Ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε μεταξύ άλλων χθες στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης πως το 15% των Μεταπτυχιακών δυσφημίζει το Πανεπιστήμιο.

“Αυτούς θέλετε να καλύψετε, αυτές τις αυθαιρεσίες θέλετε να καλύψετε, διότι το αυτοδιοίκητο δεν λέει πουθενά ότι δεν εποπτεύει ο Υπουργός

“Το 85% όλων των προγραμμάτων είναι άψογα” σημείωσε ο Κώστας Γαβρόγλου

«Έρχονται εκλογές καθηγητών, τις οποίες αναπέμπουμε πίσω. Έτσι δεν είναι; Δεν σας άκουσα να λέτε ότι είναι μια αντισυνταγματική λειτουργία. Έρχονται τα οικονομικά και, επίσης, αναπέμπονται πίσω κάποιες φορές», πρόσθεσε ο κ. Γαβρόγλου.

Ο υπουργός Παιδείας, συνέχισε την ομιλία τους υπογραμμίζοντας τα εξής:

Λέω λοιπόν ότι θέλει μια πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί αλλιώτικα καλύπτετε αυτούς που αυθαιρετούν. Και αυθαιρετούν εκείνοι οι οποίοι, με τον τρόπο που υπολογίζονται τα δίδακτρα, αφήνουν έξω τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες από τα πανεπιστήμιά μας.

Τα πανεπιστήμια μας, όσο δύσκολο και να σας είναι, παραμένουν δημόσια. Και τα τέλη φοίτησης θα είναι σύμφωνα με το κόστος και όχι τη ζήτηση. Είναι μια βαθιά διαφορά ανάμεσά μας, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητή.

Μιλήσατε γι’ αυτήν την υπόθεση της αξιολόγησης των . Εμείς τι κάνουμε; Θεωρούμε ότι η ΑΔΙΠ θα αξιολογεί. Πρώτον έχουμε μια δεύτερη διαδικασία αξιολόγησης. Ποιο είναι το πρόβλημα ακριβώς; Εσείς δεν ήσασταν όλοι αυτοί που λέγατε «αξιολόγηση και ξανά «αξιολόγηση»; Τώρα, που πάμε να βάλουμε και μια δεύτερη διαδικασία λέτε, «μπα,δεν πρέπει». Θέλει μεγάλη προσοχή γιατί δεν τα γνωρίζετε καλά τα ζητήματα

 

Εμείς τι κάνουμε; Βάζουμε πολλά φίλτρα. Λέμε ότι το τμήμα θα αποφασίζει. Θα πηγαίνει σε μια επιτροπή μέσα στο πανεπιστήμιο που αποτελείται από όλους τους κοσμήτορες και προεδρεύει ο αρμόδιος αντιπρύτανης. Θα το ξαναβλέπουν. Θα πηγαίνει στη Σύγκλητο και μετά θα έρχεται στο Υπουργείο. Για ποιον λόγο; Θα έρχεται στο Υπουργείο, γιατί υπάρχει μια απόφαση του ΣτΕ. Και η απόφαση του ΣτΕ αυτό που λέει είναι πώς θα προστατεύσει όσο γίνεται περισσότερο τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα ώστε να έχουν πρόσβαση στα πανεπιστήμια. Γι’ αυτό δημιουργείται μία επιτροπή, στην οποία θα υπάρχουν και πρυτάνεις -κάτι που προφανώς ξεχάσατε-, και με τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής ο Υπουργός θα αναπέμπει. Αν δεν τα θέλετε αυτά, θα πρέπει να βρείτε τρόπους να σταματήσει η αυθαιρεσία. Διότι με όλη αυτή τη κουβέντα που γίνεται, ξεχνάμε ότι πολλά μεταπτυχιακά είναι δωρεάν. Πολλά μεταπτυχιακά έχουν ένα συμβολικό τέλος. Αλλά υπάρχει και ένα 15%, όπως σας είπα, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα μπορέσει να γίνει περισσότερο ακριβό το μεταπτυχιακό.

Εμείς πάντως για να είμαστε πολύ ειλικρινείς, θα θέλαμε να είναι όλα δωρεάν. Σήμερα, δεν είναι ρεαλιστικό αυτό. Δεν είναι ρεαλιστικό ούτε καν ως αίτημα. Γι’ αυτό λέμε να υπάρχουν πολλαπλοί τρόποι με τους οποίους θα μπορέσουμε να ελέγξουμε, το λέω ξανά και ξανά, τις αυθαιρεσίες.

Άρα, ακαδημαϊκοί κανόνες, ποιότητα, υπέρ των οικονομικά αδύναμων, εκείνων που έχουν τα ακαδημαϊκά κριτήρια να εγγραφούν στα μεταπτυχιακά. Θα σας παρακαλούσα λοιπόν να μην ταλαιπωρηθούμε άλλο με αυτόν το δικονομίστικο τρόπο διότι, ουσιαστικά, πάτε με αυτούς τους τρόπους να καλύψετε αυτούς που υπονομεύουν ένα από τα καλύτερα στοιχεία των πανεπιστημίων μας σήμερα που είναι τα μεταπτυχιακά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025