Μειωμένη για ακόμη μια χρονιά η συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές – Χωρίς αποτέλεσμα μέχρι αργά προχθες το βράδυ. Μια περίεργη ησυχία επικρατούσε νωρίς προχθες το απόγευμα στους δρόμους περιμετρικά των Εξαρχείων.
Η ατμόσφαιρα μύριζε χημικά και καμένα σκουπίδια. Στα στενά γύρω από τη Νομική, το Χημείο και το Πολυτεχνείο αυτοκίνητα και περαστικοί ήταν λιγότεροι από όσους βλέπει κανείς τις καθημερινές. Είχαν μόλις εκτονωθεί οι εντάσεις και τα επεισόδια έξω -μα και μέσα- από τους χώρους που γίνονταν οι φοιτητικές εκλογές…
Για μια ακόμη χρονιά, σύμφωνα με την avgi.gr, η προσέλευση των φοιτητών ήταν μειωμένη. «Κάθε χρόνο έρχονται και λιγότεροι φοιτητές να ψηφίσουν. Και είναι λογικό, αφού εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να περιφρουρήσουμε τις διαδικασίες μας» λέει η Μαρία Φ., φοιτήτρια στο τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ, που «στήνει» την κάλπη του στο Νέο Χημείο, στην οδό Ναυαρίνου. Η Μαρία είναι οργανωμένη, συμμετέχει σε σχήμα, κι όμως λέει ότι καταλαβαίνει όσους δεν έρχονται να ψηφίσουν. «Πώς να έρθουν; Αφού κάθε χρόνο μυρίζει πιο πολύ ‘μπαρούτι’».
Έξω από το Νέο Χημείο, στο λεγόμενο «Παιδαγωγικό», ομάδα αγνώστων επιτέθηκε λίγο μετά τις 14.00 το μεσημέρι σε φοιτητές των παρατάξεων. Με πέτρες, κροτίδες, φωτοβολίδες, μάρμαρα, αλλά και καδρόνια οι άγνωστοι -δεν ήταν πάνω από 20- κινήθηκαν εναντίον του συγκεντρωμένου πλήθους. Οι φοιτητές μπήκαν μέσα στο κτήριο, οι πόρτες παρέμειναν όμως ανοικτές. Μέλη της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας (της φοιτητικής παράταξης του ΚΚΕ) έμειναν να απωθήσουν την ομάδα των αγνώστων, που φόραγαν κράνη και κουκούλες. «Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν φοβήθηκαν οι κομμουνιστές» φώναζαν.
Επενέβησαν εκεί και οι αστυνομικές δυνάμεις για να απωθήσουν τους αγνώστους, ωστόσο δεν προέβησαν σε συλλήψεις ή προσαγωγές.
Λίγο νωρίτερα άλλη ομάδα είχε εισβάλει στο κτήριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, για να παραμείνει εκεί έως τις 17.00 το απόγευμα. Οι άγνωστοι κρατούσαν τσεκούρια και στιλέτα, καδρόνια και μπουκάλια και προσπάθησαν να κλέψουν τις κάλπες. Χτυπώντας με τα τσεκούρια τις πόρτες ήθελαν να μπουν εκεί που γίνονταν οι ψηφοφορίες. Για πρώτη φορά φέτος όλα τα τμήματα του Πολυτεχνείου είχαν «στηθεί» στο κτήριο της Πατησίων.
Οι άγνωστοι έκαψαν τις κάλπες των Μηχανολόγων και των Πολιτικών Μηχανικών. Για τα υπόλοιπα τμήματα η διαδικασία είχε «παγώσει» για ώρες.
Η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ αποχώρησε, το ίδιο και το αριστερό σχήμα Bloco. Οι άλλες δυνάμεις κράτησαν στάση αναμονής και μέχρι χθες το βράδυ δεν ήταν σαφές αν θα αναγνώριζαν την εκλογική διαδικασία στους συλλόγους τους.
Για να αποφύγουν τα επεισόδια, οι περισσότερες δυνάμεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έκαναν εκλογές στο Ζάππειο (πέρυσι έκαναν στο Πάρκο Ελευθερίας). Οι κάλπες στήθηκαν υπό το βλέμμα των… security.
«Βλέπαμε τσεκουροφόρους»
«Δεν είναι φοιτητικές εκλογές αυτές. Δεν γίνεται να μιλάμε για δημοκρατία και διοικητικά συμβούλια στις σχολές μας όταν γίνονται τέτοιας έκτασης επεισόδια. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Και πριν γίνει η επίθεση των αγνώστων δεν είχαν προσέλευση οι εκλογές στο Πολυτεχνείο». Με τα λόγια αυτά η Κατερίνα Λ., φοιτήτρια των Ηλεκτρολόγων, περιέγραφε το κλίμα των εκλογών.
Ο φίλος της Νίκος Μ., που συμμετέχει σε παράταξη στη σχολή του και ήταν στο Πολυτεχνείο από το πρωί, είπε: «Είμασταν μέσα στο κτήριο Γκίνη στο Πολυτεχνείο και βλέπαμε από τα παράθυρα τους τσεκουροφόρους να κυκλοφορούν. Είναι δυνατόν να μας κυνηγάνε με τσεκούρια μέσα στις σχολές; Πώς να έρθουν οι φοιτητές να ψηφίσουν μετά;».
Bloco: Παρακρατικό σχέδιο
«Το Bloco Ριζοσπαστικής Αριστεράς ΕΜΠ δεν είναι διατεθειμένο να λάβει μέρος σε άλλο ένα θέατρο του παραλόγου και να νομιμοποιήσει όσα σήμερα γίνονται στο Πολυτεχνείο» ανακοίνωσαν τα μέλη του σχήματος Bloco κάνοντας λόγο για «οργανωμένο παρακρατικό σχέδιο, φασιστικού τύπου, που στοχεύει στην ενίσχυση της απομαζικοποίησης των συλλογικών διαδικασιών».
«Το κλίμα τρομοκρατίας είναι βούτυρο στο ψωμί της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ» επισήμαναν καταγγέλλοντας «φράσεις του τύπου ‘Ε, θα κλείσουμε τις κάλπες πιο νωρίς από τις προβλεπόμενες ώρες γιατί δεν έχει συμμετοχή και δεν θα έρθει κανείς’», που για το Bloco «δείχνουν τη σήψη κάποιων πολιτικών δυνάμεων». Μάλιστα πρότεινε εκ νέου διεξαγωγή των εκλογών στις 31.6 για το Πολυτεχνείο.
Για σύγχρονους «ΕΚΟΦίτες» έκανε λόγο την ίδια ώρα η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της: «Καταγγέλλουμε τις ολιγομελείς ομάδες κουκουλοφόρων, που επιτέθηκαν σε φοιτητές σε σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και -ως σύγχρονοι ΕΚΟΦίτες- προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών και τη συμμετοχή των φοιτητών σ’ αυτές».
Οι νέοι του Ποταμιού είπαν πως «οι φοιτητικές εκλογές έχουν γίνει πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης και θερμοκήπιο κομματικών στελεχών, ενώ χουλιγκάνοι, κρανοφόροι και ροπαλοφόροι εκτονώνονται κυνηγώντας φοιτητές».
Μέχρι την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ δεν είχαν διακινηθεί ανακοινώσεις άλλων δυνάμεων, πλην της ΔΑΠ που τόνιζε ότι «30 κουκουλοφόροι εισέβαλαν και στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και επιτέθηκαν με λοστούς και ρόπαλα σε φοιτητές όλων των παρατάξεων» επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για τα επεισόδια.
Η ΔΑΠ ήταν πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές το 2016, αποτέλεσμα που αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος. Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι κάθε χρόνο η αποχή είναι αυτή που συγκεντρώνει τα υψηλότερα ποσοστά από κάθε παράταξη. Δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 80%, αύριο που θα έχουν τελειώσει οι καταμετρήσεις.
Στη Θεσσαλονίκη
Ομαλά κύλησαν σε γενικές γραμμές οι φοιτητικές εκλογές στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, με εξαίρεση την επίθεση ομάδας περίπου 30 ατόμων που φορούσε κράνη και κουκούλες κατά μελών της ΔΑΠ στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.
Η ομάδα αυτή, σύμφωνα με μέλη της ΔΑΠ, αρχικά εισέβαλε στη σχολή Γεωπονίας και αναποδογύρισε τραπεζάκια και έσκισε αφίσες της «γαλάζιας» φοιτητικής παράταξης, στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, όπου πάλι έσκισε αφίσες της ΔΑΠ και τέλος εισέβαλε στη Θεολογική Σχολή, όπου χτύπησε στα χέρια με σιδερολοστό ένα μέλος της ΔΑΠ.
“Καταδικαστέες συμπεριφορές”
«Αυτές οι συμπεριφορές είναι απολύτως καταδικαστέες» τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου με αφορμή τα επεισόδια στις φοιτητικές εκλογές. «Είναι μία σημαντική ημέρα για τους φοιτητές που ψηφίζουν, και αυτές οι δημοκρατικές διαδικασίες πρέπει να προστατευθούν. Πιστεύω ότι εκφράζω τα συναισθήματα και τις απόψεις όλων εδώ» προσέθεσε μιλώντας χθες από το βήμα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή.
Η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως, σχετικά με τα επεισόδια βίας εναντίον φοιτητών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δήλωσε: “Καταδικάζουμε απερίφραστα, για ακόμη μία φορά, τα βίαια επεισόδια. Οι φοιτητικές εκλογές συνιστούν μία δημοκρατική διαδικασία που οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε, μακριά από φανατισμούς, ακρότητες και τυφλή βία”.