Νομικά ασταθή, χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στο Ραδιόφωνο 24/7 την απόφαση του συλλόγου εκδοτών να διακόψει τη διανομή επιστημονικών συγγραμμάτων σε 200.000 φοιτητές και σπουδαστές το χειμερινό εξάμηνο 2016-2017
“Τα βιβλία φέτος θα δοθούν, δεν μπορούν νομικά να κάνουν αλλιώς οι εκδότες. Στη σύμβαση που έχουν υπογράψει, δεν αναφέρεται πουθενά ότι εάν καθυστερήσει το υπουργείο τις πληρωμές, αναστέλλεται η διανομή τους στα Ανώτατα Ιδρύματα. Δεν υπάρχει καμία νομική δικαιολογία σε όλο αυτό. Ας το θεωρήσουμε λοιπόν ως καλοπροαίρετη πίεση, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποπληρωμής”, είπε ο κ. Γαβρόγλου, υπολογίζοντας ότι το ύψος της οφειλής αγγίζει τα περίπου 50 εκατ. ευρώ.
“Δεν υπήρξε τρύπα ποτέ. Πριν 1.5 χρόνο, το υπουργείο άλλαξε τις διαδικασίες κοστολόγησης και αυτό προκάλεσε ίσως μια μικρή καθυστέρηση. Ωστόσο, πριν λίγες ημέρες καταβάλλαμε κοντά 9 εκατ. ευρώ”, συνέχισε και ανεξαρτήτως με τη στάση του ΔΣ του ΣΕΕΒΙ, υπογράμμισε ότι: “Δεν θα αλλάξουμε στάση ως προς τις πληρωμές και ελπίζω να μην υπάρξει σύγκρουση”.
Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, το αρμόδιο υπουργείο πρότεινε στους εκδοτικούς οίκους, να σταματήσει η τιμολόγηση του κάθε βιβλίου ξεχωριστά και να προχωρήσουν διά της αμεσότερης οδού της τιμολόγησης ανά εκδότες και ανά πανεπιστήμιο, κάτι που δεν βρήκε σύμφωνο τον επιχειρηματικό κόσμο των εκδοτών.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Παιδείας, εξήγησε ότι: “Οι επιχειρήσεις αυτές συνεχίζουν να πληρώνονται, όπως πληρώνονταν τόσα χρόνια. Και δεν θέλουμε να ανοίξουμε το ζήτημα κι άλλο, αλλά εννέα εκδοτικοί οίκοι απορροφούν το 50% (30 εκατ. ευρώ) από τα 60 εκατ. ευρώ που δεσμεύονται κάθε χρόνο για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα. Εάν λοιπόν θέλουν να μιλήσουμε-επειδή έχουμε κάνει την έρευνα και είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε δημόσια με στοιχεία-ας μιλήσουμε όχι μόνο για την ποιότητα, αλλά και για το αντικείμενο μελέτης που δίδεται σε φοιτητές. Γιατί υπάρχουν δουλειές που μπορούμε να τις κάνουμε σαν καουμπόι, όμως υπάρχουν και άλλες που το θέμα της κοινωνικής διάστασης είναι βεβαρημένο”. Και συνέχισε: “Μπορεί να διαφωνούμε με τους μονοπωλιακούς παίχτες, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και αλλιώς”, χωρίς φυσικά να κατονομάζει τους επιχειρηματίες.
Ο ίδιος μάλιστα έθιξε το σοβαρό ζήτημα της πολυδάπανης δραστηριότητας των έντυπων συγγραμμάτων στην εποχή της digital era, λέγοντας πως είναι επιτακτική η ανάγκη της ριζικής αναδιάρθρωσης του έντυπου λόγου. “Πάμε ιστορικά σε άλλη περίοδο. Και ήδη επεξεργαζόμαστε όχι την κατάργηση του έντυπου λόγου, αλλά τις δυνατότητες πρόσβασης των φοιτητών σε πληθώρα ηλεκτρονικών βιβλίων. Και αυτό θέλει προγραμματισμό και επιστημονικές επιτροπές που θα συντονίσουν αυτό το έργο”.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός άφησε υπαινιγμούς περί της πολιτικής στόχευσης της κινητοποίησης των εκδοτών, με τα “βέλη” να στρέφονται – σύμφωνα και με την χτεσινή υπουργική ανακοίνωση – στη ΝΔ: “Αναρωτηθήκαμε και εμείς, όταν είδαμε την ανακοίνωση των εκδοτών. Πέρα όμως από την ηθική διάσταση, έγινε την ίδια ημέρα που οι καναλάρχες προσέφυγαν εναντίον του ΕΣΡ στο ΣτΕ και την ίδια ημέρα, που ο υπουργός Μεταφορών έστειλε στο Πειθαρχικό όσους αρνιόνταν να εκδώσουν ηλεκτρονικά εισιτήρια. Δεν θέλω να το σχολιάσω περαιτέρω βέβαια, αλλά το ‘ταυτόχρονο’ της υπόθεσης γεννά ερωτηματικά”.
Πάντως, δεν διευκρίνισε ποια θα είναι τα βήματα του υπουργείου, σε περίπτωση που οι εκδότες σκληρύνουν τη στάση τους. “Έχουμε αποφασίσει ποια θα είναι τα βήματά μας, αλλά θα τα δείτε όλα εντός ημερών. Θα παρακαλούσα όμως τους εκδότες να μην οξύνουν την κατάσταση και να διαβεβαιώσω ότι πάση θυσία τα βιβλία θα διανεμειθούν στους φοιτητές”.
Τί θα γίνει με τα πανεπιστημιακά συγγράμματα;