«Η ένταξη των στις εκπαιδευτικές δομές είναι ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα. Ήδη, μετά τα περυσινά γεγονότα έχουμε στείλει ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία, έχουμε ευαισθητοποιήσει τους καθηγητές».

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο».

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι σε κάποιες περιπτώσεις «ο ρατσισμός είναι ανείπωτος», ωστόσο, υπογράμμισε ότι υπάρχουν περιοχές, όπου η ενσωμάτωση των παιδιών είναι «συστηματική» και «καθηγητές που δίνουν μία αξιοσέβαστη μάχη σε μία πολύ δύσκολη καθημερινότητα».

«Τα αποτελέσματα είναι ανομοιογενή», σημείωσε ο υπουργός, «έχουμε εξαιρετικές επιτυχίες -σε συνεργασία και με συλλόγους Ρομά- σε ορισμένες περιοχές, σε άλλες δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε παρά τις προσπάθειές μας, που θα συνεχίσουμε. Στην Άμφισσα δεν έχουμε ενδείξεις ακραίων καταστάσεων».

Εξάλλου, ο κ. Γαβρόγλου επεσήμανε ότι όπου διαπιστώνεται ότι οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο, γίνονται προσπάθειες για να πειστούν να τα στείλουν.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «τα παιδιά αυτά -και οι οικογένειές τους- είναι πάρα πολύ επιρρεπή σε αυτό που εισπράττουν από την κοινωνία, είναι ένα πάρα πολύ ασταθές κοινωνικό σύνολο, που επηρεάζεται πολύ γρήγορα από αυτά που συμβαίνουν γύρω τους».

«Έχουν έναν τρόπο ζωής που πρέπει να τον σεβαστούμε, πρέπει όλες οι κοινωνίες και οι τοπικότητες να τον αποδεχθούν, να βοηθήσουμε να είναι ένας τρόπος ζωής που δεν θα υποφέρουν οι άνθρωποι αυτοί από τις καταρρακτώδεις βροχές, τις επιδημίες, κλπ, είναι δική μας υποχρέωση» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025