Συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στον ρ/σ “ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ” – Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στο χτεσινό συμβάν στο γραφείο του, όταν ομάδα 40 ατόμων περίπου μπήκε στο κτίριο και ανενόχλητοι ανέβηκαν στο γραφείο του, συνοδεία δημοσιογράφων, «έχει ένα ενδιαφέρον ότι ήταν μαζί τους», όπως είπε χαρακτηριστικά. Για την πόρτα, όπως είπε, ήταν κλειστή, αλλά δεν ήταν δύσκολο να ανοίξει.
Για την συζήτηση που ακολούθησε, ο ίδιος σημείωσε ότι από την πλευρά του δεν ήταν έντονη. Οι μαθητές και φοιτητές αναφέρθηκαν σε κάποια θέματα, από τα οποία όπως είπε «υπάρχουν πολλά ζητήματα με τα οποία συμφωνώ», αλλά και άλλα «που απορρέουν από ελλιπή γνώση των θεμάτων» στα οποία αναφέρθηκαν, κάτι που επεσήμανε στους νεαρούς.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι ο ίδιος δεν αισθάνθηκε και δεν ήταν καθόλου απειλούμενος, καθώς «πολλές φορές ο δημόσιος διάλογος γίνεται λίγο έντονος, από τη στιγμή όμως που δεν υπάρχει φυσική βία εγώ δεν θεωρώ έναν υψηλό τόνο φωνής ως κάτι που εκβιάζει».
Ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι υπάρχει θέμα ουσίας και αυτό πρέπει να δούμε, την ώρα που πολλά ΜΜΕ δυστυχώς μένουν στην εικόνα, όπως με τις αναφορές σε δήθεν έλλειψη υπολογιστή στο γραφείο του υπουργού. «Αν δείτε, φαίνεται, είναι κάτω από τους αγκώνες μου, είναι ο προσωπικός μου υπολογιστής με τον οποίο δουλεύω και στο αυτοκίνητο και στο σπίτι … και φαίνεται, να πείτε ότι δεν φαίνεται…» υπογράμμισε, ενώ χαρακτήρισε «αστεία πράγματα» τα σχόλια για την εικόνα του γραφείου.
«Εγώ μένω στα παιδιά», επανέλαβε ο κ. Γαβρόγλου, που εκφράζουν έναν θυμό και ένα αδιέξοδο. Αν διώξουμε τις εικόνες και τις ανοησίες που γράφονται, πρέπει να δούμε γιατί εκφράζουν θυμό με τον τρόπο που τον εκφράζουν.
«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι και κυρίως η Αριστερά γιατί γίνονται ορισμένα πράγματα», σημείωσε και αναφέρθηκε αναλυτικά στην πρόταση αναμόρφωσης της Γ΄ Λυκείου, με ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών στη Β΄ Λυκείου, ώστε στην Γ΄ να υπάρχουν πολύ λιγότερα μαθήματα και δυνατότητα εισόδου σε σχολές χωρίς εξετάσεις. «Τα παιδιά ήταν σε πλήρη σύγχυση … μας αναγκάζετε να πάμε στα φροντιστήρια» είπαν.
Πρέπει τα παιδιά να σκεφτούν, συνέχισε ο ίδιος, να μην πηγαίνουν σε εύκολες λύσεις, καθώς σήμερα έχει μετασχηματιστεί ο τρόπος που ενημερώνονται, όπως όλοι, έχει μετασχηματιστεί ο γραπτός, έντυπος λόγος, κάτι που επηρεάζει το πώς διαβάζουμε, πώς σκεπτόμαστε, πόσο προσεκτικοί είμαστε όταν διαβάζουμε. Αυτές οι αλλαγές είναι πέραν καλού ή κακού, είναι συγκλονιστικές, όπως τόνισε. Ο κόσμος δεν ενημερώνεται πια, ούτε από την τηλεόραση ούτε από τις εφημερίδες, μέρος της ενημέρωσης είναι πια οι εύκολες ατάκες. Αυτά δημιουργούν μία νέα κατάσταση. Φυσικά, οι κοινωνίες πάντα βρίσκουν τρόπους ισορροπίας, αλλά δεν έχει ακόμη βρεθεί ένας κώδικας δεοντολογίας.
Για το αποτέλεσμα της συζήτησης, σημείωσε ότι πάντα όταν οι άνθρωποι συζητούν κάτι μένει στο μυαλό τους, όπως «και σε εμένα έμεινε», είπε ο κ. Γαβρόγλου. «Ακόμη και αν διαφωνείς, κάτι θα “γρατζουνίσει” το μυαλό σου, η Δημοκρατία είναι αυτά τα γρατζουνίσματα, αυτές οι συζητήσεις».