Μεγάλο είναι το άγχος για τις Πανελλήνιες 2023 μετά τις σοβαρές επιθέσεις, που δέχτηκε η Τράπεζα Θεμάτων -Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις επιθέσεις χάκερ στην Τράπεζα Θεμάτων – Έχουν δοθεί και οι σχετικές διαβεβαιώσεις από τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης .
Δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις πανελλήνιες 2023 διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), Ιωάννης Αντωνίου, μετά το διπλό «blackout» με την Τράπεζα Θεμάτων, λόγω επίθεσης χάκερ.
Όπως σημείωσε ο κ. Αντωνίου, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, «το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων είναι πολύ πιο απλό» σε σύγκριση με εκείνο της Τράπεζας Θεμάτων, στην οποία υπάρχουν 24.165 θέματα και περίπου 1.900 Λύκεια καλούνται να επιλέξουν καθημερινά κάποιο θέμα με ξεχωριστό πρόγραμμα.
Δείτε όλες τις ειδήσεις για τις Πανελλήνιες 2023 στο iPaidia.gr
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, στις πανελλήνιες εξετάσεις υπάρχουν μόνο 12 μαθήματα. Ο πολύ μικρός αυτός αριθμός σε συνδυασμό με το ότι υπάρχει μόνο μία εξεταστική επιτροπή που βγάζει τα θέματα κάνει τη διαδικασία πολύ πιο απλή και ασφαλή.
«Ουσιαστικά είναι η μεταφορά», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΙΕΠ, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι μετάδοσης των θεμάτων, πράγμα που διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας.
«Κανένας μαθητής δεν θα αποκλειστεί από τις πανελλαδικές»
Υπενθυμίζεται ότι σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης τονίζεται ότι «οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια».
«Κανένας μαθητής της Γ’ Λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων», σημειώνεται παράλληλα.
«Υπογραμμίζεται εκ νέου, ότι η πλατφόρμα Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ trapeza.iep.edu.gr, που φιλοξενείται στο ΕΔΥΤΕ είναι απολύτως διακριτή από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων», καταλήγει η ανακοίνωση των υπουργείων.
Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις επιθέσεις χάκερ στην Τράπεζα Θεμάτων
Μετά τα σοβαρά περιστατικά επιθέσεων στα συστήματα του υπουργείου Παιδείας για τη μετάδοση των θεμάτων των εξετάσεων των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων, ο πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων για την αποτίμηση της κατάστασης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, οι επιθέσεις ήταν μεγάλης έντασης και παραπέμπουν σε ισχυρό κίνητρο και τεχνογνωσία, ωστόσο αποκρούστηκαν αποτελεσματικά από τις υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων.
Διαπιστώθηκε η οργανωτική και επιχειρησιακή επάρκεια των φορέων της Ελληνικής Δημοκρατίας να κινητοποιήσουν αν χρειαστεί ό,τι είναι αναγκαίο προς αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων που μπορεί να επιχειρηθούν στο αμέσως προσεχές μέλλον.
Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, η Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Συστημάτων Υποδομών και Εξετάσεων, που έχει την ευθύνη για τις πανελλαδικές, με αφορμή την αυριανή έναρξη των εξετάσεων για τα ΕΠΑΛ, έστειλε εγκύκλιο προς όλα τα Εξεταστικά Κέντρα με συνοπτικές οδηγίες για τη διενέργεια των διαγωνισμών.
Πανελλήνιες 2023: Τι αλλάζει στο μηχανογραφικό – Τι επιτρέπεται να έχετε μαζί σας
Όσον αφορά στη λειτουργία συστήματος ασφαλούς μετάδοσης θεμάτων (ΣΑΜ) αναφέρεται ότι ίδιοι οι πρόεδροι των Επιτροπών Εξεταστικών Κέντρων πρέπει να μεριμνούν, ώστε:
O εξοπλισμός του ΣΑΜ να μην χρησιμοποιείται για καμία άλλη εργασία, εκτός αυτής της μετάδοσης θεμάτων. Καθημερινά, μετά το πέρας των εξετάσεων, θα πρέπει να απενεργοποιείται στο σύνολό του (router, PC εκτυπωτής).
Σε καμία περίπτωση το USB dongle δεν θα πρέπει να παραμένει συνδεδεμένο πάνω στο router προς αποφυγή άσκοπης κατανάλωσης δεδομένων.
Δεν θα πρέπει να γίνονται επεμβάσεις στο λογισμικό που διαθέτει, χωρίς την πρότερη ενημέρωση των τεχνικών υποστήριξης του συστήματος στο ΥΠΑΙΘ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. – να γίνεται πολύ προσεκτική αντιπαραβολή των θεμάτων, όπως αυτά εμφανίζονται στην οθόνη του Η/Υ και όπως εμφανίζονται στην εκτύπωση, ειδικά σε θέματα με πίνακες, διαγράμματα, κλπ. – να παραληφθούν τα θέματα, κοινά για ημερήσιους και εσπερινούς υποψηφίους.
Από την Πέμπτη 1-6-2023, πρώτη ημέρα των εξετάσεων ΕΠΑΛ, και κάθε ημέρα εξέτασης, οι χειριστές πρέπει να βρίσκονται στη θέση τους στις 06:15 και το σύστημα να είναι σε ετοιμότητα στις 06:30, προκειμένου να γίνονται οι δοκιμαστικές εκπομπές μηνυμάτων, μέχρι την ώρα αποστολής των θεμάτων στα Ε.Κ. (08:30). Με βάση τα παραπάνω, παρακαλούμε όλους τους εμπλεκόμενους για την άμεση ενημέρωση και την πιστή εφαρμογή της παρούσας.
Οι οδηγίες για τους επιτηρητές
Οι επιτηρητές έχουν βασική υποχρέωση ώστε με τη στάση και συμπεριφορά τους να δημιουργούν κλίμα ηρεμίας και σεβασμού των εξεταζομένων, ώστε οι υποψήφιοι να πειθαρχούν στις υποδείξεις τους. Επισημαίνεται ότι ο ρόλος των επιτηρητών είναι από τους βασικότερους παράγοντες για την αδιάβλητη διεξαγωγή των εξετάσεων και γι’ αυτό και η ευθύνη τους είναι αυξημένη απέναντι στο σύνολο των εξεταζομένων μαθητών και όχι μόνο της αίθουσας που επιτηρούν.
Οι επιτηρητές πρέπει να ελέγχουν διακριτικά και να επισημαίνουν στους εξεταζόμενους ότι κατά την είσοδό τους στην αίθουσα εξέτασης δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή αποθήκευσης πληροφοριών ή επικοινωνίας ή οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δολιεύεται τις εξετάσεις.
Δεν επιτρέπεται να δίνουν από μόνοι τους οδηγίες, διευκρινίσεις ή υποδείξεις για τα θέματα στους διαγωνιζόμενους.
Εφόσον διαπιστώσουν ότι κάποιος εξεταζόμενος δολιεύεται τις εξετάσεις ή δε συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις τους ή παρενοχλεί τους λοιπούς εξεταζόμενους, αφαιρούν το τετράδιο από τον υποψήφιο και ενημερώνουν αμέσως τον πρόεδρο της Επιτροπής Ε.Κ. Στην περίπτωση αυτή ο υποψήφιος παραμένει εντός της αίθουσας μέχρι να αποφασίσει σχετικά η Επιτροπή Ε.Κ.
Μεριμνούν για την επικόλληση των αυτοκόλλητων στις οικείες θέσεις, μετά την είσοδο των εξεταζομένων και πριν την έναρξη της εξέτασης, σύμφωνα με τις οδηγίες που περιέχονται στις οικείες εγκυκλίους και επικαλύπτουν τον οικείο χώρο με αδιαφανές αυτοκόλλητο. Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή στην επικόλληση των αυτοκόλλητων η οποία πρέπει να γίνεται κατά τρόπο που το μέρος που έχει την κόλλα να μην επικολλάται πάνω στα ατομικά στοιχεία ή στο αυτοκόλλητο αριθμητήριο του τετραδίου.
Ενημερώνουν τους υποψηφίους ότι τα τελευταία φύλλα του τετραδίου μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τον υποψήφιο ως πρόχειρο, αφού αναγράψει σαφώς την ένδειξη ΠΡΟΧΕΙΡΟ σε όσες σελίδες χρησιμοποιήσει ως πρόχειρες, οι οποίες δεν βαθμολογούνται σε καμία περίπτωση. Επισημαίνουν στους υποψηφίους την ανάγκη να διαχειριστούν τις σελίδες του τετραδίου με φειδώ, καθώς δεύτερο τετράδιο δεν θα δοθεί σε κανέναν υποψήφιο, χωρίς την πρότερη ενημέρωση της Κ.Ε.Ε., αφού οι σελίδες του τετραδίου είναι επαρκείς για τις απαντήσεις. Ανακοινώνουν στους υποψηφίους σε κάθε αίθουσα ότι τόσο κατά την αναγραφή των ονομαστικών τους στοιχείων στην αρχή της εξέτασης όσο και κατά την αναγραφή των απαντήσεων δεν πρέπει να διπλώνουν τα εξώφυλλα του τετραδίου τους ή να τσαλακώνουν το τετράδιο.