Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τρία βραβεία κατέκτησε η ελληνική ομάδα «Dr.IV» από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στον 17ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Φοιτητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Europe Enterprise Challenge 2020», που φιλοξένησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Junior Achievement Greece, με τους φοιτητές που την απαρτίζουν όχι μόνο να μην …επαναπαύονται στις δάφνες της διάκρισης αλλά να μελετούν ήδη τα επόμενα βήματά τους.
Η ελληνική ομάδα ενθουσίασε την κριτική επιτροπή της πολυεθνικής εταιρείας τεχνολογίας ΑVANADE και κατέκτησε το βραβείο ψηφιακής καινοτομίας Avanade Digital Innovation Award 2020 για το Dr.IV, ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης και παρακολούθησης ορών στα νοσοκομεία. Με τη χρήση τεχνολογίας Internet of Things, το «Dr.IV» ειδοποιεί άμεσα στο κινητό το νοσηλευτικό προσωπικό όταν προκύπτουν σφάλματα ορών, έτσι ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η βλάβη και να αποφευχθεί επικίνδυνη επιπλοκή.
«Όραμα της Dr. IV είναι να προσφέρει ένα σύστημα το οποίο βοηθάει σε θέματα διαχείρισης χρόνου τις μονάδες που έχουν έλλειψη προσωπικού (κυρίως νοσοκόμους), που μάχονται για την υγεία μας καθημερινά, ειδικά στην περίοδο του Covid-19, και μειώνει σημαντικά τις επιπλοκές που προκύπτουν από σφάλματα ορών», εξηγεί στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» η Χριστιάννα Γεωργούλη, που μαζί με τους συμφοιτητές της Ιωάννη Βούγια και Αντώνη Φάρο σχεδίασαν την εφαρμογή με την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση των υπεύθυνων καθηγητών, Γιώργο Δουκίδη και Σταύρο Λουνή.
Μάλιστα, η Χριστιάννα Γεωργούλη και ο Αντώνης Φάρος κέρδισαν το «Βραβείο Ηγετικής Προσωπικότητας» – «JA Europe Alumni Leadership Award 2020» του διαγωνισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 5 νικητές του βραβείου, οι 2 ήταν μέλη της «Dr.IV»!
Η εμπειρία της συμμετοχής θα μείνει αξέχαστη στους τρεις φοιτητές. «Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι μια ιδέα που ξεκίνησε μέσα από ένα πανεπιστημιακό μάθημα θα έφτανε σε σημείο να εκπροσωπεί τη χώρα και το πανεπιστήμιό μας σε έναν πανευρωπαϊκό διαγωνισμό τέτοιου βεληνεκούς», εξηγεί η νεαρή φοιτήτρια, ευχαριστώντας το Junior Achievement Greece, που τούς έδωσε την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη Start-Up ιδέα τους αλλά και να προχωρήσουν στα επόμενα βήματά τους.
«Πριν από λίγους μήνες ξεκίνησε αυτό το πολύ όμορφο ταξίδι μέσα από το μάθημα της ψηφιακής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας του Τμήματος ΔΕΤ με τους υπεύθυνους καθηγητές μας, που μας στήριξαν και μας βοήθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδρομής», σημειώνει η νεαρή φοιτήτρια και εξηγεί τα κέρδη που αποκόμισε η ομάδα απ’ όλη αυτή τη διαδικασία. «Βγήκαμε πολύ κερδισμένοι απ’ όλη αυτή την εμπειρία. Ήρθαμε σε επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους που μας έδιναν συμβουλές πώς μπορούμε να βελτιωθούμε. Ήρθαμε σε επαφές με διάφορες εταιρείες που μας βοήθησαν, ενώ καταπληκτική ήταν και η όλη οργάνωση», σημειώνει.
Η χαρά που νιώθουν για τη βράβευση δεν βάζει, ωστόσο, «φρένο» στα επόμενα βήματα των τριών φοιτητών, αντίθετα τους ωθεί να βάλουν ακόμη υψηλότερους στόχους. «Έχουμε σχεδιάσει κάποια επόμενα βήματα. Θα μιλήσουμε με κάποιους πιθανούς επενδυτές τις επόμενες ημέρες και θα συνεχίσουμε με τον σχεδιασμό της εφαρμογής αλλά και της ιστοσελίδας τον πρώτο καιρό», σημειώνει η Χριστιάννα και προσθέτει: «Στόχος είναι πιθανόν κάποια στιγμή να το κάνουμε πραγματικότητα. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας, αλλά έχουμε κάνει μια πολύ καλή αρχή».