ΦΠΑ στην Παιδεία Το απίστευτο σήριαλ που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ
Κάθε ρεκόρ ασυναρτησίας έχει καταρρίψει η κυβέρνηση στο θέμα του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική Εκπαίδευση. Ξεκίνησε βάζοντάς το στο μνημόνιο, αλλά όταν προεκλογικά ξεσηκώθηκε το σύμπαν, άρχισε να λέει διάφορα «παλαβά» του τύπου «οι δανειστές το επέβαλαν». Και όταν η Κομισιόν αποκάλυψε ότι η Αθήνα το επέλεξε, αντί για 23% ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας, βγήκε ο Αλέξη Τσίπραςκαι είπε «παρακαλώ την υπηρεσιακή κυβέρνηση να το αποσύρει, θα βρούμε άλλο ισοδύναμο μέτρο»…
Μετά τις εκλογές άρχισαν να ψάχνουν και να μη βρίσκουν ισοδύναμο. Κατέληξαν, λοιπόν, στο 6% για τα φροντιστήρια και στο 13% για τα ιδιωτικά σχολεία. Κάπου εκεί άρχισε να χάνει ¨στροφές» ο υπουργός Παιδείας και να υποστηρίζει ότι οι αυξήσεις είναι «πενταροδεκάρες», ότι όσοι στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά είναι «εύποροι» και ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που κάνει το ίδιο, «εύπορος είναι»…
Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο Επίτροπος Μοσκοβισί και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει διαβάθμιση στο ΦΠΑ. Ή 23% παντού ή μηδέν. Οπότε επανήλθε ο Νίκος Φίλης για να πει ότι προτιμά να μπει 23% σε μια κοινωνική ομάδα «ευπόρων», παρά 23% σε όλους τους Έλληνες -για παράδειγμα, με την επιβολή 23% στο κρέας.
Το αλαλούμ συνεχίστηκε, με το υπουργείο Οικονομικών να διοχετεύει σενάρια για αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας σε όλα τα αυτοκίνητα -ακόμη και σε όσα εξαιρούσε το κράτος τα προηγούμενα χρόνια. Νέος πανικός στην αγορά και πάλι…πίσω Γιάννη τα καράβια...
Σήμερα, πέντε εβδομάδες μετά τις εκλογές, το πράγμα φαίνεται πως ξαναγυρνά στην επιβολή 23% στο μοσχαρίσιο κρέας. Εκεί, δηλαδή, που η κυβέρνηση είχε πει «όχι» εξαρχής. Αλλά ας μην το δέσουμε κόμπο. Η γελοιότητα πιθανώς δεν τέλειωσε ακόμη.
aixmi.gr
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΚΚΕ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
Τροπολογία για την απόσυρση του ΦΠΑ και την κάλυψη της απώλειας εσόδων από τηφορολογία των επιχειρηματικών ομίλων, κατέθεσαν σήμερα , προς ψήφιση, στη Βουλή, οι Βουλευτές του ΚΚΕ.
Η τροπολογία, έχει ως εξής:
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Για το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών».
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Με την προτεινόμενη διάταξη, ρυθμίζεται το ζήτημα που προέκυψε από την κατάργηση της απαλλαγής των τυπικών υπηρεσιών άτυπης και τυπικής ιδιωτικής εκπαίδευσης από ΦΠΑ, με τους ν. 4334/2015 και 4336/2015.
Η επιβολή ΦΠΑ στις δομές της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αυξάνει το μηδενικό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και φορτώνει νέα βάρη σε λαϊκές οικογένειες, που προσπαθούν μέσω της παραπαιδείας ή και άλλων παράλληλων ιδιωτικών δομών να καλύψουν τις ελλείψεις του δημόσιου σχολείου.
Πρόκειται για μέτρο που επιβαρύνει ραγδαία τον οικογενειακό προϋπολογισμό εκατομμυρίων εργαζομένων και αντικειμενικά θα ορθώσει νέα εμπόδια στην πρόσβαση των παιδιών στη μόρφωση. Γι’ αυτό το λόγο κρίνεται αναγκαία η κατάργησή του.
Το ΚΚΕ απορρίπτει τη λογική των «ισοδύναμων μέτρων» που σε τελευταία ανάλυση διατηρούν την φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, αλλάζοντας απλά τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται. Διεκδικεί την αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%.
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Για το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών».
Προστίθεται άρθρο ως ακολούθως:
ΑΡΘΡΟ
«1. Καταργούνται, αφότου ίσχυσαν, η περίπτωση 1β της υποπαραγράφου Δ2 της παραγράφου Δ΄, του άρθρου 2 του Ν. 4336/2015 (ΦΕΚ 94 Α΄) και η παράγραφος 1β του άρθρου 1 του Ν. 4334/2015 (ΦΕΚ 80 Α΄).
2. Επαναφέρονται σε ισχύ οι διατάξεις της περίπτωσης ιβ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Ν. 2859/2000 (ΦΕΚ 248 Α΄), όπως αντικαταστάθηκαν με την παράγραφο 2 του άρθρου 9 του Ν.2954/2001 (ΦΕΚ Α΄ 255).
3. Η όποια απώλεια εσόδων καλύπτεται από τη φορολογία των επιχειρηματικών ομίλων».
Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2015
Οι προτείνοντες βουλευτές
Καραθανασόπουλος Νίκος Δελής Γιάννης Γκιόκας Γιάννης Τάσσος Σταύρος Συντυχάκης Μανώλης Λαμπρούλης Γιώργος
Συνάντηση ΟΙΕΛΕ με Ν. Σοφιανό
Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση ανάμεσα σε εκπροσώπους του Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ και το Μέλος της ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κ. Ν. Σοφιανό και τον Υπεύθυνο Παιδείας και Μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ κ. Σπύρο Μαρίνη. Οι αιρετοί της Ομοσπονδίας παρουσίασαν στους εκπροσώπους του κόμματος τις επιπτώσεις της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Επίσης αναφέρθηκαν στο φλέγον θέμα της επαναφοράς της εποπτείας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Παιδείας.
Ο κ. Σοφιανός συμφώνησε ότι η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι ένα ταξικό μέτρο που πλήττει κατά κύριο λόγο τα λαϊκά στρώματα. Ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας ότι το ΚΚΕ κατάθεσε σήμερα στη Βουλή τροπολογία για την απόσυρση του ΦΠΑ .
Σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ο κ. Σοφιανός τόνισε ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει κάθε νομοθετική πρωτοβουλία βελτίωσής τους και συμφώνησε ότι η επανασύσταση της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης είναι απαραίτητη για την καλύτερη κρατική εποπτεία στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Τέλος οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρχει ευρύτερη συνεργασία για τα ζητήματα του κλάδου με σκοπό την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών που έχει για τους εργαζόμενους η εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των Μνημονίων.
ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ
Την κατάργηση του συντελεστή 23% για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα γηροκομεία ζητά το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο με τα προπαιτούμενα.
Την τροπολογία υπογράφουν οι Γιάννης Μανιάτης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Βασίλης Κεγκέρογλου.
Ολόκληρη η τροπολογία:
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο νομοσχέδιο με θέμα «ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2012/27/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 25ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012, «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ, ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ 2009/125/ΕΚ ΚΑΙ 2010/30/ΕΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ 2004/8/ΕΚ ΚΑΙ 2006/32/ΕΚ», ΟΠΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 2013/12/ΕΕ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 13ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2013 «ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2012/27/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ, ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ» ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.»
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
1. Με την προτεινόμενη διάταξη της παραγράφου 1 ρυθμίζεται το σοβαρό ζήτημα που προέκυψε από την κατάργηση της απαλλαγής των τυπικών υπηρεσιών άτυπης και τυπικής ιδιωτικής εκπαίδευσης από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ, με τους πρόσφατους ν. 4334/2015 και 4336/2015. Με την προτεινόμενη κατάργηση, επαναφέρονται σε ισχύ οι διατάξεις της περίπτωσης ιβ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Ν. 2859/2000 (Α΄ 248), όπως αντικαταστάθηκαν με την παράγραφο 2 του άρθρου 9 του Ν. 2954/2001 (Α΄ 255)
Η ήδη συντελεσθείσα κατάργηση της ανωτέρω απαλλαγής υπολογίζεται με βεβαιότητα ότι θα έχει δυσβάστακτες συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο, η έκταση των οποίων είναι δυσχερές να προβλεφθεί εκ των προτέρων. Η ιδιωτική εκπαίδευση με τις δομές της, έχει σήμερα ένα σημαντικό συμπληρωματικό ρόλο στο όλο σύστημα εκπαίδευσης, καθώς προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες σε εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους, και απασχολεί δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους. Η επιχειρηθείσα υπαγωγή των υπηρεσιών της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε καθεστώς υποχρεωτικής καταβολής ΦΠΑ πλήττει σε αδικαιολόγητα επαχθή βαθμό ευρέα στρώματα του κοινωνικού συνόλου, με παιδιά που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών και Ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΙΕΚ).
Εξ άλλου, τίθεται σοβαρό ζήτημα συμβατότητας των καταργούμενων διατάξεων με τα άρθρα 132 και 133 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ, ως προς τα όρια της διακριτικής ευχέρειας των κρατών μελών να εισάγουν εξαιρέσεις από την απαλλαγή ΦΠΑ για τους παρόχους εκπαίδευσης που είναι αναγνωρισμένοι από την αρμόδια Αρχή. Και τούτο διότι, όπως έχει ήδη κριθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (υπ’ αριθ. C 319/2012 απόφαση, Minister Finansów κατά MDDP sp. z o.o. Akademia Biznesu, sp. komandytowa, σκέψεις 31, 33, 35), η επιδίωξη εμπορικού σκοπού από ιδιωτικούς παρόχους εκπαίδευσης, δεν μπορεί να αποκλείει τη χορήγηση της απαλλαγής ΦΠΑ, εφόσον αυτοί επιδιώκουν σκοπούς παρεμφερείς με αυτούς των λόγω οργανισμών δημοσίου δικαίου, οι οποίοι ρητώς εξαιρούνται του ΦΠΑ. Ως εκ τούτου, με τις καταργούμενες διατάξεις τίθεται και ζήτημα άνισης φορολογικής μεταχείρισης μεταξύ των εκπαιδευτικών οργανισμών των δύο αυτών κατηγοριών.
2.Με την προτεινόμενη διάταξη επιδιώκεται η αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των ατόμων της τρίτης ηλικίας, που αποτελούν μια από τις πιο ευπαθείς ομάδες στη χώρα μας, καθώς και των οικογενειών τους που τους στηρίζουν οικονομικά από την απότομη επιβάρυνση τους κόστους διαβίωσης τους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων που επήλθε με την μεταφορά της συγκεκριμένης κατηγορίας υπηρεσιών στον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ. Με την προτεινόμενη διάταξη οι υπηρεσίες αυτές κατατάσσονται εκ νέου στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%).
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο νομοσχέδιο με θέμα «ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2012/27/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 25ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012, «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ, ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ 2009/125/ΕΚ ΚΑΙ 2010/30/ΕΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ 2004/8/ΕΚ ΚΑΙ 2006/32/ΕΚ», ΟΠΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 2013/12/ΕΕ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 13ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2013 «ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2012/27/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ, ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ» ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.» προστίθεται άρθρο ως εξής:
1. Καταργούνται, αφότου ίσχυσαν, η περίπτωση β της υποπαραγράφου Δ2 της παραγράφου Δ του άρθρου 2 του Ν. 4336/2015 (Α΄ 94) και η παράγραφος β του άρθρου 1 του Ν. 4334/2015 (Α΄ 80).
2. Στο κεφάλαιο Β υπό τον τίτλο «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» του Παράρτηματος III του N. 2859/2000 (Α΄ 248) προστίθεται περίπτωση 4, ως εξής:
4.Η παροχή υπηρεσιών από φιλανθρωπικούς οργανισμούς ή από οίκους ευγηρίας που ενεργείται στο πλαίσιο της κοινωνικής πρόνοιας, εφόσον δεν καλύπτονται με το άρθρο 22».
Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου ισχύει αναδρομικά από την ημερομηνία ισχύος των διατάξεων της περίπτωσης γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 4334/2015.