς διαφωνούν ούτε και τις ενστάσεις που διατυπώνουν. Τόνισε ότι υπήρξε σχετική ενημέρωση των εκπαιδευτικών κι αν χρειαστεί περισσότερη ενημέρωση έχουν την διάθεση να το κάνουν, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι αποφασισμένοι να υλοποιήσουν τις Πιλοτικές Παρεμβατικές Δράσεις Υποστήριξης Μουσουλμανοπαίδων στα Νηπιαγωγεία της Θράκης.
Για την Σαρία που εφαρμόζεται στην Θράκη και τις Δικαστικές Αρμοδιότητες των Μουφτήδων, ο υπουργός κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι οι συνθήκες για να ανοίξει η συζήτηση για τις αλλαγές που είναι αναγκαίες έχουν ωριμάσει. Ήδη έχει δημιουργηθεί μια συμβουλευτική ομάδα εργασίας που εργάζεται στην κατεύθυνση αυτή και όποιες αλλαγές είναι να γίνουν, θα γίνουν σε συνεργασία με τη μειονότητα και με ειλικρινή διάλογο.
Κλείνοντας ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ανάφερε ότι ενδεχομένως στα τέλη του φθινοπώρου να κάνει μια σειρά επισκέψεων στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.